Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pledoarie pentru viață

Lanțul vieții

În fiecare an în România, peste 650.000 de copii sunt uciși înainte de a se naște. În Iași sunt aproape 22.000 de avorturi pe an. Cu scopul de a afirma dreptul la viață al fiecărui copil în lunile aprilie-iunie, în mai multe orașe din țară între care și Iași, se vor desfășura evenimente publice care se vor finaliza în manifestații de stradă. În Iași aceasta va avea loc duminică, 7 mai, între orele 12.30 și 14.30 și se va încheia cu o rugăciune comună în Piața Națiunilor din fața Universității de Medicină și Farmacie la care vor participa credincioși ortodocși, catolici și protestanți. "Lanțul vieții" este proiectul ce intenționează a fi o manifestație-pledoarie pentru viața.

Avortul este expresia cea mai evidentă a prăbușirii morale a unui popor, întrucât este un act de agresiune îndreptat împotriva ființelor celor mai nevinovate și mai lipsite de apărare. Avortul nu este o soluție lipsită de consecințe. El lovește în mamă, lovește în copil, lovește în cuplu, lovește în societate, lovește în Dumnezeu.

"Lanțul vieții" își propune să atragă atenția asupra situației avortului în România și cu precădere în Iași, să informeze cu privire la consecințele în plan fizic, emoțional, social și spiritual, să reafirme valorile creștine legate de dreptul la viață al fiecărei ființe umane, să sensibilizeze cadrele medicale implicate în efectuarea avorturilor cu privire la gravitatea și implicațiile acestora. "Nu forțăm pe nimeni să ia o anumită decizie, se afirmă în proiectul "Lanțul vieții". Nu culpabilizăm pe nimeni, indiferent de decizia luată. Nu credem într-o vinovăție ireparabilă. Dar credem că femeile trebuie să știe ce riscă. Respectăm libertatea de a alege, dar credem în dreptul de a alege în cunoștință de cauză".

Statisticile dovedesc din plin necesitatea unor astfel de acțiuni. Conform statisticilor prezentate în Studiul asupra Sănătății Reproducerii în România realizat în 1993-1996 în cadrul Proiectului Policy de către The Futures Group International, Research Triangle Institute, The Centre for Developmentand Population Activities, cu finanțarea USAID: 1. în România avortul este cea mai cunoscută și mai utilizată metodă de control a nașterilor; 2. din peste 1 milion de sarcini anual, mai mult de 2/3 se sfârșesc prin avort; 3. România are cea mai ridicată rată a mortalității datorate avortului, de cinci ori mai mare decât rata medie din țările Europei; 4. 20% din femeile din țara noastră sunt nefertile ca urmare a unor complicații datorate avortului; 5. mortalitatea prin avort reprezintă mai bine de jumătate din totalul deceselor materne; 6. în medie, o femeie din România are 3-4 avorturi pe durata vieții; 7. în Iași au loc aproximativ 60 de avorturi pe zi. Aceasta înseamnă aproape 22.000 de avorturi pe an. Este primul oraș din țară la numărul de avorturi anuale, iar în 1997 era primul din Europa.

Alături de decesele și repercusiunile majore asupra sănătății femeii, se adaugă stresul fizic și psihic, aspecte mai greu de cuantificat, dar cu urmări nu mai puțin grave asupra vieții psiho-sociale.

Proiectul "Lanțul vieții", realizat de Asociația "Primul Pas" în colaborare cu Asociația Creștin Umanitară "World Vision", presupune patru secțiuni: o campanie de strângere de semnături în vederea elaborării unui text de moțiune care să vizeze obligativitatea consilierii femeilor înainte de avort și recunoașterea sindromului postavort; o campanie de presă; o conferință de presă în ziua de 5 mai și o manifestație de stradă pentru duminică, 7 mai. În plus creștinii sunt invitați ca în bisericile lor să se roage, eventual printr-o seară de priveghere, pentru un spirit de căință și de întoarcere la Dumnezeu prin pocăință a tuturor acelora care au recurs la avort, l-au provocat, au sfătuit sau au ajutat la înfăptuirea acestuia, pentru puterea și curajului femeilor de a se încrede în Dumnezeu pentru ele și pentru copiii lor, pentru sensibilizarea cadrelor medicale implicate în avorturi, pentru curajul creștinilor de a afirma public adevărul lui Dumnezeu referitor la avort...

. Trupul meu nu era ascuns de tine când am fost făcut într-un loc tainic, țesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului. Când nu eram decât un plod fără chip, ochii tăi mă vedeau și în cartea ta erau scrise toate zilele vieții mele, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.

Psalmul 139,15-16



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat