- În apararea sanatatii - |
Sănătatea mintală în 2001
Ziua Mondială a Sănătății sărbătorită pe 7 aprilie a abordat o nouă temă de sănătate publică primordială la nivel internațional în vederea atragerii atenției asupra ei. Pentru anul 2001 această zi a constituit ocazia unei campanii de informare și sensibilizare a populației asupra problemelor sănătății mintale.
Obiectivul principal a fost acela de a influența opinia generală și de a determina o dezbatere asupra modalităților de ameliorare a situației actuale a sănătății mintale din întreaga lume. Aproximativ 400 de milioane de persoane suferă de tulburări mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale cum ar fi cele legate de consumul de alcool și de droguri. Din totalul pacienților care apelează la serviciile de sănătate în medie unul din patru prezintă tulburări de această natură, frecvent nefiind corect diagnosticați și în consecință tratați.
În prezent, există soluții pentru tratamentul a numeroase afecțiuni psihice și cerebrale, astfel încât acești pacienți să poată duce o viață normală în mijlocul comunității. Cu toate acestea societatea continuă să se opună tratamentului și reintegrării sociale a acestor persoane.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își propune să pună un accent pe două aspecte deosebit de importante reprezentate prin necesitatea tratării și împiedicarea excluderii în cadrul unui număr de afecțiuni ca de exemplu: depresia, schizofrenia, maladia Alzheimer, alcoolismul, epilepsia, retardul mintal, boli pentru care există în mod clar, un decalaj între mijloacele de intervenție existente și aplicarea lor.
OMS este în căutare de soluții. Excluderea acestor categorii de bolnavi nu are sens. Discriminarea este nedreaptă ca să nu spunem contrară eticii. Dornici de a atrage atenția asupra excluderii și discriminării care înconjoară sănătatea mintală OMS invită guvernele, profesionaliștii în sănătate și persoane din toate domeniile să scoată în evidență problema reprezentată de tulburările mintale și cerebrale.
"Nu excluderii - Da îngrijirii" acesta este mesajul OMS care rezumă o campanie îndelungată și a cărui punct forte va fi raportul asupra sănătății în lume, consacrat sănătății mintale pentru anul 2001.
Cea mai mare parte a persoanelor afectate trăiesc în suferință adesea handicapate și pot chiar să moară prematur. În opinia autorităților de sănătate publică stigmatizarea și discriminarea figurează printre principalele obstacole de care se lovesc astăzi bolnavii mintali. Rare sunt familiile care sunt la adăpost de tulburările mintale, puțini oameni scapă rușinii, umilinței și fricii care îi împiedică să ceară îngrijire. Violările flagrante ale drepturilor omului în spitalele de psihiatrie, lipsa serviciilor comunitare de sănătate mintală, sistemul de asigurare nedrept și practicile de angajare discriminatorii nu sunt decât unele din dovezile prezentate de persoanele cu probleme de sănătate mintală. Aceste practici sunt aplicate de persoane și nu stabilite prin legi sau norme.
Prin mesajul OMS lansat de Ziua Mondială a Sănătății 2001 se dorește o stimulare a luptei pentru ameliorarea sănătății mintale în lume și a umplerii prăpastiei care există între soluțiile terapeutice și aplicarea lor.
În ansamblu media vârstei de apariție a tulburărilor mintale este de numai 15 ani, în comparație cu 21 de ani pentru tulburările asociate cu toxicomania și 26 de ani pentru tulburările de dispoziție. Cei mai afectați de cele trei clase de maladii sunt grupurile sociale dezavantajate, în particular persoanele cu venituri mici, cu un nivel de educație scăzut, șomeri, celibatari. Sunt în egală măsură afectate ambele sexe. Tulburările mintale au efecte nefaste asupra perioadelor critice din decursul existenței afectând atât succesul în studii, cât și probleme ca îngrășarea în adolescență, instabilitatea cuplului, violența etc.
Se desprinde o concluzie și anume faptul că tulburările mintale au efect devastator asupra funcționării și calității vieții.
Să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască înțelepciunea să știm să cerem mila în a ne menține sănătoși fizic și psihic. Să ne rugăm pentru noi, pentru familiile noastre, pentru cei bolnavi din întreaga lume și să implorăm să reverse din nou pacea în sufletele celor conștienți că sunt bolnavi și mai ales să-i mângâie pe cei care nu conștientizează boala.
Dr. Maria Helena Bîrhală