Parohia Tomești
Parohia Tomești a fost înființatăîn anul 1997 la inițiativa episcopului Petru Gherghel pentru o mai bună păstorire a credincioșilor din această zonă a Iașului. Aici erau mai multe familii de creștini catolici care trebuiau să ajungă la catedrala din Iași pentru toate slujbele religioase. Duminică, 3 decembrie, Preasfințitul Petru Gherghel a prezidat prima Liturghie în noua biserică. Au fost prezenți: Mons. Alois Fechet, pr. Dumitru Gabor, pr. Petru Gabor, pr. Cornel Cadar, parohul comunității și mulți credincioși.
Comuna Tomești se află pe șoseaua Albița, la 14 km de Iași. Este o comunitate formată din oameni veniți din diferite regiuni ale Moldovei. La început era doar satul, prin anii 1967-1970 au început să se construiască primele blocuri pentru muncitorii care lucrau la Abatorul din Tomești. Mai târziu s-au construit multe alte blocuri, astfel că între 1970 și 1975 s-a format deja un cartier, însumând un număr de 12.000 de suflete. Printre muncitorii veniți aici erau și creștini catolici care frecventau biserica din centru. Înainte erau doar două, trei familii de credincioși catolici în sat care s-au stabilit în aceste locuri o dată cu căsătoria. În prezent sunt 74 de familii cu 350 de suflete, o comunitate tânără, foarte activă și dornică de a avea o biserică. După mulți ani de insistență a credincioșilor ca această comunitate mică să devină parohie, deoarece accesul spre oraș era anevoios, mai ales iarna când trebuiau să schimbe două sau trei mijloace de transport, cu copiii care erau mici și nu puteau fi lăsați acasă, cu falimentul multora dintre întreprinderile unde lucrau muncitorii, deoarece mulți nu mai aveau resursele necesare pentru a ajunge la sfânta Liturghie și la sacramente, în anul 1997 a fost numit un paroh care să se ocupe de Parohia Tomești.
În luna septembrie 1997 a fost cumpărat un apartament în Tomești care ulterior a devenit parohie. Aici, în luna octombrie 1997, s-a mutat parohul. Terenul pentru biserică exista deja de câțiva ani, dar trebuia amenajat pentru construirea noii biserici. În luna noiembrie, același an, o comunitate de italieni a oferit celor din Tomești o capelă de lemn care a fost așezată în două săptămâni de către credincioși. În a doua duminică din Advent a anului 1997 s-a celebrat prima sfântă Liturghie în această capelă.
Fiind o comunitate mică și cu venituri foarte slabe, era greu de a construi o biserică numai din fondurile credincioșilor. Totuși, la inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, în luna septembrie 1998 s-a început construirea noii biserici. Având ajutorul episcopiei, a diferitelor comunități din străinătate și contribuția fizică a credincioșilor din Tomești, a fost posibilă finalizarea construcției și a acoperișului bisericii și așa s-a putut celebra prima sfântă Liturghie în prima duminică din Advent a anului 2000 în noua biserică.
Proiectul bisericii a fost făcut de inginerul Ion Cristea. Biserica are următoarele dimensiuni: 24m lungime, 14m lățime, 17m înălțime, iar hramul bisericii este "Fericitul Ieremia Valahul".
Mai sunt multe lucrări interioare de făcut, dar la această dată biserica are geamuri, altarul este amenajat și se poate celebra în condiții bune. Pentru credincioșii din Tomești este o bucurie să vadă biserica nouă, mai ales că în cartier nu există niciuna, nici chiar ortodoxă. Frecvența la sfânta Liturghie duminicală și la sfintele sacramente este de 90%, iar dorința copiilor, a tinerilor și a adulților este de a fi alături de biserică în orice moment și de a forma o comunitate vie. Fiind o comunitate mică, dar activă, se observă deja o orientare spre chemarea la Preoție și la viața consacrată.
În anul 2000 în Parohia Tomești un număr de 14 copii au primit prima sfântă Împărtășanie, iar un număr de 62 de copii și tineri au primit taina sfântului Mir; s-au oficiat două botezuri, o cununie și o înmormântare.
Toți cei care doresc pot veni în această parohie și vor pleca mai îmbogățiți cu daruri spirituale.
Pr. Ioan Jicmon