Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Istoria unui proiect eșuat: Seminarul din Săbăoani

Preocupările privind înființarea unui seminar catolic în Moldova, datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Le menționăm pe cele din 1582, la Cotnari; 1632, la Suceava; 1642, din nou la Cotnari și 1845, când a fost deschis la Iași "Micul seminar al episcopului Paul Sardi".

Inițiativa înființării unui seminar catolic la Săbăoani în 1860 a aparținut, așa cum o probează și documentele, Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice din Moldova. Într-o scrisoare din 6 octombrie 1860, episcopul Iosif Tomassi recunoaște acest lucru, exprimându-și totodată recunoștința pentru ideea generoasă a guvernului privind înființarea unui "stabiliment pentru junimea catolică din Principat". La 14 august 1860, ministerul făcuse cunoscut Vicariatului Apostolic din Moldova decizia guvernului privind înființarea unui "începutu de Seminariu Catolicu în satulu Săbăoani". Proiectul construcției urma să fie realizat de parohul de Iași, Eugen Zapolscki și de un arhitect solicitat de episcopul Tomassi pentru a coordona planurile viitorului edificiu.

Decis să accelereze lucrările pentru seminarul catolic, primul ministru al Moldovei, Mihail Kogălniceanu, a susținut pe 21 iunie și, respectiv 22 iunie 1860, două intervenții în Adunarea Legislativă, cerând acordarea unui credit de 12.000 lei din bugetul pe anul în curs, pentru "înființarea școlii catolice de la Săbăoani". Creditul, derizoriu față de sumele alocate celor patru seminarii ortodoxe, a fost acordat în septembrie același an. Lucrurile aveau să ia însă o turnură neașteptată, iar ideea unui seminar la Săbăoani a fost treptat abandonată. Într-o scrisoare datată din 12 octombrie 1860, ministerul solicitase avizul episcopului Tomassi pentru ca seminarul catolic să fie deschis la Iași. Propunerea a fost acceptată de episcop cinci zile mai târziu, într-o scrisoare de răspuns în care aprecia că seminarul trebuia deschis la Iași, lângă sediul episcopiei, "pentru a fi sub nemijlocita lui supraveghere".

Istoricul V.A. Urechia, director al ministerului la acea dată, aprecia că seminarul nu a fost inaugurat în 1860 deoarece Biserica Catolică din Iași ar fi invocat dificultățile finalizării unui astfel de proiect într-un sat, fie acesta și de mărimea Săbăoaniului. Demisia în februarie 1861 a guvernului M. Kogălniceanu și plecarea din minister a lui V.A. Urechia, au avut drept efect abandonarea proiectului. "Din nenorocire - consemna V.A. Urechia - naționala idee a lui M. Kogălniceanu și a noastră n-au înțeles-o cei care au urmat la Ministerul de Culte și lucrul rămase fără nici o urmare, spre marea plăcere a consulului austriac, care proteja preoțimea și ideile ungurești".

Revenit la conducerea Guvernului României în 1864, M. Kogălniceanu, secundat de directorul V.A. Urechia și de ministrul N. Crețulescu, a reluat ideea înființării seminarului catolic. A fost redactat chiar și "Regulamentul Seminarului Catolicu din România de peste Milcov", iar domnitorul Al.I. Cuza a promulgat la 16 octombrie 1864 decretul privind înființarea unui "Seminar mic pe lângă Episcopia Catolică din Iași". Proiectul avea să eșueze din nou. Inițiatorii acestuia au invocat drept cauză a eșecului campania anticatolică purtată de ziarul bucureștean Dâmbovița, patronat de fostul ministru al Cultelor, D. Bolintineanu. Pretextul articolelor din acest ziar era acela că "guvernul făcea interesele catolicismului". Adevăratele motive erau însă altele. În mod paradoxal, decizia de a nu se înființa un seminar catolic fusese luată de însuși episcopul Iosif Salandari, care a apreciat corect că prin impunerea Regulamentului de funcționare al seminarului, amestecul statului în chestiuni canonice bisericești era deosebit de exagerat, punct acceptat și de Congregația "De Propaganda Fide".

Ideea înființării unui seminar catolic pentru clerul indigen, deziderat al atâtor generații de misionari și credincioși catolici din Moldova, avea să se realizeze două decenii mai târziu, când episcopul N.I. Camilli a deschis la 29 septembrie 1886 Seminarul Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Astfel se deschidea o nouă pagină din istoria seminariilor catolice din Moldova.

Dr. Dănuț Doboș și pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat