Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Biserica în noul mileniu

Consistoriu extraordinar

În perioada 21-24 mai papa Ioan Paul al II-lea a convocat o reuniune a tuturor cardinalilor Bisericii Catolice - al șaselea consistoriu extraordinar al pontificatului său - pentru a analiza provocările pe care trebuie să le înfrunte creștinismul la începutul mileniului. Este vorba de a șasea reuniune plenară a tuturor cardinalilor. Din cei 183 de cardinali, au participat 155.

Cardinalii s-au întâlnit pentru a examina provocările cu care se confruntă Biserica, în lumina scrisorii apostolice "Novo millennio ineunte", pe care suveranul pontif a dat-o la încheierea marelui jubileu al anului 2000. Scrisoarea, printre altele, se referă la teme precum dialogul interreligios, evanghelizare, ecumenism și nevoia de noi strategii pastorale. Ultimul Consistoriu extraordinar a avut loc în 1994, cu ocazia pregătirii jubileului.

Papa a prezidat adunarea; sesiunea de dimineață a fost moderată de către cardinalul Gantin, decanul Colegiului Cardinalilor. În prima dimineață, cardinalii Roger Etchegaray și Crescenzio Sepe au prezentat un scurt raport privind celebrările și rezultatele anului jubiliar. Ei au fost președintele, respectiv secretarul Comitetului pentru Anul Sfânt. Cardinalul Joseph Ratzinger, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, a moderat sesiunea de după-amiază. Subiectul discuțiilor a fost axat pe tema: "Perspectivele pastorale ale Bisericii în noul mileniu". Cardinalul Jean-Marie Lustiger, arhiepiscop de Paris, a ținut un cuvânt de introducere.

Marți, 22 mai, cardinalii au continuat să asculte discursuri. Sesiunea de dimineață a fost moderată de către cardinalul Angelo Sodano, secretarul de Stat al Vaticanului, iar cea de după-amiază de către cardinalul Gantin. Miercuri dimineața, cardinalii s-au împărțit în mici grupuri de lucru. După-amiază, fiecare grup a prezentat un raport, iar cardinalul Juan Sandoval Iniguez a prezentat concluziile. Consistoriul s-a încheiat joi, 24 mai, în sărbătoarea Înălțării Domnului, printr-o Liturghie solemnă, prezidată de către Sfântul Părinte în bazilica "Sfântul Petru. În aceeași zi toți cardinalii au dat o declarație finală.

Acest Consistoriu extraordinar - primul după iunie 1994 - a oferit cardinalilor o șansă de a se cunoaște mai bine unii cu alții. Temele principale ale discuțiilor le-au reprezentat unitatea creștinilor și evanghelizarea. Au fost abordate și alte teme. În aprilie, Secretariatul de Stat al Vaticanului a trimis un document tuturor cardinalilor, în care erau conturate posibile teme de discuție; această listă include răspunsul Bisericii la nedreptățile economice, învățătura catolică privind moralitatea sexuală, precum și folosirea mediilor de informare în masă.

S-au enumerat mai multe succese ale jubileului, dar s-a vorbit și despre marea dezamăgire provocată de neputința de a împlini dorința papei cu privire la organizarea unei întâlniri "pancreștine". Întâlnirea diferitelor confesiuni și Biserici creștine nu s-a putut materializa din cauza opoziției unor Biserici.

Unitatea Bisericii și evanghelizarea unei lumi globalizate, mai ales prin mass-media, au fost printre temele abordate în timpul primelor sesiuni.

Atunci când a deschis lucrările (luni, 21 mai), papa le-a cerut cardinalilor să prezinte propuneri concrete cu scopul de a răspunde provocărilor cărora trebuie să le facă față Biserica. Răspunzând provocării lansate de către papa, cardinalii au venit cu o gamă largă de propuneri pastorale, incluzând un "lexicon" asupra moralei sexualitații și a familiei, publicarea unui dicționar pentru a sprijini noua evanghelizare, precum și alte acțiuni similare Îndrumarului catehetic pe care l-au primit toate diecezele.

Dialogul ecumenic, unitatea creștinilor și primatul papal au fost în centrul luărilor de cuvânt ale cardinalilor din a doua zi a Consistoriului. Mai mulți cardinali au vorbit despre importanța mass-media și a îmbunătățirii comunicării în interiorul Bisericii. Cu privire la aceasta, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a dezvăluit că ziariștii acreditați la Vatican primesc câteodată informații înainte ca să le primească diecezele.

* * *

Consistoriu
Cardinalii activează colegial cu papa și consilierii săi prin intermediul consistoriilor, pe care episcopul Romei le convoacă și se țin sub președinția sa. Consistoriile pot fi ordinare sau extraordinare. Un Consistoriu normal reunește pe toți cardinalii prezenți în Roma, putând fi invitați și alți episcopi, preoți sau invitați speciali. Papa convoacă aceste consistorii pentru consultări în probleme importante sau pentru a marca prin solemnitate anumite celebrări. La consistoriile extraordinare participă toți cardinalii. Ele au loc atunci când o cer probleme speciale ale Bisericii sau când sunt situații grave.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat