Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

Ziua Tineretului
Papa Ioan Paul al II-lea a dat cinci sfaturi precise tinerilor, pentru a-i ajuta să îi facă loc lui Isus în viețile lor. "Rugăciunea, ascultarea și meditarea cuvântului lui Dumnezeu, Liturghia, adorația euharistică și sacramentul Spovezii" au fost recomandările făcute de papa celor 40.000 de tineri strânși în Piața "Sfântul Petru" în avanpremieră la Ziua Mondială a Tineretului care a fost celebrată în Duminica Floriilor. El le-a mai spus: "Dacă Domnul vă cheamă să îl slujiți mai îndeaproape în preoție sau în călugărie, urmați-l cu generozitate". Duminică, 8 aprilie, papa Ioan Paul al II-lea a încredințat Crucea Zilei Mondiale a Tinerilor unui număr de 47 de tineri canadieni. Următoarea Zi Mondială a Tinerilor va avea loc în luna iulie 2002 în orașul Toronto, Canada, și va avea ca temă "Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii".

Noul martirologiu
Vaticanul va încheia în curând un proiect așteptat încă de la terminarea Conciliului Vatican II: publicarea noului martirologiu al Bisericii Catolice. Congregația pentru Cultul Divin, care a fost însărcinată cu realizarea noului martirologiu, și-a încheiat munca. Surse din Vatican au afirmat că martirologiul ar fi putut ieși chiar și înainte de Paști dacă Tipografia Vaticană nu ar fi fost ocupată cu comenzile specifice acestui timp liturgic: cărți de rugăciuni și broșuri cu ceremoniile Săptămânii Sfinte. Martirologiul îi va include și pe recenții martiri canonizați și beatificați, inclusiv pe cei 120 de martiri chinezi canonizați de către papa în octombrie anul trecut. În total, în lista martirilor vor fi adăugate 7.000 de nume. În edițiile anterioare, martirologiul Bisericii i-a inclus pe toți cei canonizați, și doar pe unii dintre cei beatificați. Noul volum îi va include acum pe toți cei beatificați.

Papa Ioan al XXIII-lea
Nu numai fața, dar și întregul corp al Fericitului Ioan al XXIII-lea nu a putrezit, acum, după 39 de ani de la moartea sa. În a doua jumătate a lunii martie, un raport intern de la Vatican făcea cunoscut că recunoașterea canonică a rămășițelor papei s-a făcut la 16 ianuarie, lucru necesar înaintea mutării trupului său din grotele Vaticanului în zona de sub pardoseala principală a bazilicii "Sfântul Petru". Documentul spune că martorii prezenți au văzut că fața pontifului nu putrezise. El avea aceeași expresie pe care a avut-o când a murit în iunie 1963.

Un deceniu de libertate
Biserica Catolică din Siberia sărbătorește un deceniu de la reinstaurarea libertății religioase în acest teritoriu, dar aici domnește încă o atmosferă post-comunistă. Episcopul Joseph Werth, administrator apostolic al catolicilor din Siberia Apuseană, a distribuit o rugăciune în biserici, în comunități și în casele catolicilor, care comemorează sacrificiul martirilor secolului XX, sacrificiu care stă la baza dezvoltării Bisericii de aici din ultimii zece ani. Pe 13 aprilie 1991, după mai bine de 70 de ani de ateism impus de stat, Bisericii Catolice i s-a permis să își refacă structurile ecleziastice. Biserica însă nu mai avea nici o proprietate, acestea fiind confiscate după revoluția din octombrie 1917. Mai apoi, în 1923, sub Stalin, a început o eliminare sistematică și totală a vieții religioase. Bisericile au fost închise și transformate în fabrici sau depozite, parohiile au fost desființate, iar preoții și credincioșii au fost deportați sau uciși. Între anii 1990-1991 au început schimbările. Interdicția a fost ridicată: nu mai era o crimă să crezi în Dumnezeu, sau să te strângi cu alții în rugăciune. Astfel, astăzi în regiunile Siberiei se află aproximativ 500.000 de catolici.

Papa în Damasc
Duminică, 6 mai, papa Ioan Paul al II-lea va celebra Liturghia pe stadionul Abasidas din Damasc, cu ocazia vizitei sale în Siria. Sfântul Părinte va ajunge pe aeroportul internațional din Damasc în ziua de 5 mai, și va avea parte de "o primire oficială și populară", a relatat joi, 29 martie, Patriarhia Greco-Catolică. Papa va veni aici din Atena, Grecia, în cadrul pelerinajului său pe urmele sfântului apostol Paul. Președintele sirian Bashar Assad îl va saluta pe papa la aeroport, și apoi va avea o întâlnire personală cu pontiful. Papa Ioan Paul al II-lea va participa la o întâlnire ecumenică organizată de Patriarhia Greacă Ortodoxă, programată după-amiaza târziu. În dimineața următoare, duminică, Liturghia solemnă va avea loc pe un stadion cu capacitatea de 45.000 de persoane. După întâlnirea cu preoții și călugării sirieni, după-amiază Sfântul Părinte va vizita Moscheea Omeiazilor. Dintre cei 16,3 milioane de locuitori ai Siriei, 90% sunt musulmani. Pe 7 mai, papa va vizita Kuneitra, la aproximativ 70 de km sud de Damasc, parte a zonei Golan care nu a fost ocupată de israeliți și va planta un măslin. Înainte de aceasta, papa va vizita capela "Sfântul Paul" din vechea zonă a Damascului. Luni după-amiaza, după întoarcerea din Kuneitra, Sfântul Părinte se va întâlni cu tinerii la Patriarhia Greco-Catolică. În dimineața următoare, 8 mai, el va pleca spre Malta.

Vizită
Vineri, 6 aprilie, primul ministru român Adrian Năstase a efectuat o vizită în Italia pentru a favoriza schimburile economice dintre România și această țară. El a fost primit și de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea la Vatican, prilej cu care a vizitat bazilica "Sfântul Petru".

Apel la pace
În ziua de 9 aprilie, patriarhii, episcopii și responsabilii diferitelor Biserici creștine din Ierusalim au adresat autorităților un nou apel vibrant la pace în mesajul lor pascal. Ei au amintit evenimentele dramatice care au avut loc în ultimele săptămâni. "În momentul în care toate Bisericile din Ierusalim celebrează împreună Paștele, în acest prim an al noului mileniu, ei afirmă în același timp că evenimentul Paștelui este un eveniment al eliberării. Este un triumf al vieții asupra morții, al păcii asupra violenței". Acest mesaj invită autoritățile civile și politice la bună voință și bună credință pentru ca noile generații să privească viitorul cu încredere și speranță.

"Strigătul vieții"
Episcopia Română Unită Greco-Catolică, împreună cu Institutul Teologic Greco-Catolic "Sfântul Ioan Evanghelistul" au organizat la Cluj, în perioada 25 martie-1 aprilie, o săptămână de acțiuni în care s-a tras un semnal de alarmă privind situația avorturilor din România. A început duminică, 25 martie, cu o procesiune care a pornit de la Biserica "Schimbarea la Față". În zilele următoare s-au succedat adorații euharistice urmate de nopți de priveghere, conferințe și un spectacol educativ. În ziua de 31 martie a avut loc în Aula Magna a Universității Babeș Bolyai, conferința cu medici din Cluj și din alte orașe ale țării. Din grupul de inițiativă a făcut parte: pr. Anton Crișan, îndrumător spiritual, pr. Marius Furtună OSBM și Florin Mureșan, student teolog.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat