Un deceniu de păstorire
În ziua 1 mai 1990, Mons. Petru Gherghel a fost sfințit episcop. Evenimentul a avut loc la Institutul Teologic, consacrator principal fiind cardinalul Angelo Sodano. Anul acesta se împlinesc 10 ani - ocazie de mulțumire adusă lui Dumnezeu și de rugăciune pentru păstorul diecezei. În Dieceza de Iași, luni, 1 mai, în cadrul sfintei Liturghii, credincioșii din toate parohiile vor face rugăciuni speciale, iar miercuri, 3 mai, în catedrala din Iași la ora 11.00 va avea loc o rugăciune comună împreună cu mulți preoți din dieceză.
PS Petru Gherghel s-a născut la 28 iunie 1940 în comuna Gherăești, județul Neamț. După terminarea școlii în satul natal a intrat la Seminarul din Iași. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticești, în care a activat până în anul 1967. Din acest an până în 1970 a fost vicar parohial la Rădăuți. În toamna anului 1970 a fost transferat la Institutul Teologic din Iași unde a predat teologia morală. În 1975 a fost numit rector al Institutului Teologic. La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit administrator apostolic de Iași. La 14 martie 1990 a fost ales și numit de papa Ioan Paul al II-lea episcop de Iași. La 1 mai 1990 a fost consacrat episcop de către cardinalul Angelo Sodano. "Ca toți să fie una": acestea sunt cuvintele înscrise pe stema sa episcopală.
În urmă cu 10 ani, după multe așteptări de a avea din nou un episcop și de a vedea reașezată structura Episcopiei de Iași, suprimată de regimul totalitar, la 1 mai 1990 am trăit momentul fericit al sfințirii întru episcop a Preasfințitului Petru Gherghel. Au trecut 10 ani de păstorire.
În acești 10 ani ritmul zilelor și al operelor nu a cunoscut opriri. Un prim element care reiese dintr-o privire de ansamblu asupra acestui deceniu în istoria Bisericii noastre locale este consolidarea unei Biserici active și dinamice, a diversificării prezenței ei în toate sectoarele vieții sociale, dar mai ales pașii accelerați pe care i-a cunoscut, imprimând impulsuri puternice și dinamice atât pe plan pastoral cât și pe plan spiritual.
Desigur, în toate și peste toate trebuie să descoperim acțiunea tainică a lui Dumnezeu, care ne-a rânduit mai întâi de toate un păstor și apoi a voit ca toți credincioșii și preoții să fie strânși uniți în jurul păstorului lor pentru a conlucra împreună spre binele Bisericii și slava lui Dumnezeu.
Trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru această "minunată primăvară" a Bisericii noastre locale, pentru darurile acordate episcopului nostru în acești ani. Avem destule motive să aducem laudă și mulțumire păstorului suprem, marele preot, Cristos, pentru episcopul nostru, pentru slujirea fidelă a Bisericii și mai ales pentru că a fost mereu în ascultarea glasului Bisericii.
Ne strângem în ziua de 1 mai în jurul păstorului diecezei, rugându-l pe Domnul să păstreze în sănătate pe episcopul nostru, să-l ajute ca prin viața, cuvântul și rugăciunea sa, să fie mereu un adevărat păstor pentru turma pe care Sfântul Părinte i-a încredințat-o.
Episcopul trebuie să rămână pentru noi principiul vizibil și temelie a unității Bisericii locale (cf. LG 23), iar toți credincioșii - preoți și laici - să rămână strâns uniți în jurul său: "Episcopus in Ecclesia et Ecclesia in episcopo" - spunea sfântul Ciprian, referindu-se la locul episcopului - în calitate de reprezentant al lui Cristos în mijlocul turmei sale, pentru că "acolo unde este episcopul, acolo este și Biserica" (sfântul Ignațiu din Antiohia).
Episcopul este urmaș al apostolilor, având plinătatea sacramentului preoției (cf. LG 21), participând deplin din preoția și misiunea lui Cristos. În virtutea acestei asocieri la preoția lui Cristos, episcopul este păstor al Bisericii ce-i este încredințată și devine mijlocitor înaintea lui Dumnezeu în favoarea poporului creștin.
La sfințirea episcopală el primește într-un mod special darul Duhului Sfânt pentru a putea păstori "turma sfântă", să ofere darurile sfinte ale Bisericii prin celebrarea Euharistiei- fiind aici adevărat mijlocitor - să vestească cuvântul lui Dumnezeu, îndeplinind mandatul de a învăța toate neamurile (cf. Mt 28,19), să ierte păcatele, să distribuie slujirile în Biserică și să fie pentru toți imbold de sfințenie.
Episcopul poate îndeplini această misiune și slujire numai dacă toți credincioșii rămân strâns uniți în jurul său. Este o ocazie fericită, la celebrarea unui deceniu de păstorire a diecezei în calitate de episcop, să o arătăm prin rugăciune, prin supunere și prin colaborare.
Preasfințite, în cor cu toată dieceza vă spunem "Întru mulți ani stăpâne", pentru a ne păstori în sănătate, pace și cu elan pastoral și spiritual mereu proaspăt.
"Binecuvântează, Doamne, pe episcopul nostru în persoana căruia te venerăm pe tine, învățătorul și păstorul suprem. Dă-ne harul să-l ascultăm și să-l iubim, așa cum te ascultă și te iubește pe tine sfânta Biserică. Uniți în jurul lui, să creștem ca popor nou al lui Dumnezeu în credință și iubire".
Aurel Percă, episcop auxiliar