Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Alois Scrosoppi - Slujitorul carității

Papa Ioan Paul al II-lea va beatifica duminică, 10 iunie, pe fericitul Alois Scrosoppi (1804-1884), fondatorul Congregației Surorilor Providenței, în Piața "Sfântul Petru" împreună cu alți fericiți.

Trecând pragul celui de-al treilea mileniu, am început o nouă etapă a vieții noastre creștine, etapa noii evanghelizări. Călăuziți și luminați de învățătura Conciliului Vatican II pe tot parcursul anului jubiliar, am mulțumit cu recunoștință Domnului pentru înfăptuirile sale mântuitoare, celebrând cu bucurie și pasiune sfântă prezența sa în mijlocul nostru. Acum, revigorați de speranță, ne orientăm cu încredere spre veacul viitor deschis deja de acest nou mileniu. Nu știm ce anume ne pregătesc anii care urmează, dar de un lucru suntem absolut siguri: Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu și Răscumpărătorul omului, este prezent în Biserica pe care o călăuzește cu braț puternic, în Duhul Sfânt, spre împlinirile stării escatologice care va veni.

Întăriți de credința care lucrează prin caritate și luminați de Duhul adevărului ne orientăm conștient viața spre viitorul care ne așteaptă, înrădăcinându-ne existența pe "astăzi"-ul permanent al prezenței și al lucrării răscumpărătoare a Domnului. Revigorați de această comuniune constitutivă a poporului lui Dumnezeu, voim să-l cunoaștem, să-l iubim și să-l slujim pe Domnul, convinși că numai el este împlinirea noastră. Toți creștinii de orice stare și grad ar fi sunt chemați la plinătatea vieții creștine și la perfecțiunea carității. Aceasta este calea normală a vieții creștine, cale bătătorită statornic de sfinții care ne-au precedat cu exemplul lor luminos. Unul dintre aceștia este și fericitul Alois Scrosoppi (1804-1884), fondatorul Congregației Surorilor Providenței, care va fi canonizat de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea la 10 iunie. Lui îi dedicăm acest articol, nutrind speranța că exemplul său luminos ne va angaja în mod responsabil pe calea virtuților evanghelice.

A. Câteva aspecte biografice

Alois Scrosoppi s-a născut la 4 august 1805, la Udine (Italia), din părinții Antonia Lazzarini și Dominic Scrosoppi. Mama lui, Antonia, după moartea prematură a primului soț, Francisc Filaferro (la 30 octombrie 1800), de la care a avut un fiu, pe Carlo Filaferro, s-a recăsătorit cu Dominic Scrosoppi, la 20 februarie 1802. Din această căsătorie s-au născut Giovanni Battista-Angelo (16 martie 1803) și Luigi, supranumit în friulană Gigiút.

Fratele lor mai mare, frate vitreg, Carlo Filaferro, a urmat calea eclezială, fiind hirotonit preot-oratorian la 24 septembrie 1809, de către Mons. Rasponi. Anul 1809 fusese marcat deja de unele evenimente nespus de dureroase pentru Biserică: la 5 iulie fusese arestat și făcut prizonier papa Pius al VII-lea de către împăratul Napoleon I, în timp ce la Udine episcopul consacrator al părintelui Carlo Filaferro era persecutat, umilit și împiedicat să-și desfășoare ministerul episcopal, impunându-i-se pe deasupra și domiciliul forțat. Acest climat de catacombe a devenit fermentul minunat al ministerului sacerdotal al părintelui Carlo Filaferro. Acesta, numai după un an de la hirotonire, la 15 mai 1810, a fost nevoit să părăsească Oratoriul din Udine, deoarece în acea zi fusese suprimată și Congregația Oratoriană a sfântului Filip Neri de către același Napoleon.

În această ambianță de persecuție, părintele Carlo Filaferro, reîntors în sânul familiei, și-a desfășurat pe ascuns ministerul sacerdotal, slujind lui Dumnezeu și aproapelui. Lui îi datorează educația umană și spirituală cei doi frați mai mici, Giovanni Battista și Luigi. Ambii vor ajunge preoți, dar Luigi va activa până la vârsta de 50 de ani sub umbra luminoasă și ocrotitoare a părintelui Carlo Filaferro, fiind colaboratorul său cel mai apropiat în conducerea Casei celor Părăsite.

Deosebindu-se încă din fragedă copilărie printr-un spirit tăcut, meditativ și smerit, pentru el conta numai ceea ce trebuia să facă și cui trebuia să slujească printr-o totală dăruire de sine. Caracterului interiorizat și activ în același timp, i se adăuga o voință de granit și o inimă sensibilă față de nevoile celor părăsiți și suferinzi. (va urma).

Pr. Eduard Ferenț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat