Motivul bucuriei noastre
Când se apropia momentul împlinirii făgăduinței, Dumnezeu, izvorul bucuriei, încredințează trimisului său, arhanghelului Gabriel, mesajul Întrupării Cuvântului, către Fecioara din Nazaret.
Întâlnirea dintre ambasadorul ceresc și aleasa lui Dumnezeu este pusă sub semnul bucuriei: "Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!" (Lc 1,28). Iar bucuria, din firea ei, este comunicabilă. Nu-i de mirare dacă Maria, mergând la verișoara ei, Elisabeta, care era în luna a șasea, salutând-o, "a tresăltat de bucurie copilul în sânul ei" (Lc 1,44).
Isus însuși, după înviere se adresează femeilor pioase care au mers la mormânt cu același salut: "Bucurați-vă" (Mt 28,9).
Mesajul ceresc ne face să înțelegem că adevărata bucurie este în strânsă legătură cu plinătatea harului, cu prezența lui Dumnezeu.
De-a lungul celor două milenii creștine mesajul bucuriei răsună ca un ecou mobilizator, în strânsă legătură cu aceea care este "Mama harului dumnezeiesc". Muzicienii se întrec în a o cânta în capodoperele lor pe cea care este capodopera iubirii divine: Ave, Maria!
Providența divină a voit ca în marele jubileu în care ne aflăm, în fruntea Bisericii Catolice să fie un papă foarte devotat Mamei Bisericii, Ioan Paul al II-lea, a cărui deviză este: Totus tuus, cu totul al tău.
Nu încape îndoială că luna mai a acestui an va constitui un îndemn continuu la bucurie, în atmosferă pascală, susținut de Regina cerului. Ei îi cântăm: "Bucură-te și te veselește, Fecioară Marie, aleluia! Căci Domnul a înviat cu adevărat, aleluia!"
Răspunzând cântării noastre, Maria va amplifica mijlocirea ei binefăcătoare la Tatăl ceresc prin Fiul înviat în Duhul Sfânt, principiul rodirii prin excelență.
Marie, cauza bucuriei noastre, roagă-te pentru noi!
Mons. Anton Despinescu