Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Bucuria de a fi tânăr

Mă despart cu greu de cele ce sunt copilărești. Este firesc și e mai bine așa. Încă mai trag cu coada ochiului la jucăriile frățiorului meu, însă nu uit că celălalt ochi trebuie să vegheze la lucrurile serioase ale vieții. Aceasta e tranziție de la copilărie la viața plină de un farmec a tinereții. Abia acum realizez de ce Dumnezeu îmi era prezentat ca un moș cu barbă albă. Altfel nu mi-aș fi putut da seama că Dumnezeu este, mai mult decât orice, iubire. Așa sunt bunicii: mai buni și mai înțelegători cu cei mici. Aceasta m-a determinat să văd în Dumnezeu bunătatea prin excelență și sunt tot mai convinsă că și eu trebuie să imit această bunătate, bunătate care să ajungă până acolo, încât să devină o iubire care se dăruiește.

Îmi place tot mai mult sintagma: "Nu îngropați tinerețea voastră". Dacă cel care a spus-o se gândea la elanul tineresc, care poate muta și munții, mie îmi place să o aplic la ceea ce am spus mai sus: "Iubirea care se dăruiește". Ar fi o nedreptate pentru cei care au nevoie de curajul nostru și nu-l dovedim, de mâinile noastre și să nu le oferim; ar fi nedrept față de Dumnezeu și față de aproapele să îngropăm tinerețea noastră și o dată cu ea iubirea, pe care trebuie să fim totdeauna gata s-o împărțim.

E mare lucru să vezi lacrimi în ochii bătrânilor, un zâmbet pe fața celor care suferă, încredere în sufletul celor disperați și o bucurie fără margini pe chipul celor în rândul cărora, până mai ieri, eram și noi. Aceasta înseamnă să te bucuri de tinerețe. Credeți-mă!

Ancuța Ciortescu (Huși)

* * *

Introspecție

... ieri te-am strivit între cuvinte ca și astăzi să pot spune clipei: "așteaptă" să pot alerga printre sutele de priviri care erau ca o existență necesară.

... priveam cum el se uită să mă alunge de pe colbul unei veșnicii trecută, dar... eu eram cel care crea planuri din pietre și vis.

- De ce mă privești? aud deodată un glas.

- Pentru că vreau să te înțeleg în tine - am răspuns ascunzându-mă între două silabe.

Și în acel moment se lasă o tăcere nerostită. Atunci, neascultând râsetul nestins, am aprins o lumânare să pot să mă văd așa cum nu sunt.

... dar, Isus nu știa că eu eram acela!

Marian Pălie

* * *

Reflecție

"Sărăcii fără Cristos sunt cei mai sărmani oameni, dar săracii care îl au pe Cristos sunt principii și regii acestei lumi."

"Fiecare dintre noi, într-un anumit moment al vieții, va avea nevoie de ajutorul și de iubirea celorlalți, și ne putem pune întrebarea: "Da, vreau să-l ajut, Doamne, dar cum, pentru că e atât de mare nevoia lui?" Întrucât este adevărat, nu reușim să-i ajutăm pe cei mai apropiați nouă, și nu știm care parte din noi este mai bine să o dăruim, sau mai des, ceea ce ne hotărâm să dăruim nu este ceea ce folosește. Așa sunt cei cu care trăim și pe care ar trebui să-i cunoaștem mai bine, decât să-i înțelegem. Dar putem continua să-i iubim."

(Din filmul În mijloc curge râul)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat