Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Capcana gândirii naive

Problemele educației
(continuare din numărul trecut)

Fuga de fapte în lumea unei subiectivități naive este un sindrom al civilizației noastre. Chiar unii oameni de știință au încetat să mai cerceteze realitatea obiectivă și se preocupă numai de convingerile subiective ale unor persoane bine stabilite sau ale unor grupări sociale.

Exemplul simptomatic pentru mine este din acest punct de vedere ceea ce observ atunci când particip la simpozioane legate de tema profilaxiei și terapiei dependenților. Mi s-a întâmplat de câteva ori să aud din gura unor autorități importante în acest domeniu că din cercetările lor reiese că tineretul și copiii apelează la alcool... din pură curiozitate, pentru a-și sublinia independența sau pentru a se integra între cei de-o vârstă cu ei.

Dar ceea ce reiese în mod real din aceste cercetări este confirmarea că acest tip de cercetători nu deosebesc factorii obiectivi de declarațiile subiective! La alcool recurg acei tineri care nu o scot la capăt cu viața, cu emoțiile, care vor să uite ceva sau vor să-și "dreagă" starea de spirit, fără să-și modifice comportamentul. În asemenea situații, sunt convinși subiectiv că recurg la alcool sau la alte substanțe care creează dependență numai din pură curiozitate, sau pentru a fi mai acceptați de cei de-o vârstă cu ei. Nu este însă o întâmplare că pe asemenea tineri îi atrage alcoolul și nu, de exemplu, matematica, geografia sau poezia. Nu este o întâmplare nici faptul că ei caută acceptarea celor de-o vârstă care folosesc alcoolul și nu a celor care sunt abstinenți și care nu se ruinează pe ei înșiși.

Gândirea complexată

Ce are de făcut în asemenea situații un educator responsabil? În primul rând trebuie să-l ajute pe educat să gândească despre sine într-un mod integral și realist. Fiecare dintre noi are tendința spontană să se vadă și să se înțeleagă pe sine în mod naiv și limitat. Înțelegerea integrală înseamnă că educatul nu-și limitează înțelegerea de sine la numai câteva dimensiuni (cum ar fi corporalitatea și emoționalitatea), ci are în vedere întreaga bogăție a naturii sale (sfera fizică, psihică, morală, spirituală, religioasă, socială). Tot astfel, înțelegerea realistă înseamnă că educatul devine tot mai conștient de faptul că a fi om înseamnă a fi o ființă amenințată de slăbiciuni interioare sau de presiuni exterioare. Își dă seama că are nevoie de ajutorul oamenilor și al lui Dumnezeu, de disciplină interioară, de vigilență, de o scară de valori matură. Al doilea țel esențial al formației intelectuale este ajutorul dat educatului ca să înțeleagă că nu-și poate separa comportamentul de consecințele lui naturale. Dacă nu vrea să fie alcoolic atunci, la vârsta când organismul se dezvoltă, nu trebuie să apeleze la alcool. Dacă nu vrea să se îmbolnăvească de SIDA, atunci trebuie să învețe să trăiască în puritate și în fidelitate conjugală. Dacă nu vrea să sufere, nu trebuie să facă nimic care să-l rănească pe el însuși sau pe alți oameni. Dacă vrea să fie fericit, trebuie să se lase călăuzit de iubire și adevăr, să respecte natura umană și chemarea proprie. În caz contrar, nimic nu-l poate feri de crizele vieții sau de suferințe, nici substanțele chimice (alcoolul, narcoticele), nici lucrurile dobândite sau banii, nici oamenii. (Pr. Marek Dziewiecki). (va urma)

Traducere de Natalia Cantemir



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat