Parohia Buruienești
Satul Buruienești face parte din actuala comună Doljești, județul Neamț, așezat pe malul stâng al Siretului, la circa 10 km depărtare spre nord-est de orașul Roman. Satul este foarte vechi, fiind atestat documentar la 8 mai 1587, când domnitorul Petru Șchiopul l-a numit pe Pârvu, pârcălab de Soroca. Documentele ulterioare ne arată fărâmițarea proprietății satului și concentra-rea ei în mâinile câtorva persoane.
La 15 mai 1622, Ștefan Tomșa, voievodul Moldovei, cu un act dat din Iași, întărește Condachiei, jupăneasa lui Goe, partea din satul Buruienești, ținutul Roman, cumpărată de Goe de la Avram din Buruienești. Același vornic Goe mai avea 1/2 de sat care i-a fost întărită cu hrisoavele din anul 1619. În anul 1708, posesiunea satului a ajuns la familia Sturza, iar înainte de anul 1772-1744 moșia satului a ajuns la Mănăstirea Bărboi din Iași, până la secularizarea averilor mănăstirești.
Catolicii din Buruienești s-au așezat aici, formând localitatea catolică aparte, pe stânga Siretului, în fostul județ Roman, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, cu băjenarii din Adjudeni și Tămășeni. Au fost semnalați, pentru prima dată, în statisticile catolice de relația prefectului misiunii, pr. Ioan Hrizostomul Dejeannis, la 9 martie 1762: "... de la Tămășeni, trecând Siretul, am găsit un sătișor zis Burianești de 21 de case catolice și 84 de credincioși, toți catolici, fără biserică; aparține de Parohia Răchiteni...".
Raportul anonim despre situația bisericilor catolice din Moldova, scris probabil în anul 1776, notează la Parohia "Giudeno" așezarea Burianest cu 250 de credincioși, tot fără biserică.
Recensământul, operat în Moldova de armata rusească de ocupație (1773-1744), pentru fixarea birului, dă nominal pe cei 30 de birnici de la Buruienești.
Ca o confirmare a existenței satului mai înainte de aceste date amintim descoperirea tezaurului de argint de la Buruienești în anul 1985, pe una din colinele satului numită Calvar. Pare a fi cel mai important tezaur din secolele al XIV-lea și al XV-lea descoperit până în prezent în Moldova. "O descoperire pentru care calificativul de senzațional este cu totul meritat" (Citat din articolul dr. Ionel Marin, directorul Complexului Muzeal județean Neamț, în ziarul "Ceahlăul" din 7 iulie 1985). S-au inventariat nu mai puțin de 1735 de monede din care aproximativ 90% sunt groși de argint datând din vremea lui Petru I Mușat (1376?-1391?). Dar faptul cel mai surprinzător e că numărul de monede descoperite aici echivalează cu întreaga cantitate monetară descoperită anterior, având același emitent. Celelalte monede au fost emise de alți domnitori moldoveni, între care și Ștefan cel Mare (indiciu deosebit de prețios pentru determinarea momentului ascunderii tezaurului), iar o parte provin din Ungaria ori Bulgaria.
Biserica veche din Buruienești a fost construită din cărămidă în anul 1864, dar a ars în anul 1872, rămânând zidurile goale. Biserica s-a refăcut după incendiu, a durat până la începutul perioadei interbelice, când s-a construit biserica actuală, începută de pr. Leon von Melzen OMC, originar din Belgia. S-a dat în folosință cultului în anul 1937. Tot el a adus din Belgia și clopotele actuale. Patronul Bisericii este "Sfântul Iosif Muncitorul". Silueta bisericii, cu o lungime de 43 m., domină coasta dealurilor din stânga Siretului cu turnul înalt de 40 m., flancat de cele două turnulețe.
Centrul parohial din Buruienești s-a deschis la începutul perioadei interbelice, după ce a fost alternativ administrat fie de Săbăoani, fie de Adjudeni.
La 1 martie 1970 a fost numit paroh pr. Petru Ciocan. Începând din anul 1992, împreună cu bunii și mărinimoșii credincioși din Buruienești, s-au făcut mai multe lucrări la biserică.
Comunitatea Buruienești este binecuvântată și se bucură de numeroase chemări la viața consacrată. Din anul 1993, prin aprobarea Preasfințitului Petru Gherghel, activează Congregația "Fiicele Milostivirii și ale Crucii".
În statistica din 1999 Parohia Buruienești figurează cu 967 de familii, 3.698 de credincioși; s-au oficiat 37 de botezuri, 16 cununii, 34 de înmormântări și un număr de 87 de copii au primit prima sfântă Împărtășanie.
Pr. Petru Ciocan