Papa, pelerin în Țara Sfântă
În perioada 20-26 martie Sfântul Părinte a vizitat Țara Sfântă. Acesta a fost următorul pas al pelerinajului său la locurile strâns legate de istoria mântuirii. După călătoria sa "spirituală" în Urul Caldeii pe urmele lui Avraam, care a avut loc în Vatican pe 23 februarie, și vizita în Egipt, în particular la Muntele Sinai, în perioada 24-26 februarie, reamintind episoade din viața lui Moise și din cea a sfintei familii, papa Ioan Paul al II-lea și-a împlinit visul de a vizita Iordania, teritoriile autonome ale Autorității Naționale Palestiniene și Israelul. Peste 700 de români care lucrează în Israel au participat la sfânta Liturghie vineri, 24 martie, pe Muntele Fericirilor. Ei au fost însoțiți de pr. Iosif Dorcu. Aveau steagul tricolor al României și o pancartă mare pe care era scris "Unitate", amintind de vizita Sfântului Părinte la București din mai 1999. Pelerinajul în Țara Sfântă a fost unul dintre cele mai lungi ale Sfântului Părinte, dintre cele 91 pe care le-a făcut pe toate continentele lumii.
Pe urmele lui Isus
Ioan Paul al II-lea este al doilea papă care a vizitat Țara Sfântă. În 1964, papa Paul al VI-lea a călătorit la Amman și Ierusalim. Pelerinajul apostolic al lui Ioan Paul al II-lea a amintit câteva etape principale ale istoriei mântuirii, incluzând muntele Nebo, locul din care Moise a contemplat Țara Promisă înainte de moartea sa, și râul Iordan care marchează intrarea în Țara Promisă a poporului ales. De aici și-a început Isus predica, mergând până în Galileea și Ierusalim.
Primul popas al Sfântului Părinte a fost Iordania, ajungând luni, 20 martie, la ora 14.00 pe aeroportul din Amman. În acea după-amiază, pontiful a fost primit de autoritățile iordaniene, și a vizitat vechea mănăstire de pe muntele Nebo din Madaba, de unde Moise a privit în zare Țara Promisă, în care el nu a intrat niciodată. Marți, 21 martie, papa a celebrat sfânta Liturghie pe Stadionul din Amman și l-a vizitat pe regele Abdala al II-lea al Iordaniei. El a vizitat și Wadi Al-Kharrar, în Valea Iordanului, locul unde se consideră prin tradiție că Ioan Botezătorul l-a botezat pe Isus. Seara a ajuns în Israel și a fost primit pe aeroportul "Ben Gourion" din Tel Aviv.
Miercuri, 22 martie, Sfântul Părinte, după ce a vizitat Al-Maghtas, a celebrat sfânta Liturghie în teritoriile autonome ale Autorității Palestiniene, în fața Bazilicii Nașterii din Betleem; a vizitat peștera în care s-a născut Isus și a făcut o vizită de curtoazie lui Yasser Arafat în palatul prezidențial din acel oraș. Papa a mai vizitat lagărul de refugiați din Deheisheh, din teritoriile palestiniene.
Unul dintre punctele culminante ale pelerinajului a fost celebrarea sfintei Liturghii în capela privată a Cenacolului din Ierusalim, joi, 23 martie, o mare reușită a diplomației Vaticanului, deoarece Cenacolul este controlat de un grup de evrei care în mod normal interzic celebrarea Liturghiei în acest loc sacru.
În orașul sfânt i-a vizitat pe cei doi șefi rabini ai Israelului (Meir Lau și Eliahu Bakshi-Doron) și pe președintele țării, Ezer Weizman. Apoi a fost în vizită la Mausoleul "Yad Vashem", din Ierusalim și a participat la o întâlnire interreligioasă la Institutul Pontifical "Notre Dame".
În următoarea zi, a mers pe Muntele Fericirilor din Korazim, unde a celebrat sfânta Liturghie pentru tineri în fața Domului Galileii. După-amiază, s-a întâlnit cu primul ministru, Ehud Barak, în același oraș. A mers apoi la Tabgha, unde a făcut o vizită privată la Biserica Înmulțirii Pâinilor și la Biserica Primatului lui Petru, după care a ajuns în Cafarnaum, unde a vizitat casa primului episcop al Romei, sfântul Petru. Sâmbătă, 25 martie, a celebrat sfânta Liturghie în bazilica "Buna-Vestire" din Nazaret și a participat la o întâlnire ecumenică în Patriarhia Greco-Ortodoxă din Ierusalim.
Duminică, 26 martie, l-a întâlnit pe marele muftiu din Ierusalim, Ekrima Sabri, în biroul său din Piața Moscheii din Ierusalim. Mai târziu a mers la Zidul Plângerii și apoi a celebrat sfânta Liturghie în Biserica Sfântului Mormânt. În afara programului, în aceeași zi a urcat pe Golgota și a rămas 20 de minute în reculegere. Înainte de întoarcerea la Roma, papa s-a întâlnit cu patriarhii și episcopii de la Patriarhia din Ierusalim. Ceremonia de rămas bun a avut loc pe aeroportul internațional din Tel Aviv în aceeași zi.
Șapte zile de călătorie pe urmele lui Isus într-o țară legată de creștini, evrei și musulmani. Aproape 3.000 de ziariști au fost acreditați numai la Ierusalim, vizita fiind pe prima pagină în toate ziarele din lume. Scopul vizitei Sfântului Părinte a fost înțeles: caracter spiritual, apropierea dintre creștini, evrei și musulmani, o mai bună înțelegere cu lumea ebraică, un omagiu adus celor trei tradiții religioase care coexistă pe acest pământ. Au fost impresionante momentele dedicate rugăciunii personale în Bazilica Mormântului și a Învierii și pe Calvar. O vizită care și-a pus amprenta asupra creștinilor, fiind o încurajare pentru Biserica din Ierusalim, mama tuturor Bisericilor (24.000 de creștini erau în 1948, acum sunt 4.000). O vizită care reconfirmă dragostea pe care creștinii o au pentru acest pământ. Papa s-a făcut cunoscut israelienilor care în mare parte nu-l cunoșteau și i-a încurajat pe creștini să înțeleagă dragostea pentru frații lor mai mari. De aceea suveranul pontif i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru suferințele la care au fost supuși evreii "din partea creștinilor, în orice timp și în orice loc".
Pr. Cornel Cadar
* * *
Iordania are o suprafață de 88.946 km2 și o populație de 6.300.000 de locuitori dintre care 71.000 sunt catolici. Sunt două circumscripții ecleziastice, doi episcopi, 75 de preoți și 260 de călugări.
* * *
Israelul are o suprafață de 20.700 km2, iar populația sa numără 5.970.000 de locuitori, dintre care 107.000 sunt catolici. Sunt nouă circumscripții ecleziastice, 11 episcopi, 371 de preoți și 1.217 călugări.