Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Maria M. (Oituz). Vă mulțumim pentru tot ceea ce ne-ați scris. Credem că este important ca problemele de genul celor scrise să le tratați cu duhovnicul dv. Cu privire la ceilalți, Isus spune că trebuie să fim lumină: "Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât văzând faptele voastre cele bune, să-l slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri" (Mt 5,16).

* Ana (Tuta). "Sunt abonată la revista "Lumina creștinului", îmi place mult să o citesc. Aș vrea și eu să vă mărturisesc durerea și totodată și bucuria mea. Am 45 de ani și am o cruce foarte grea de dus. Sunt bolnavă și mai am și alte necazuri familiale, dar speranța este în bunul Dumnezeu că mă va scăpa de orice necaz dacă nădăjduiesc în el. Vreau să-i mulțumesc mai întâi bunului Dumnezeu și apoi episcopului nostru Petru Gherghel pentru parohul pe care ni l-a trimis în satul nostru Tuta".

Citiți în continuare revista și rugați-vă pentru preoți.

* M.E. (Onești). "Revista nu este așa de scumpă, mai ales pentru informațiile utile ce le poate găsi o persoană. Și totuși mulți tineri și oameni în vârstă refuză s-o citească sau s-o cumpere. Unii spun că este scumpă, dar pentru alte reviste care sunt pline de imagini indecente au bani și toți le citesc. Dacă toți tinerii din dieceză ar citi revista "Lumina creștinului" cred că ar avea cel puțin o mică lumină cu adevărat folositoare în viață. Și nu în ultimul rând aș dori să adresez urări de sănătate și viață lungă în Cristos și preoților care slujesc în comunitatea noastră".

Vă mulțumim pentru gândurile bune pe care le-ați scris și mai ales pentru faptul că vă rugați pentru preoți.

* Regina (Cleja), Antoanela Barticel (Horlești), Romeo Horvat (Italia) și Dănuț Antălucă (Bacău). Veți primi răspuns într-unul din numerele viitoare.

* Surorile Benedictine (Oituz). "Începând acest timp al Postului Mare majoritatea populației se bazează pe posturi materiale, dar cel mai important și frumos în ochii lui Dumnezeu este sufletul. Acest post spiritual cuprinde convertirea noastră (întoarcerea la Dumnezeu Tatăl). Să ne apropiem mai mult de Cristos în aceste momente de suferință și să-i cerem ajutorul să acceptăm și noi crucea noastră zilnică".

Vă mulțumim pentru urările trimise. Să sperăm că mesajul dv. l-au trăit mulți creștini în Postul Mare.

* Nadea Marcov (Galați). Poezia legată de Calea crucii ni se pare reușită. Din păcate revista nu poate găzdui poezii așa lungi.

* Pascalina (Roman). Continuați să vă rugați, fie și folosindu-vă de rugăciunile pe care ni le-ați scris. După cum ați citit și într-un răspuns dat în numărul trecut, revista deocamdată nu are spațiu pentru a publica rugăciuni. Același răspuns și pentru Adrian Miclăuș (Chetriș).

* Cristina Ghercă (Rediu, județul Neamț). Cu privire la problemele dv. sperăm că deja ați primit acasă o scrisoare cu amănunte.

* C. (Horlești). Cazul pe care ni l-ai povestit e tare încurcat. El ne amintește ce înseamnă o lume fără Dumnezeu și unde poate duce băutura. Cu privire la tine, ai și tu partea ta de vină pentru că ai dezvoltat o relație care nu trebuia și i-ai încurajat pe acei oameni la băutură. E cazul să te întorci la Dumnezeu. Spovedește-te, fă pocăință și vezi cum îți conduci viața de acum înainte. Fie ca Domnul înviat să te învie și pe tine la o viață nouă! Îți mulțumim că ne-ai scris!

* Cristina (Piatra Neamț). Tema poeziei dv. se potrivește pentru Postul Mare care aproape s-a dus... Continuați să scrieți și trimiteți din timp compozițiile dv. Același răspuns și pentru Daniela Fechetă (Hunedoara) cu mențiunea că am reținut ceea ce spunea acel pictor: "Dacă ar fi să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat, nu am avea timp să ne plângem".

* Ciprian Ban (Prăjești). Vă mulțumim pentru urările de Paști. Poezia "Fii tu însuți" are idei valoroase. Exprimarea lor mai trebuie îmbunătățită.

* Petru Gălățeanu (Roman). Articolele dv. au fost reținute pentru a fi publicate.

* Elena Olariu (Răducăneni). Articolele și unele din poeziile pe care le-ați trimis au fost reținute pentru a fi publicate, celelalte sunt prea ermetice.

* Elena (Bacău). Vă recomandăm să vă adresați unei secții de neurologie pentru evaluarea stării de sănătate și pentru tratament. Dacă doriți amănunte, puteți lua legătura cu dr. Maria Helena Bîrhală, Str. Pantelimon, 25, bl. D7, ap. 5, Iași, tel. 032/214158.

* M.B. (Bacău). Rolul preotului este altul; el se poate ruga cu dv. și pentru dv. Preotul exorcist este cel numit de episcop cu scopul de a face rugăciuni speciale pentru cei posedați de diavol. Nu-i cazul dv. Suferința pe care o purtați vă poate face să vă apropiați mai mult de Dumnezeu care a murit pe cruce și a suferit pentru păcatele noastre. De asemenea, nu este o soluție aceea de a umbla pe la tot felul de oameni care deschid cărțile sau la vrăjitoare.

* Fr. Eugen Tancău (Italia). "Cu ocazia jubileului vreau să transmit un mesaj la toți tinerii din dieceza noastră: Dragi tineri, în acest an jubiliar, un an important pentru noi și pentru Biserica întreagă, lăsați totul la o parte: discoteca, barurile, distracția și apropiați-vă cât mai mult de Isus. El vă așteaptă să vă transmită mesajul de iubire și de dragoste care îl are pentru voi în particular, mai ales în acest an sfânt. Domnul să vă ajute și să vă împliniți dorințele voastre de iubire și de dragoste către Isus!"

Să sperăm că mesajul tău va ajunge la tinerii care trăiesc sau nu anul jubiliar.

* Vasile Tudosă (Iași). Am publicat și în numărul din noiembrie 1999 la rubrica "Poșta redacției", pag. 26, cum că Ramona Bradaci din Eibenthal, județul Mehedinți, v-a făcut un abonament la revista "Lumina creștinului" și credem că ați și primit revista. Dv. nu v-a rămas decât să vă rugați pentru ea și să umblați în lumina pe care ați descoperit-o. Ne surprind totuși afirmațiile făcute în cea de-a doua scrisoare. În luna octombrie 1999 ne-ați spus că sunteți orfan și că nu aveți pe nimeni, în ultima scrisoarea ne-ați scris despre mama și fiul dv. Probabil ați uitat ce ne-ați scris prima dată! Un Paște fericit!

* O tânără (județul Bacău). "Sunt o persoană tânără cu handicap fizic, gradul I de invaliditate, cu un diagnostic mai rar întâlnit. Așa m-am născut. Port în suflet o rană închisă care mă tulbură și mă chinuie pe zi ce trece. Locuiesc la țară împreună cu mama mea, într-o casă unde nu am condiții, și-mi este foarte greu în privința situației în care mă aflu. Nu am cuvinte să vă explic ce greu îmi este. În altă ordine de idei țin să vă spun că și mama mea este bolnavă de epilepsie. Noi trebuie să ne ajutăm reciproc, iar tatăl meu este decedat".

Pentru a vă rezolva problemele despre care ne scrieți trebuie să vă adresați prin parohia din care faceți parte Caritasului Bacău: Str. Petru Rareș, bl. 9, sc. B, ap. 1, 5500-Bacău, tel. 034/181661 sau Caritasului Iași: Bd. Ștefan cel Mare, 26, 6600-Iași, tel. 032/210085. Trimiteți documente din care să rezulte situația dv. însoțite de o recomandare din partea părintelui paroh.

* Mircea Andreescu (București). "Doresc să fac un apel umanitar pentru fiul meu, un tânăr de 22 de ani Narcis Andreescu care nu mai vede de la vârsta de 14 ani. Până la această vârstă a văzut normal, dar un vas de sânge s-a spart la creier și i-a afectat treptat, treptat vederea. O comisie de medici din Franța care l-a văzut și consultat a ajuns la concluzia că trebuie operat, având șanse să-i revină vederea, deoarece el percepe lumina. Acum este foarte nervos, plânge și țipă că vrea să fie operat cât mai repede ca să vadă cum a văzut înainte. Deoarece nu are posibilități financiare, face apel să înțelegem clipele grele prin care trece neavând altă sursă de venituri pentru a suporta cheltuielile de operație și spitalizare. Familia roagă pe această cale pe toți acei credincioși inimoși să aibă milă și să-l ajute cu bani în contul deschis la Banca "Ion Țiriac" sucursala Doamnei, 22, sector 3, cont 400814911000 în lei și valută".

V-am îndeplinit dorința, dându-vă apelul pentru fiul dv. Sperăm să fie cât mai multe inimi sensibile care să aducă lumină pentru familia dv. Luați legătura și cu Caritas București: Str. Gh. Missail, 83, sector 1; 78226 București, tel. 01/2243036 sau 01/3362710 trimițând documentele dovezii diagnosticului.

* O tânără (Stufu). Cartea cu viața sfintei Bernadeta Soubirous există la Librăria "Presa Bună" și costă 10.500 lei. Despre cealaltă nici nu am auzit că ar exista. Ziua Mondială a Tineretului la nivel diecezan, după cum e notat și în calendarul de perete pe care sperăm să-l aveți, va avea loc la Gherăești în ziua de 7 mai.

* Hildegard Totoescu (Siret). "Duminică, 27 februarie, ne-a vizitat parohia episcopul auxiliar Aurel Percă. A fost o zi de mare sărbătoare pentru noi toți pentru că a venit un oaspete drag și important. Dacă într-adevăr în biserică te simți ca în rai, ieșind în lume te lovești destul de des de forțele răului. Astfel, în aceeași zi, la o emisiune despre "drepturile omului", fiind vorba de sexualitate și vorbind despre homosexuali, reportera a pomenit în două rânduri că spre deosebire de Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică admite chiar cununia lor. M-a revoltat profund acest neadevăr și nu știu ce-i mai bine: de reclamat sau e de preferat a nu-i da atenție. Era la postul de radio "România-actualități", un post socotit de altfel destul de obiectiv".

Dacă aveți posibilitatea și știți cine este reportera scrieți pe adresa redacției făcând referință la ziua, emisiunea și numele reporterei. Nu știm dacă veți rezolva ceva, dar suntem convinși că dacă vor face mulți ca dv. va fi o șansă să se oprească potopul de minciuni din țara aceasta. Apreciem mult că sunteți preocupată de adevăr.

* Pr. Gheorghe Lenghen (Barticești). "Luni, 28 februarie, la radio, într-o emisiune pentru tineri intitulată "Telefonul tinerilor", s-a afirmat că Biserica Catolică "e foarte permisivă" aprobând căsătoria dintre homosexuali. Este surprinzătoare lipsa de informare și ușurătatea de a da pe postul național de radio o astfel de știre neverificată și tendențioasă. Dacă este știut că orice separare a sexualității de posibilitatea procreației duce la denaturarea sexualității și deturnarea ei de la scopul dat de Creator, atunci ce să mai zicem de homosexualitate? Zicem cu sfântul Paul (Rom 1,27) că homosexualitatea e un păcat contra naturii și contra Creatorului ei, care a întipărit în ea legile firii. În Catehismul Bisericii Catolice la numerele 2357-2359 citim următoarele: "Actele homosexuale închid actul sexual față de darul vieții. Ele nu izvorăsc dintr-o complementaritate sexuală afectivă adevărată. Nu pot fi aprobate în nici un caz... Persoanele homosexuale sunt chemate la curăție. Prin virtuțile stăpânirii de sine, educatoare ale libertății interioare, uneori cu sprijinul unei prietenii dezinteresate, prin rugăciune și harul sacramental, ele pot și trebuie să se apropie, treptat și cu hotărâre, de perfecțiunea creștină". Sexualitatea e orânduită în vederea iubirii conjugale dintre bărbat și femeie. Iar papa Paul al VI-lea sub impulsul Conciliului Vatican II spunea clar: "Orice act matrimonial trebuie să rămână deschis spre transmiterea vieții (Humane vitae), ceea ce nu e cazul în așa-zisa căsătorie între homosexuali".

Cele scrise de Sfinția voastră nu mai au nevoie de comentarii. Credem totuși, după cum am precizat și în răspunsul precedent, că e nevoie să faceți un protest direct la radio.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat