Evenimente interne
Viața consacrată
- Duminică, 20 mai, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești, într-o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, nouă tinere din Congregația "Surorilor lui Isus Răscumpărătorul" și-au spus da-ul lor generos, dând răspuns chemării lui Dumnezeu. Sr. Florentina Gherguț (Bârlad), sr. Lucica Blaj (Șcheia), sr. Cristina Palu și sr. Lidia Clara Solomon (Ploscuțeni), Maria Magdalena Cadar (Bijghir) au depus voturile simple, iar sr. Maria Ana Bucioacă (Onești), sr. Maria Elena Andrioaie (Tuta), sr. Maria Lupu (Ploscuțeni), sr. Maria Gianina Orban (Tg. Trotuș) au depus voturile perpetue. La sărbătoare au participat mulți preoți, persoane consacrate, rude ale surorilor și foarte mulți credincioși.
- În perioada 23-26 august, Congregația amintită mai sus va organiza o întâlnire cu tinere între 18 și 30 de ani cu tema "Tânăra și liturgia".
Primirea va fi joi, 23 august după-amiaza, la Onești, iar întâlnirea se va desfășura în Casa "Victorine" din Slănic-Moldova. Scopul acestei întâlniri este de a ajuta tânăra în formarea ei pentru o participare mai conștientă și activă la rugăciunea liturgică. Se vor ține diferite conferințe, meditații și explicații ale simbolurilor și gesturilor din liturgie. Cazarea și masa sunt asigurate gratuit de surori; se cere doar ca fiecare să aibă lenjerie de pat și lucrurile strict necesare. Se dorește ca participarea să fie comunicată din timp la adresa: Surorile lui Isus Răscumpărătorul, Bd Republicii, 43, căminul C5, jud. Bacău, 5450-Onești sau tel. 034/319887 (Sr. Maria Magdalena). Surorile lui Isus Răscumpărătorul au scos broșura "Adorația". Cei interesați o vor putea procura de la adresa menționată mai sus.
- Sâmbătă, 23 iunie, a avut loc în biserica Mănăstirii "Mama Unității" din Piatra Neamț în timpul concelebrării euharistice, de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, depunerea de voturi a primelor trei românce benedictine: sr. M. Benedetta Mihăică, sr. M. Andreina Toma, sr. M. Raffaella Robu.
- Sâmbătă, 14 iulie, ora 11.00, în biserica parohială "Preasfânta Treime" din Oituz, patru surori din Comunitatea "Surorile Benedictine ale Divinei Providențe" vor face profesiunea perpetuă. Ele sunt: sr. Cecilia-Viorica Giurgică, sr. Cristina-Rodica Bârsan, sr. Petronela Farcaș și sr. Silvia Eva.
- În perioada 27-29 iulie va avea loc la Surorile Benedictine ale Divinei Providențe, jud. Bacău, 5459-Oituz (tel. 034/337505), o întâlnire vocațională la care pot participa persoanele interesate pentru viața consacrată.
Sfințiri de case
În zilele de 9 iunie, la Hălăucești și 10 iunie, la Huși, după sfânta Liturghie concelebrată, la care au participat ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali, Mons. Ilie Sociu, precum și numeroși preoți din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București, a avut loc sfințirea și inaugurarea caselor Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. La sărbătoare au mai participat persoane consacrate și autorități locale, precum și numeroși credincioși. De asemenea, au fost prezenți și binefăcătorii din Italia și mulți voluntari, care au ajutat la renovarea celor două case confiscate de regimul comunist. Astfel, după o întrerupere de peste 50 de ani, surorile și-au putut relua activitatea lor apostolică în mijlocul copiilor săraci. Casele sunt destinate pentru ajutorarea copiilor, mai ales a celor săraci, care vor beneficia de formare umană, iar în timpul școlii vor fi ajutați la lecții și li se va asigura o masă caldă.
Campus ASTRU
În perioada 23-28 iulie se va desfășura Campusul Național ASTRU a cărui temă va fi: Tinerii creștini și morala mileniului trei în localitatea Huta (situată la 80 km depărtare de Oradea și 20 km de Beiuș). Campusul va fi situat într-o vale înconjurată de munți, pe proprietatea Bisericii Greco-Catolice și cazarea se va face în corturi. Au fost invitați și tineri din Acțiunea Catolică București și Iași. Programul cuprinde: rugăciuni, conferințe, dezbateri, discuții în grupuri mici, celebrări euharistice etc.
Acțiunea Catolică a Copiilor
În perioada 1-15 iulie va avea loc în localitatea Doubs (Franța) o întâlnire la care vor participa și 50 de copii și responsabilii acestora din Acțiunea Catolică a Copiilor din Dieceza de Iași. Această întâlnire se înscrie în cadrul schimburilor internaționale care au loc între membrii asociațiilor aderente la MIDADE (Mișcarea Internațională de Apostolat a Copiilor) printre care Acțiunea Catolică a Copiilor din Franța (ACE) și ACC din Dieceza de Iași. Întâlnirea este un răspuns al întâlnirii din luna mai 2000 a copiilor și a responsabililor ACC din cele două țări, care a avut loc în România. Grupul din România va fi însoțit de pr. Marcel Moraru.
Pentru misiuni
În perioada 25 iunie-28 iulie, doi preoți diecezani (Adrian Stoica și Isidor Mârț) și patru tinere (Mihaela Gherghelucă, Mihaela Gal, Monica Benedic și Monica Bogdănel) vor urma cursurile de formare a misionarilor în vederea plecării în Africa. Aceste cursuri vor avea loc în Verona, la Centrul Unitar Misionar din Italia.
10 ani cardinal
Duminică, 14 iunie, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrată de ÎPS Lucian Mureșan, mitropolit de Făgăraș și Alba-Iulia, împreună cu nunțiul apostolic Jean-Claude Périsset și cu episcopi catolici și greco-catolici din România s-au sărbătorit 10 ani de la numirea Eminenței sale Alexandru Todea în colegiul cardinalilor. Sfânta Liturghie s-a celebrat în curtea locuinței Eminenței sale din Reghin, cu participarea unui număr mare de preoți și credincioși de ambele rituri. Din partea Episcopiei de Iași a participat Mons. Grigore Duma.
SAMR - 10 ani
Vineri, 11 mai, Serviciul de Ajutor Maltez din România a sărbătorit 10 ani de la înființare. Cu această ocazie a avut loc la Cluj adunarea generală anuală la care s-au prezentat bilanțurile de activitate din toate filialele SAMR din țară. Din Dieceza de Iași au participat reprezentanți de la Iași și Bacău. La festivitățile ocazionate de acest aniversar au participat și reprezentanți din străinătate. Ambasadorul maltez Manfred Schulz de la München a înmânat unor membri activi SAMR diplome și medalii pentru munca desfășurată în apărarea credinței și ajutorarea aproapelui, scopul maltezilor. Printre cei care au primit aceste distincții a fost și Mons. Grigore Duma, conducătorul spiritual național SAMR.
Simpozion
În perioada 7-9 iunie a avut loc la București, în cadrul Simpozionului Creștin al Oamenilor de Presă (S.C.O.P 2001), prima întâlnire a jurnaliștilor creștini care reflectă evenimentul creștin din perspectivă creștină. Inițiator al acestui simpozion a fost Grupul Redacțional "Viața Religioasă" din Redacția Social-Economică a Societății Române de Radiodifuziune. Au participat circa 65 de jurnaliști români (televiziune, radio, presă scrisă), precum și reprezentanți ai mass-media din Basarabia, Bucovina, Valea Timocului și Gyula. Pe parcursul celor trei zile au fost susținute comunicări de către pr. Tudor Peiu, pr. Nicolae Dascălu, Marina Fara, Ion Papuc, Răzvan Codrescu, continuate de discuții. La sfârșitul simpozionului a fost prezentat un document final care a cuprins constatările și propunerile participanților. Din partea Editurii "Presa Bună" a participat Mariana Ghergu.
Caritas Iași
Centrul Diecezan Caritas Iași a achiziționat o clădire în Tomești cu finanțare de la Secours Catolique, Franța, clădire care este în curs de renovare pentru a fi redată în folosul copiilor de grădiniță din Tomești. Renovările sunt finanțate de un program al Guvernului Austriei care a alocat până în prezent peste 14.000 Euro.
Sărata
Centrul de Spiritualitate și Tratament Balnear "Fericitul Ieremia", com. Nicolae Bălcescu, jud. Bacău, 5528 Sarata-Băi anunță că și-a reînceput activitatea. La Sărata-Băi se fac tratamente diversificate: băi calde la cadă, băi reci la piscină în aer liber și masaje pentru toată gama de afecțiuni reumatismale. Pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii și O.R.L. se folosesc două surse:
- izvoarele cu apă clorurată sodică bogată în cloruri și sulfați, cât și în alte elemente chimice, care au acțiune de fluidificare a secrețiilor de desensibilizare. Aceste tratamente sunt indicate în bolile cronice bronho-pulmonare ca: bronșita cronică, scleroza bronho-pulmonară, astmul bronșic.
- izvoarele cu apă sulfuroasă, sulfuros-sărate cu mineralizare redusă indicate în catarul cronic al căilor aeriene superioare din bolile orto-rino-laringologice: sinuzita fronto-maxilică, rinita cronică atrofică, rino faringita, laringita cronică, precum și în afecțiunile respiratorii cu bronho-spasm cauzate de o complexitate de factori: infecția bronșică, viroze respiratorii, condiții meteorologice deosebite, stare psiho-emoțională, efort, atmosferă poluată. Aceste tratamente se fac cu aparatura de specialitate pentru post individual. Stațiunea are medic specialist la dispoziția pacienților, care face constatarea bolii, recomandă și supraveghează aplicarea tratamentului. Pentru pacienții cu buget redus și în acest an se vor practica prețuri minime. Stațiunea oferă cazare la următoarele tarife: etajul I - 70.000 lei patul; etajul II - 40.000 lei patul; căsuță - 60.000 lei patul; băi sărate calde la cadă - 40.000 lei; masaj - 20.000 lei; aerosoli - 20.000 lei. Stațiunea pune la dispoziție aragaz și frigider necesare pentru pregătirea și conservarea hranei de către pacienți. Tratamentele în stațiune sunt indicate și pentru următoarele afecțiuni: boli aparat locomotor, reumatism, post traumatice, varice, ulcere varicoase, boli sistem nervos periferic, radiculite, nevrite, boli ginecologice, dermatoze, psoriazis, stări alergice. Relații puteți obține la următoarele telefoane: 034/214702 și 034/214704. (Pr. Cristian Farcaș)
Missio canonica
În vederea obținerii autorizației de funcționare ca profesor de religie în școală pentru anul 2001-2002, examenele pentru "Missio canonica" vor avea loc la sediile parohiilor: Bacău "Sfântul Nicolae" (luni, 6 august), Roman "Sfânta Tereza" (marți, 7 august) și Iași "Adormirea Maicii Domnului", (miercuri, 8 august). Candidații vor pregăti pentru examenul de Sfântă Scriptură: Evanghelia după Luca, iar pentru examenul de Catehism: Sfintele sacramente și poruncile Bisericii. Fiecare poate participa acolo unde dorește, nu este condiționat de zona unde își desfășoară activitatea. Este obligatorie cererea - recomandare din partea parohului din parohia unde va lucra, în plic închis, pentru participare la examen. Relații suplimentare la: Institutul Teologic, str. Văscăuțeanu, 6, 6600-Iași, tel. 032/214754.