Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Cristos a înviat!

Sfințiile voastre, dragi frați și surori, iubiți credincioși,

Acest salut răsună de 2000 de ani și îmbucură inimile celor ce cred în Cristos. El anunță cel mai mângâietor adevăr care vine să întărească credința noastră și ne dă un imbold reînnoit pentru drumul nostru pe acest pământ.

Este un anunț scurt, simplu, care de la început a mișcat și a cutremurat micul grup al apostolilor și al ucenicilor și pe cei care erau în acele zile în Ierusalim. În evanghelii se vorbește chiar de un cutremur de pământ (cf. Mt 28,2).

Istoria lui Isus nu s-a terminat cu moartea sa, așa cum se întâmplă cu istoria oricărui om. Moartea lui Isus pe cruce a fost aleasă de potrivnicii săi tocmai pentru a arăta mulțimilor că el a fost eliminat. Dar n-a fost să fie așa. Mormântul gol pe care l-au văzut mai întâi femeile, apoi Petru și Ioan și ceilalți apostoli, atestă că el n-a rămas în el; n-a fost învins, ci a ieșit biruitor, așa cum dau mărturie și paznicii puși de pază de către arhierei și farisei anunțând în cetate toate cele întâmplate (cf. Mt 28,11).

Dumnezeu l-a ridicat din moarte pe Isus, iar trupul său n-a văzut putreziciunea și nu a rămas pentru totdeauna în pământ.

Aceasta este marea noutate. Acesta este Paștele: trecerea lui Isus din moarte la viață. O trecere care l-a dus la jertfa de sine, un drum pe care l-a ales pentru noi. Isus și răul s-au aflat într-un duel dureros în care a învins iubirea. Din acest moment, din această noapte, binele poate să învingă răul. Planul celui rău care a găsit și găsește în lume și în oameni atâția aliați a fost răsturnat, a fost învins; iubirea a biruit ura, binele a învins răul, disponibilitatea a ieșit deasupra orgoliului, prietenia a câștigat în fața insensibilității.

Într-o lume în care mila se vede din ce în ce mai rar, violența vrea să stăpânească inimile, egoismul caută să înlăture altruismul și iubirea, anunțul învierii Domnului și proclamarea biruinței lui Cristos este o binecuvântare, iar cei ce proclamă acest adevăr și răspândesc în lume acest mesaj sunt mesagerii binelui, ai încrederii și ai speranței.

În acest an, când celebrăm cu bucurie jubileul sfânt de la întruparea Fiului lui Dumnezeu pe pământ și facem memoria marelui mister al mântuirii, suntem chemați de Sfântul Părinte și de Biserică să facem cu adevărat sărbătoare, să preamărim iubirea lui Dumnezeu și victoria Fiului său asupra păcatului și a morții, să proclamăm întregii lumi vestea mântuirii.

În zorii zilei de Paști, când femeile sfinte au ajuns la mormânt și l-au găsit gol, îngerul Domnului le-a spus: "Acum mergeți și spuneți învățăceilor și lui Petru că el merge înainte în Galileea" (Mc 16,7).

Evanghelia învierii înseamnă angajare, grabă, obligă la alergare, presupune trecerea peste greutăți și bariere, este în stare să îndepărteze orice frică (cf. Mt 28,4-10).

Așa au făcut femeile sfinte, așa au făcut cei doi apostoli Petru și Ioan (cf. In 20,8) care au văzut mormântul gol, așa au făcut cei doi ucenici care s-au întors în grabă de la Emaus după ce l-au recunoscut pe învățătorul lor la frângerea pâinii (cf. Lc 24,13-35).

Vestea anunțată de înger (cf. Mt 28,5), mărturia pe care au dat-o apostolii după porunca primită de la învățătorul înviat (cf. Mt 28,16-20), bucuria care a stăpânit sufletul femeilor și al ucenicilor a străbătut veacurile și meridianele întregului pământ și a ajuns până la noi.

Anul acesta celebrăm 2000 de ani de la evenimentul Întrupării și împlinirea planului lui Dumnezeu de mântuire a lumii. În anul acesta răsună cu mai multă tărie și bucurie vestea Învierii Domnului și noi suntem chemați să spunem celor din jurul nostru: "Nu vă temeți! Bucurați-vă! Cristos a înviat!"

Preacucernici părinți, dragi frați întru preoție,

Noi am fost aleși să facem parte din rândul apostolilor și să anunțăm prin cuvântul și viața noastră și prin celebrarea sfintelor taine, misterul mântuirii lumii, atunci când Isus însuși în sala Cinei de Taină ni s-a adresat numindu-ne prieteni și spunându-ne tuturor: "Faceți aceasta în amintirea mea" (cf. Lc 22,19), iar înainte de înălțare ne-a spus și nouă: "Mi s-a dat toată puterea în cer și pe pământ; drept aceea, mergând, învățați toate neamurile; iată eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor" (cf. Mt 28,19-20).

Și astăzi, după 2000 de ani, Isus se îndreaptă spre noi, ne alege să-i fim martori și să vestim lumii marile adevăruri ale credinței și sfânta Înviere, ne alege să fim prietenii săi și să stăm cu el la masă, pentru a ne învrednici să participăm la ospățul său veșnic.

Ne bucurăm să trăim în triduumul pascal al fiecărui an comuniunea noastră cu Cristos, să participăm la Cina Domnului, să-l însoțim pe Calvar și să retrăim bucuria victoriei, a învierii. Într-un chip deosebit, ne bucurăm să retrăim anul acesta drumul credinței noastre, împreună cu Sfântul Părinte, care ne trimite mesajul său pentru Ziua Preoției, chiar din Cenacol, și care, mergând pe urmele lui Cristos, a parcurs drumul Calvarului, a intrat în mormântul gol și, celebrând jertfa Liturghiei, ne-a transmis un mesaj de încredere și curaj și o chemare sfântă: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 18,15); mergeți și vestiți lumii că "eu sunt calea, adevărul și viața; eu sunt învierea și viața" (cf. In 11,25).

Dragi suflete consacrate,

Având exemplul femeilor sfinte, care împreună cu Maria l-au urmat pe Isus în drumul său prin Palestina și desigur pe drumul crucii până pe Calvar (cf. Lc 23,27) și cunoscând bucuria și entuziasmul cu care s-au întors de la mormânt și au anunțat apostolilor faptul învierii (cf. Lc 24,21), mă bucur să vă chem la același curaj și la aceeași mărturie și în zilele noastre, mai ales acum când celebrăm 2000 de ani de credință și ne pregătim să intrăm în mileniul trei.

Ele au fost primele care au avut curaj să meargă până pe Calvar, să-l însoțească în clipele grele și apoi să-l caute dis-de-dimineață la mormânt pentru a-l îngriji după prescrierile timpului și ritualul înmormântării.

Și tot ele au fost primele care l-au întâlnit pe Isus înviat, care le-a întâmpinat spunându-le: "Bucurați-vă! Nu vă temeți! Mergeți și vestiți fraților mei să se ducă în Galileea; acolo mă vor vedea". Evanghelistul notează apoi aceste cuvinte: "Și ele ieșiră în grabă din mormânt cu frică și cu bucurie mare, alergând să vestească acestea ucenicilor săi" (Mt 28,8-10).

Isus vă întâmpină în aceste zile cu aceleași cuvinte și vă spune și vouă: "Nu vă temeți, mergeți și vestiți fraților mei: Iată eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor" (cf. Mt 28,20).

Cu bucurie și încredere vă chemăm să ascultați și să împliniți această sfântă misiune și printre credincioșii noștri de azi.

Dragi tineri, iubiți credincioși,

Sfântul Părinte, mergând în pelerinaj la Locurile Sfinte, a voit să retrăiască personal și împreună cu el să retrăim și noi marile evenimente ale credinței, mai ales ale vieții lui Isus - ale nașterii, predicii, morții și Învierii sale.

Astfel a ajuns la Nazaret, la Betleem, pe Muntele Fericirilor, în Cenacol, pe Calvar, și, desigur, s-a oprit mult și s-a rugat în Biserica Învierii unde, în timpul celebrării sfintei Liturghii, a mărturisit credința în Isus, purtând în mâini lumina ieșită din mormânt. Același lucru l-au făcut toți cei prezenți care s-au unit în spirit cu el.

Ne-a impresionat emoția, evlavia și bucuria Sfântului Părinte cu care a trăit aceste zile în țara lui Isus. În orice loc unde s-a oprit și s-a rugat, el ne-a reprezentat pe toți și din fiecare loc a îndreptat spre noi apeluri repetate la reînnoirea credinței și la un nou zel în viața noastră.

La voi, dragi tineri, s-a gândit într-un chip special pe Muntele Fericirilor unde, reluând predica de pe munte, i-a chemat pe tinerii pelerini prezenți în număr de aproximativ 100.000, și pe toți cei care au urmărit acea minunată celebrare să fie ei și să fiți și voi purtători curajoși și martorii acestor fericiri în lume.

Este evanghelia cea nouă, veșnic nouă, pe care o anunță lumii, este evanghelia iubirii și a păcii, este fundamentul fericirii adevărate și veșnice, pe care nu o poate da lumea.

Dragi tineri, iubiți credincioși, noi vom purta în mâini lumina învierii în noaptea de Paști, aceeași lumină care s-a aprins și a ieșit din mormânt.

Vă chemăm să o purtați în inimi, să o transformați în viață și să o împărtășiți lumii și fraților voștri în aceste zile binecuvântate și mai ales în noul mileniu.

Spuneți tuturor, vestiți în orice timp că Isus Cristos este viu, nu a rămas în mormânt și că el e singura speranță și fericire. "Nu vă temeți, știu că pe Isus cel răstignit îl căutați. Nu este aici căci a înviat, precum a zis. Mergeți și vestiți aceasta fraților mei" (Mt 28,10).

Preacucernici părinți, dragi suflete consacrate, dragi tineri și iubiți credincioși, dorindu-vă tuturor Sărbători fericite! vă mulțumim pentru credința ce o manifestați zi de zi, pentru iubirea cu care îmbrățișați seminariile noastre, pe viitorii preoți pe care-i susțineți în drumul lor de pregătire. Vă chemăm să cântați cu toți creștinii tuturor veacurilor: Aleluia! A înviat Cristos, speranța noastră!

Să se înalțe spre ceruri imnul vieții noastre de credință și de iubire!

Cristos a înviat!

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat