Evenimente externe
Un nou document
Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor a publicat în ziua de 12 iunie un document intitulat "Instrucțiune privind trimiterea în străinătate a preoților diecezani din teritoriile de misiune". Principiul de bază enunțat în document este următorul: mobilitatea preoților din ținuturile de misiune "nu trebuie să dăuneze, ci să ajute la creșterea Bisericilor de aici". Instrucțiunea se adresează Bisericilor tinere și vechi, cerându-le să "reglementeze aceste situații în special prin înțelegeri între episcopii și preoții diecezani din teritoriile de misiune care sunt trimiși în străinătate și episcopii care îi primesc".
Deces
Papa Ioan Paul al II-lea a trimis Arhidiecezei de Bordeaux și familiei cardinalului Pierre Eyt o telegramă în care își exprimă condoleanțele cu ocazia morții acestuia. Prelatul francez, de 67 de ani, a murit de cancer în dimineața zilei de 11 iunie. În mesajul său, Suveranul pontif se referă la cardinal ca la un "om al dialogului și al păcii", care a fost "pasionat de căutarea adevărului" și care și-a pus darurile primite de la Dumnezeu în slujba Bisericii și a fraților lui. Pierre Eyt a fost creat cardinal în 1994, la opt ani după ce a fost numit episcop. La 29 iunie el și-ar fi celebrat 40 de ani de preoție. A fost membru al Congregației pentru Doctrina Credinței și al Congregației pentru Educația Catolică. Cu moartea sa, Biserica are acum 182 de cardinali, dintre care 133 eligibili în conclav.
Omagiu martirilor siberieni
Creștinismul din Siberia crește hrănit de sângele martirilor secolului al XX-lea, a spus cardinalul Dario Castrillon Hoyos în timpul prezidării primei hirotoniri de aici de după revoluția din octombrie 1917. Ceremonia s-a desfășurat în catedrala "Inima Imaculată" din Irkutsk. Hirotonindu-l pe Peregudov Yevgeni Yuryevitch, cardinalul Castrillon Hoyos a adus un omagiu poporului siberian, spunând admirativ: "Cât de multe sacrificii ați îndurat și cât curaj ați arătat în apărarea identității creștine!" Cardinalul, prefect al Congregației pentru Cler, a încurajat credincioșii să trăiască "în prezent cu o caritate vie, păstrând mereu amintirea trecutului". El le-a mai spus că "Biserica noului mileniu se naște acum din sângele martirilor de la sfârșitul mileniului al doilea".
Ziua Mondială a Misiunilor
Fiecare creștin trebuie să vadă fața lui Isus în săraci, în suferinzi și în cei care caută sensul vieții, proclamându-le lor pe Mântuitorul, scrie papa Ioan Paul al II-lea în mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor. Ziua Mondială a Misiunilor, instituită de către papa Pius al XI-lea, a ajuns anul acesta (21 octombrie) la a 75-a ediție. Papa Ioan Paul al II-lea spune că această zi oferă creștinilor posibilitatea de a-și arăta solidaritatea cu misionarii, prin ajutorarea acestora din punct de vedere material.
Sinodul episcopilor
Sinodul episcopilor, care va avea loc în perioada 30 septembrie-27 octombrie, va studia următoarea problemă: "De ce tip de episcop are nevoie Biserica în cel de-al treilea mileniu?" Pentru a ajuta la găsirea unui răspuns, secretariatul sinodului a distribuit în 1998 un material informativ și un chestionar pentru a primi opinii din întreaga lume. Răspunsul diecezelor, al conferințelor episcopale și al congregațiilor religioase a condus la documentul de lucru. Titlul documentului exprimă problema centrală: "Episcopul, slujitor al evangheliei lui Isus Cristos pentru speranța lumii". "Cuvintele episcop și speranță sunt cele două teme care unesc toate capitolele documentului", a spus cardinalul Jean Pieter Schotte, secretar general al Sinodului.
Biblia de la Blaj
La Oficiul de Presă al Sfântului Scaun a avut loc la 29 mai prezentarea ediției anastatice a Bibliei de la Blaj, tradusă de Samuil Micu (1745-1806), istoric și filolog, și tipărită cu caractere chirilice în 1795, cu binecuvântarea episcopului de Făgăraș Ioan Bob, amândoi greco-catolici. Publicarea ediției a fost patronată de Mitropolia Română Unită cu Roma, cu reședința la Blaj, sub coordonarea episcopului de Oradea, PS Virgil Bercea, care a fost prezent la eveniment. În seara aceleiași zile a avut loc o a doua prezentare a ediției, de data aceasta la Accademia di Romania din Roma, în sala de conferințe. Joi, 31 mai, delegația română, formată din ÎPS Ioan Robu și PS Virgil Bercea, doi academicieni și preoți profesori de la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma, a fost primită în audiență privată de către Sfântul Părinte. Suveranul pontif și-a exprimat considerația și dragostea pe care le nutrește pentru români, pentru sufletul și cultura lor, și a vorbit despre rolul Bisericii Române Unite cu Roma în istoria României.
Întâlnire FIAC
În perioada 23-30 august, în Bulgaria, la Miromir (Dieceza de Plovdiv), va avea loc Cea de-a III-a Săptămână de Formare a Tinerilor din cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice. Având ca temă: "Tineri mărturisitori ai Celui Înviat ("Și mergând, propovăduiți, zicând: S-a apropiat împărăția cerurilor" Mt 10,7) - Acțiunea Catolică: o propunere pentru a iubi Biserica și lumea în mileniul trei", la întâlnire vor participa 120 de tineri din Europa (din țările cu Acțiune Catolică și din țările simpatizante). Vor fi prezenți episcopii Bulgariei: Mons. G. Jovcev, Mons. C. Proykov, Mons. P. Christov și nunțiul apostolic Mons. A. Mennini; de asemenea, vor participa: ES Mons. Agostino Superbo, asistent bisericesc FIAC; ES Mons. Virgil Bercea, episcop de Oradea, însărcinat cu pastorația tinerilor și apostolatul laicilor în România; reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și tineri ortodocși. La întâlnire va fi reprezentată și Dieceza de Iași.