Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Note de călătorie

Adevărul n-a putut fi învins

Biserica Catolică din Rusia a aniversat un deceniu de viață nouă. Papa Ioan Paul al II-lea l-a trimis pe arhiepiscopul Jean-Louis Tauran, secretar pentru relațiile externe ale Vaticanului, ca reprezentant special al său la celebrările care s-au desfășurat cu această ocazie în perioada 25-27 mai. Printre invitați s-au aflat PS Petru Gherghel și PS Anton Coșa. Reîntors, Preasfințitul Petru Gherghel a împărtășit pentru cititorii revistei "Lumina creștinului" câteva impresii.

Apropierea și intrarea în Moscova trezește emoții pentru orice străin. Prea mult s-a vorbit și s-a prezentat ca și centrul ideologiei comuniste și ateiste, prea tare s-au imprimat în mintea oamenilor steaua roșie, mausoleul lui Lenin și figura lui Stalin.

Cele patru aeroporturi așezate în cele patru puncte cardinale ale metropolei ruse îți dau ideea grandorii și a caracterului mare-balșoi și vast al acestei capitale unde vechii țari și noii conducători au ținut să fie marcate în timp măreția unui popor și supremația unor orgolii. Distanțele sunt imense, iar bulevardele ce te poartă spre centru sunt impresionante. Totul este mare, mare și larg.

Din istorie știm că aici se instalase un sistem ce părea că nu mai are rival și nu mai poate fi clintit de nimeni. Se voia o nouă religie - fără Dumnezeu, fără Biserici și fără preoți, un fel de exaltare a omului - "homo sovieticus" - superior celorlalți și cu drept de suveranitate, reacție la alte tendințe și mai păgâne purtate înainte de alți tirani, între care s-a remarcat Hitler. Toate aceste tendințe îndreptate împotriva lui Dumnezeu și a suveranității iubirii sale s-au spulberat rând pe rând; doar unul singur este veșnic și iubirea lui trebuie să învingă.

Este impresionant să vezi cum cad zidurile despărțitoare, cum dispar insignele puterilor și cum apun stelele unora, topindu-se, rând pe rând, în lumina și căldura iubirii divine.

În tot imperiul care începea chiar de lângă noi, dincolo de Prut și până la marginea lumii, dincolo de Siberii, crucile de pe Biserici, din case și de pe instituții au căzut una câte una, iar adevărații martori ai iubirii evanghelice - episcopii, preoții și toți apostolii - au fost eliminați și reduși la tăcere, fie în morminte fără cruci, fie în locuri fără oameni și viață.

Adevărul însă n-a putut fi învins, iar credința n-a putut fi ștearsă. Evanghelia îi aparține lui Dumnezeu și este veșnică.

Nimeni nu poate vorbi mai bine despre aceste lucruri, despre această istorie, decât cei care au supraviețuit flagelului negru și roșu, care au fost martori tăcuți ai trecutului mai îndepărtat sau mai recent.

Dar și cei care au avut parte să vadă istoria la fața locului și să o privească cu ochii limpezi ai credinței pot da mărturie despre ceea ce a fost, ce a trecut și ce a reînceput în marea Moscovă și în marea Rusie.

Îndrăznesc să prezint și eu, martor ocazional al istoriei recente, după vizitele făcute la Moscova în anul 1994 și cea recentă, la invitația Administratorului Apostolic de Rusia, arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz, în perioada 25-27 mai câteva note de călătorie într-o lume plină de contraste și de evenimente.

Ceea ce m-a impresionat nespus de mult, pe lângă dimensiunile enorme ale bulevardelor, spațiilor verzi, clădirilor vechi sau noi, a fost strălucirea noilor cupole ale bisericilor, altădată distruse, uitate, părăsite sau ascunse, toate ca o mărturie că acest popor, după atâtea suferințe, umiliri și persecuții, rămâne credincios lui Dumnezeu și evangheliei, care nu pot să piară. Nici o forță, nici o altă învățătură, nici o altă promisiune n-au putut să distrugă din suflete credința. Ea a rămas chiar în inima Kremlinului, unde au supraviețuit în toată istoria bolșevismului, comunismului și a stalinismului feroce, turlele celor șase biserici, chiar dacă numai ca muzee, ele sunt și vor rămâne mărturii ale credinței în Dumnezeu și ale rolului Bisericii în istoria acestui popor.

Este de necrezut ca în patru ani să fie reclădită una dintre noile minuni ale Moscovei libere - catedrala lui Isus Mântuitorul -, un monument distrus în anul 1931 și refăcut ca un simbol al renașterii credinței în inima Moscovei și a întregului popor rus. O adevărată minune săvârșită de un guvern nou și de o ambiție proporționată cu tendințele țarilor și noilor conducători.

Dar pentru mine miracolul adevărat a fost când am intrat în catedrala romano-catolică "Neprihănita Zămislire", în stil gotic francez, care în anul 1994 era închisă, desfigurată și folosită ca loc pentru diferite oficii, magazii, locuințe, în cele patru etaje introduse violent în spațiul navelor. Acum e liberă, măreață, impresionantă, plină de lumină și lume, ca un simbol al învierii și al iubirii, ca o mărturie a credinței și a solidarității creștine.

Într-o parte a altarului scria mare și vizibil: "Și porțile iadului nu o vor birui!" (Mt 16,18), iar pe cealaltă parte era prezentat grafic simbolul simpozionului organizat de Administratura Apostolică a Rusiei Europene a Latinilor - 10 ani de la refacerea ierarhiei catolice (13 aprilie 1991-2001).

Cu ocazia acestui eveniment, declarat și recunoscut ca un monument istoric de mare importanță, PS arhiepiscop Tadeusz Kondrusiewicz a dispus trei zile de conferințe, reflecții, rugăciuni și celebrări, susținute de diferite personalități, clerici și laici, cu participarea și a diferitelor delegații din întreaga Rusie, precum și din partea Bisericilor Ortodoxe sau Luterane și a altor culte existente în Moscova și pe teritoriul acestei vaste țări.

În fața a peste 500 de participanți, simpozionul a fost deschis de către administratorul apostolic, arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz, după care reprezentantul special al Sfântului Părinte, arhiepiscopul Jean- Louis Tauran, secretar pentru relațiile externe ale Vaticanului, a adresat salutul său și bucuria de a trăi un astfel de eveniment pentru întreaga Biserică, mai ales pentru Biserica din Rusia. Au urmat comunicări cu caracter istoric și diferite discuții legate de evenimentul celebrat - 10 ani de la refacerea structurilor ecleziastice.

În cea de a doua zi s-au prezentat teme cu un conținut dogmatic și eclezial și au avut intervenții și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, precum și ai comunității protestante luterane.

Cea de a treia zi a avut un caracter celebrativ, prin diferite rugăciuni și prin celebrarea Liturghiei pontificale prezidată de trimisul special al Sfântului Părinte, care a ținut și omilia în limba engleză. La această celebrare, în cadrul căreia s-a acordat sacramentul Mirului la peste 100 de copii, tineri și adulți, au participat o mare mulțime de credincioși catolici din toată Moscova și desigur și delegații din diferite alte părți ale Rusiei. Multe suflete consacrate, călugări și călugărițe, precum și autorități civile și frați ortodocși. Au concelebrat 20 de episcopi din Federația Rusă și din țările vecine: Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Slovenia, și peste 60 de preoți, iar Liturghia a durat 4 ore și 15 minute, cu procesiunea și cuvântările aferente, la sfârșitul simpozionului.

Atmosfera a fost înălțătoare și a avut rolul să marcheze nu numai o perioadă de 10 ani, care au trecut, ci un nou avânt pentru activitatea pastorală ce urmează să se desfășoare pe toate tărâmurile la începutul mileniului trei.

La sfârșitul acestei experiențe mi-am notat că am văzut cu ochii "faptele minunate ale Domnului" pe care el însuși le-a săvârșit, în ciuda tuturor greutăților. Numai Dumnezeu e mare și veșnic, lui să-i fie slavă și cinste în vecii vecilor. Se vede că rugăciunea Mariei și promisiunile ei de la Fatima se împlinesc chiar sub ochii noștri.

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat