Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografie -

Parohia Ploscuțeni

Localitatea Ploscuțeni este situată în partea stângă a Văii Siretului, în partea opusă orașului Adjud, în județul Vrancea, comuna Homocea. Până în anul 1968 a fost comună de sine stătătoare și a aparținut județului Tecuci.

Localitatea Ploscuțeni a luat ființă, după unele informații, chiar în secolul al XVII-lea, dar prima mențiune clară o găsim la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Harta comandamentului armatei austriece din Moldova (1787-1791) notează la ținutul Tecuci așezarea "Ploskuzeny" cu un număr de 10 gospodării, cu "10 capi de familie ce aveau un cal și 58 de boi", ceea ce înseamnă o localitate în curs de formare. Mai târziu, în anul 1835, harta comandamentului armatei rusești din Moldova menționează în ținutul Tecuci satul "Ploscuțeni" cu 24 de gospodării și biserică. În 1803, Condica liuzilor notează la Ocolul Polocinului, din ținutul Tecuci, moșia "Ploscuțănii, a dumisalei logofetesei Cantica Razu".

Statisticile catolice semnalează pentru prima dată catolici la Ploscuțeni în Schematismul misiunii din 1850 sub forma de "Ploskuzeni", sat cu biserică și un total de 321 de credincioși. Tradiția locală pretinde că locuitorii din Ploscuțeni ar fi coloniști din părțile Romanului, mai precis din satele Săbăoani și Gherăești, fapt confirmat de obiceiurile lor și de numele de familii existente. Ei au fost chemați în această zonă de arendașul boierului Alexandru Balș întrucât "catolicii erau harnici și mai supuși" decât ortodocșii din zonă, care "făceau multe nemulțumiri", motiv pentru care aceștia din urmă au fost strămutați forțat pe dealul Deleni. Văzându-i pe catolici oameni cumsecade și credincioși, ca să-i statornicească aici, boierul Balș (ale cărui moșii se întindeau "din zare în zare" cuprinzând 12 sate) le-a construit o bisericuță de lemn. Înainte de reforma agrară din 1864, satul număra 100 de familii care nu posedau pământ. Fiind împroprietăriți, credincioșii din Ploscuțeni s-au dezvoltat și, treptat, au format o comunitate numeroasă. Trebuie să menționăm că în această perioadă, începând cu 1879, funcționa și o școală pentru copiii catolicilor.

Având 245 de familii, în anul 1899, la Ploscuțeni s-a înființat centrul parohial, dar numai un an de zile, și a avut afiliată comunitatea catolică din Arini, conform unui plan experimental de organizare a parohiilor făcut de episcopul Dominic Jaquet. În toate celelalte intervale de timp, comunitatea catolică din Ploscuțeni a fost administrată de preoții din Parohia Focșani. Parohia Ploscuțeni a fost redeschisă în anul 1953 prin dezmembrarea de la Parohia Focșani, primul paroh fiind pr. Ioan Jicmon. Acest fapt este consemnat, într-o condică a parohiei, astfel: "Pro memoria. Începând cu ziua de 15 martie 1953 Parohia Ploscuțeni a primit un preot cu reședință stabilă în casa parohială din Ploscuțeni". O dată cu deschiderea Parohiei Ploscuțeni, comunitatea din orașul Adjud a devenit filiala acestei parohii până în anul 1991, când a fost instituită parohie de sine stătătoare.

Prima biserică a fost construită din lemn în anul 1828. Acest fapt este menționat în statisticile bisericilor catolice din Moldova din perioada 1871-1872. Această biserică a fost menținută până în anul 1927 când s-a terminat construcția actualei biserici din beton armat, ce are dimensiunea de 25 x 10 m. Biserica aceasta, ca de altfel și cea anterioară, are hramul Înălțarea Sfintei Cruci. La terminarea ei au contribuit și catolicii din satele Adjudeni, Tămășeni, Gherăești, Sascut și Huși. Începând din 1985, interiorul bisericii a fost îmbunătățit considerabil.

În prezent, Parohia Ploscuțeni are 700 de familii cu aproape 2.300 de suflete. În anul jubiliar 2000 au avut loc 19 botezuri, au fost oficiate 18 căsătorii și au trecut la cele veșnice 25 de persoane. Credincioșii din această "insulă" de pe malul Siretului își trăiesc cu speranță și bucurie viața creștină, încercând să dea mărturie celor din jur despre credința pe care o au.

Pr. Bernardin Farțade



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat