Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Trecut și prezent în Horlești

Lansare de carte

În ziua de 15 decembrie 1999 în sala "Henri Coandă" a Palatului Culturii din Iași a avut loc un eveniment cultural deosebit. După mai mulți ani de cercetare a surselor arhivistice și orale, domnul Mircea Ciubotaru, profesor și cercetător la Institutul de Filologie Română "A. Philippide" din Iași, în colaborare cu doamna Petroliana Zară, bibliotecară la Biblioteca Comunală din Horlești, au lansat lucrarea "Comuna Horlești. Cadre istorice, sociale și culturale", apărută la Editura "Performantica" - Iași. Ea a fost prezentată de prof. univ. dr. Ștefan S. Gorovei și de Lucia Cireș, cercetător științific, moderator fiind Marcel Lutic, muzeograf. Cartea se poate comanda de la Librăria Presa Bună și costă 30.000 lei.

După ce în numărul din luna iulie, anul trecut, al revistei "Lumina creștinului" ați putut afla de lansarea unei lucrări care vorbea despre o comunitate catolică de pe valea Siretului, iată că putem prezenta acum, deși foarte sumar, o carte care "schițează principalele direcții pentru o cercetare monografică a satelor din comuna actuală Horlești", comună ce include unul din importantele centre ale catolicismului secolului al XIX-lea din Moldova, unde au avut reședința mai mulți episcopi.

Pornind de la puținele informații pe care alți cercetători le-au menționat în studiile lor, autorii acestei lucrări au reușit să descopere o bibliografie - arhivistică și orală - imensă, care studiată cu mult interes a dat naștere acestei monografii.

Deși autorii susțin că lucrarea prezentată nu este o monografie, cartea - care însumează mai bine de 250 de pagini - prezintă într-o manieră științifică numeroase aspecte din istoria unei comune situată la sud-vest de orașul Iași, numită de la prima atestare - 3 iulie 1471: Horlești. Autorii au încercat să surprindă tot ceea ce este necesar unei bune cunoașteri a localităților componente ale comunei: urmele arheologice care denotă existența unei populații în acea zonă, evoluția proprietăților (Horleștii, Bogdăneștii, Scoposenii, Boteștii, Dejenii, Belceștii, Cărhana, Găngureștii etc.), evoluția demografică, date toponimice, onomastice etc. Capitole speciale sunt dedicate școlii și bisericii, cei doi piloni ai dezvoltării generale a comunității. N-au fost omise însă nici celelalte instituții culturale existente (biblioteca, serviciile sanitare etc.), întrucât toate au contribuit și contribuie la bunul mers al traiului locuitorilor acestei zone.

Fiind conștienți că trecutul se reconstituie temeinic doar pe baze documentare certe (...), iar tradiția orală, primită cu spirit critic, poate arunca lumini nebănuite în întunericul vremurilor trecute... autorii au inserat în paginile acestei monografii numeroase mărturii privind contribuția locuitorilor acestei comune în războaiele mondiale, modul în care unii "horleșteni" și-au vărsat sângele pentru apărarea patriei.

Materialele etnologice constituie un capitol special, dar în același timp destul de amplu, fiind analizate principalele momente ale vieții omului, sărbătorile de peste an, diferite credințe și practici magice. Autorii au acordat o atenție specială acestor materiale deoarece constituie vestigii de cultură și civilizație populară pe cale de dispariție. Unele dintre tradițiile prezentate și elementele etnografice evidențiază originalitatea "horleștenilor", iar altele denotă impactul locuitorilor din comună cu alte zone folclorice din țară.

În finalul lucrării, pentru a ilustra veridicitatea informațiilor, autorii au anexat diferite catagrafii, liste matricole, planuri, hărți, fotografii etc. Deși sunt limitate ca spațiu temporar, recensămintele și catagrafiile au rolul de a evidenția evoluția sau persistența numelor locuitorilor acestei zone. Celelalte aspecte analizate de autori pe parcursul studiului nu fac altceva decât să întregească viziunea generică pe care această monografie dorește să ne-o ofere.

Apreciind efortul depus de autori, așteptăm ca și alți cercetători sau amatori în ale istoriei să deslușească, cel puțin parțial, istoria comunităților din Dieceza de Iași și nu numai.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat