Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografie -

Parohia Ștefan cel Mare

Situată în partea sud-estică a județului Bacău, pe șoseaua Onești - Adjud, la km 12, pe valea pârâului Bogdana, localitatea Ștefan cel Mare este străjuită de dealurile din dreapta Trotușului, purtând până aproape de zilele noastre numele de Valea Seacă, iar în documentele vechi și Secătura. La jumătatea secolului al XVII-lea, logofătul Solomon Bârlădeanu a zidit o mănăstire pe un vechi schit din împrejurimi, dându-i numele de Bogdana, după numele domnului Bogdan al II-lea (1449-1451).

În cartea Strămoșii catolicilor din Moldova a pr. Horvath Antal, din jurnalul anului 1640, cu privire la evidența bisericilor catolice, se arată: "Bogdana (Valea Seacă, s.n.) este un cătun cu trei case de catolici". La 12 martie 1643, într-un raport trimis Congregației De Propaganda Fide, se menționa: "În Valea Seacă nu este biserică. Satul este în grija parohului din Târgu Trotuș, are 11 case cu 48 de suflete". În 1646, episcopul Marcu Bandinus, în Codexul său scria: "Valea Seacă este locuită de unguri, cu 6 case și 11 suflete, ceilalți trecând la schismatici". Acest fapt se datorează contextului în care trăiau catolicii. Mediul majoritar ortodox în care conviețuiau nu era propice dezvoltării și extinderii comunității catolice.

Multă vreme, apoi, nu s-a mai vorbit despre catolicii din această comunitate. Schematismul Misiunii Catolice din Moldova, din 1850, semnalizează prezența catolicilor de pe aceste meleaguri sub forma: "Valleseacae Eccl. Spiritui S. dicata", cu un total de 153 de credincioși. Schematismul Misiunii din 1856 precizează că biserica din Valea Seacă a fost construită din lemn în anul 1830, fără turn. Clopotele erau amplasate într-un salcâm din curtea bisericii.

Spre sfârșitul perioadei interbelice, la Valea Seacă s-a construit o altă biserică din bârne, care a fost sfințită la 13 septembrie 1943.

Centrul parohial Ștefan cel Mare a fost deschis în anul 1968, prin defalcare de la Parohia Oituz-Grozești. Parohia a luat ființă în 1973, prin numirea pr. Anton Dănculesei ca paroh. Întrucât sediul parohial era în casa dăscălească, acesta a stat în parohie timp de șase ani, după care s-a mutat la Pralea, care era filială. În 1994 a fost numit paroh pr. Damian Vătămănelu, iar în februarie 1999 pr. Iosif Gârleanu.

Actuala biserică a fost începută cu mari eforturi în anul 1988, beneficiind de sprijinul enoriașilor din parohie, de contribuția altor comunități, dar și a părintelui Isaia, de pie memorie, de la Mănăstirea Bogdana. Biserica a fost construită pe vechiul amplasament și ridicată în special noaptea, din cauza regimului comunist, care declarase comuna zonă dezafectată.

Actualmente Parohia Ștefan cel Mare are un total de 230 de familii cu peste 750 de suflete, ce conviețuiesc în comunitatea parohială, dar și în filialele Gutinaș, Capăta, Rădiana, Negoești, Gârbovana și Bogdana. În anul 2000 a fost botezat un singur copil, au primit prima Împărtășanie cinci copii, au fost miruiți 57 de adolescenți și tineri, s-au oficiat trei căsătorii religioase și au trecut la cele veșnice șase credincioși.

Sfințirea bisericii a fost amânată, din diferite motive, până anul acesta, la 2 iunie. Această dată este prielnică, deoarece s-a reușit să se construiască (începând din primăvara anului 1999) și o casă parohială adaptată condițiilor actuale, cu truda celor 150 de familii din parohie și sprijinul Episcopiei de Iași.

Sfințirea Bisericii și a casei parohiale va avea loc în prezența Preasfințitului Petru Gherghel și a episcopului auxiliar Aurel Percă, sâmbătă, 2 iunie, ora 11.00, în ajunul hramului bisericii, Coborârea Duhului Sfânt. Sunt invitați toți preoții din dieceză și enoriașii din zonă la acest eveniment extraordinar.

Pr. Iosif Gârleanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat