O misiune simplă si grea
Din momentul plecării părintelui Chelaru în Kenya am început să mă întreb: "De ce o face? Ce înseamnă să fii misionar?" Aceste întrebări mi le pun și astăzi și încerc mereu să înțeleg... Am citit articolele din Kenya, am participat la întrunirile AMIM (Asociația Misionară "Inimă de Mamă"), la dezbateri și vizionări de casete. Zecilor de întrebări venite din rândul nostru, părintele Chelaru le răspundea cu multă căldură și deosebită sensibilitate, încercând să ne facă să înțelegem că primul pas pe care trebuie să îl facă un misionar este să înțeleagă și să trăiască mentalitatea oamenilor în rândul cărora trăiește și să ridice individul la condiția de a fi om. Această frază mi-a rămas întipărită în suflet: "Cum adică trebuie să-i ajuți întâi să fie oameni?"
De curând, la Centrul Misionar, într-una din zilele de vineri, când ușa casei este deschisă - spre cunoaștere, am văzut un filmuleț care m-a impresionat profund. Filmul prezintă viața unei familii dintr-un sat din Africa: muncă, puțină mâncare și iar muncă. Oameni obosiți, abrutizați, fără să știe să citească, fără cărți, televizor, știri, știință, curiozități. Fără nimic decât clipa prezentă și, poate, grija zilei de mâine.
Un copil reușește să ajungă la școală, dar zadarnic scrie scrisori acasă, pentru că în satul lui nu știe nimeni să citească. Zi de zi, sufletul îi este chinuit de dorul de părinți, de satul natal, de singurătate, de neputința de a comunica tuturor celor dragi micile lui succese, victorii, bucurii. Continuă să scrie cu încăpățânare și speranță, fiind mereu în așteptarea unui răspuns, verificând mereu cutia de scrisori.
Acasă, în familia lui, era aceeași durere, de a nu putea comunica cu fiul lor plecat departe, de a nu-i putea împărtăși bucuria unei recolte bogate sau durerea unei boli. Și atunci tatăl a învins orice greutate și a învățat să scrie și să citească. Într-o zi, când fiul a primit primul răspuns din partea familiei, pe chipul lui s-a citit o bucurie imensă, de reușită, de înălțare, de siguranță. Nu mai era singur, putea comunica cu ai lui, putea să le împărtășească izbânzile, cunoștințele, realizările.
Filmul m-a impresionat pentru că am înțeles în sfârșit cât de mult înseamnă să faci ceva pentru oameni, pentru nevoile lor, pentru speranțele lor. În primul rând trebuie să-i înțelegi, să te cobori la nivelul lor, să-i respecți așa cum sunt în mediul lor și în condiția lor. Făcându-te una cu ei, încetul cu încetul trebuie să-i faci să-și dorească mai mult decât au, să înțeleagă că există mai mult decât știu, să știe că pot să viseze la ceva ce nu s-au gândit niciodată.
Pentru a fi misionar - nu este nevoie să mergem cu toții în Africa sau în alte părți ale lumii, este suficient să comunicăm fraților noștri că existăm, că ne pasă de prezența lor pe pământ și să le trimitem micile noastre mesaje, puținele noastre gânduri și multele noastre rugăciuni.
Să încercăm să-i ajutăm să iubească viața în toată frumusețea ei neîncetând nici o clipă să creadă, să spere și să iubească. Viața este și altceva decât muncă, suferință, mâncare, bani.
M-am întrebat: "Oare câți dintre noi suntem într-adevăr oameni?" Chiar astăzi în plin secol XXI, cu atâtea posibilități de a gândi, de a judeca, de a compara - nu ne coborâm noi oare la condiția subumană - de a munci, de a mânca, de a dormi, fără să vrem să dorim mai mult, fără să iubim, fără să aspirăm la lumină, la cunoaștere nu atât în exteriorul nostru cât în interior? Pentru că robotizarea este de fapt animalizare și ne întoarcem acolo de unde alții doresc să plece.
Dr. Elena Cârticioiu