Omnia in Christo
Interviu cu Mons. Anton Coșa
Cei aproape 20.000 de credincioși împărțiți în 10 parohii și șase filiale, pentru care activează 13 preoți și 21 de surori, începând cu 6 ianuarie 2000, vor avea un episcop. În ziua de 30 octombrie 1999, Mons. Anton Coșa, administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" pentru Administratura Apostolică de Moldova din 28 octombrie 1993, a fost numit episcop titular de Pesto. Liturghia de consacrare va avea loc pe 6 ianuarie 2000 la Roma, în bazilica "Sfântul Petru". Cei 11 care vor fi consacrați împreună cu Mons. Anton Coșa de către Sfântul Părinte vor fi primii episcopi ai anului 2000. Reamintim că noul episcop va celebra o Liturghie solemnă în biserica "Providența Divină" din Chișinău (foto) la 15 ianuarie, ora 12.00, iar la 23 ianuarie va fi o Liturghie de mulțumire în biserica din satul natal, Valea Mare.
- Pe 30 octombrie ați fost ridicat de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea la demnitatea de episcop, primind titlul de Pesto. Ce reprezintă pentru Sfinția voastră și pentru Biserica Catolică din Republica Moldova această decizie a Sfântului Scaun?
Înainte de toate aș vrea să vă reamintesc faptul că pe data de 28 octombrie s-au împlinit exact șase ani de la crearea Administraturii Apostolice de Moldova, precum și de la numirea mea ca ordinarius. În toată această perioadă am desfășurat o intensă activitate de evanghelizare în spiritul parabolei "oiței pierdute" dând naștere astfel, în diferite locuri, la structuri stabile normale, în conformitate cu normele canonice. Ridicare mea la demnitatea de episcop are o mare însemnătate în primul rând pentru Biserica pe care o reprezint, ea fiind atât o recunoaștere a progresului realizat aici, precum și un nou impuls, o nouă încurajare în continuarea procesului de normalizare. În al doilea rând, pentru mine această decizie pontificală reprezintă o "ridicare a ștachetei" în continuarea aceleiași misiuni. Trebuie să spun că în toată această perioadă am fost mereu ajutat și încurajat ca de un părinte de Preasfințitul Petru Gherghel, precum și de actualul nunțiu apostolic pentru Republica Moldova, Mons. Karl Josef Rauber. Pe de altă parte, știu că pe lângă întreaga Biserică din Republica Moldova, numeroși prieteni de pretutindeni, persoane consacrate sau laice sunt gata să mă sprijine atât pe plan spiritual cât și pe plan material. În rândul acestora se află nu pe ultimul loc familia mea numeroasă, cu cei doi frați preoți, pr. Eduard de la Piatra Neamț și pr. Francisc de la București, împreună cu rudele mele, colegii mei de promoție precum și preoții consăteni și mulți alți confrați preoți din țară. Răspunsul meu afirmativ dat Sfântului Scaun s-a bazat pe toți, mai sus-menționați, însă ceea ce m-a convins decisiv să merg înainte a fost aceeași disponibilitate interioară care m-a adus pe meleagurile basarabene acum nouă ani, un spirit născut și alimentat din Cuvântul viu și susținut de carisma unității.
Cu diferite ocazii ne-ați relatat despre bucuriile și greutățile pe care le aveți în activitatea Sfinției voastre. Cum se prezintă Administratura Apostolică astăzi?
Îmi amintesc că una dintre marile mele decepții la începuturile activității mele în Basarabia a fost numărul extrem de redus de credincioși care frecventau Biserica. Am căutat cu prioritate mijloace ca pretutindeni unde exista un mic grup de credincioși să construim ori să adaptăm case pentru biserică. Așa a fost în satele Crețoaia și Stăuceni, în orașele Tighina, Tiraspol și Râbnița. Efectul imediat a fost creșterea numărului de credincioși într-un mod de necrezut. În alte localități au fost chiar credincioșii care au pus la dispoziția comunității care se forma o casă în care s-a adaptat o capelă, ca de exemplu în Piervomaisc, Râșcani, Ivanovka, Petropavlovka, Mateuți. Depășind o primă fază de formare, unele comunități au reușit să construiască, să mărească ori să restaureze propriile biserici ca în cazul Stăuceni, Stârcea, Petropavlovka, Rașcov, Râbnița, Tighina. La Râbnița se află în construcție într-o fază destul de avansată o biserică foarte frumoasă. În această perioadă am reușit să construim și un Centru Administrativ Social în care am organizat Curia, centrul parohial, precum și o casă pentru oaspeți. Asemenea case s-au construit și în alte localități, desigur în alte proporții, precum la Bălți, Stârcea, Rașcov, Râbnița. Au fost construite sau amenajate case pentru surorile care au venit să ne ajute: la Crețoaia, Stăuceni, Chișinău, Bălți, Râbnița, Rașcov, Sloboda. Și pe plan social ne-am angajat într-un ritm susținut, promovând proiecte de asistență. Caritas Moldova colaborează cu caritas-urile parohiale încercând să sprijine proiectele lor. La Chișinău se află în construcție un centru social pentru bătrâni care va funcționa sub conducerea Surorilor Providenței. În unele parohii funcționează cantine sociale, grădinițe de copii, farmacii și cabinete medicale. Cea mai mare parte a activităților este organizată pe bază de voluntariat, o atenție deosebită acordându-se formării lor. În acest sens, începând din toamna aceasta, s-a deschis un Institut Catehetic, deocamdată experimental, la care participă în jur de 30 de persoane din diferite parohii. Nu pot să nu amintesc, cu o anumită satisfacție chiar, de faptul că trei tineri localnici au fost deja sfințiți preoți, iar, actualmente, alți șapte tineri se pregătesc în seminar. De asemenea, mai multe tinere au depus deja primele voturi în diferite congregații, una dintre ele chiar la clarisele de clauzură, în Polonia. Pentru a concluziona, astăzi Administratura Apostolică a Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova are în componența ei 10 parohii și șase filiale, iar în alte 10 localități unde locuiesc mici grupuri de familii de catolici se desfășoară o activitate pastorală mai redusă. În total există aproximativ 20.000 de credincioși pentru care activează 13 preoți (3 moldoveni, 2 români, 1 german și 7 polonezi) și 21 de surori.
Am aflat că motoul Sfinției voastre este "omnia in Christo". Vă rugăm să-l explicați. De asemenea, comentați puțin și stema pe care ați ales-o.
Am căutat un verset care să impulsioneze angajamentul meu pentru unitatea Bisericii, unitatea între creștini și, într-un chip cu totul deosebit, unitatea Bisericii noastre din Republica Moldova, atât de "pestriță" din punct de vedere al componenței. De aceea, m-am oprit la "(recapitulare) omnia in Christo" - readucerea tuturor sub un singur cap, Cristos (trad. pr. Pascal). Cât privește stema, pe fundalul celor trei culori naționale, roșu, galben și albastru, am voit să pun trei elemente importante care definesc misiunea mea: steaua, care o reprezintă pe preacurata Fecioara Maria, steaua mării. Maria este Maica Bisericii și vreau s-o propun ca patroană pentru Administratura noastră. Maria este și patroana Mișcării "Opera Mariei" în care eu personal am găsit multă lumină și mângâiere. Culoarea galbenă a stelei, precum și fondul de culoare albastră, indică cerul și măreția lui Dumnezeu, în care Maria trăiește deja. Capul de zimbru, inclus și în stema actualei Republici Moldova, indică teritoriul pentru care am fost destinat să-mi exercit ministerul episcopal. Culoarea galbenă, de fond, vrea să spună că scopul Bisericii este acela de a umple lumea cu lumină. Cele două chei încrucișate sunt simbolul sfântului Petru și al ministerului petrin. Culoarea argintie a cheilor indică slujirea Bisericii care se adresează lumii, iar culoarea roșie de fond, că această slujire trebuie făcută în Duhul lui Dumnezeu, în Duhul iubirii.
Ce gânduri vă cuprind acum înainte de consacrare? Care sunt strategiile și proiectele de viitor?
În primul rând simt o mare responsabilitate pentru pasul ce-l voi face peste câteva zile. Aș vrea să trăiesc cât mai intens momentul; vreau să simt acel "Spiritus principalem" inundând întreaga mea ființă și realizând consacrarea mea pentru totdeauna lui Dumnezeu și Bisericii sale. Știu că acest lucru se va actualiza și va crește cu fiecare zi ce trece în măsura în care voi corespunde harului. Cât privește strategia ce va urma nu cred că vă pot spune prea multe. Sunt convins că viitorul ne va arăta care sunt proiectele ce trebuie susținute cu prioritate. Cred totuși că înainte de toate trebuie să trăim cât mai intens anul jubiliar oferind cât mai multe ocazii credincioșilor noștri de a realiza marea convertire voită și propusă de Biserică. Aș vrea să invit pe toți cei care mă cunosc să rămână în continuare deschiși față de Biserica Catolică din Basarabia, să mă susțină cu dragostea și rugăciunea lor. Nici nu îmi pot imagina cum aș putea face față misiunii mele dacă nu voi fi susținut și în viitor de cei care m-au promovat și mi-au stat aproape. Fraților, nu uitați de Biserica din Basarabia!
A consemnat pr. Cornel Cadar