Voioșie întemeiată
În multe și diferite feluri caută oamenii să se veselească.
Dar, vai! De câte ori, îndărătul râsului și al veseliei se află adâncă, disperată tristețe!
Inspiratorul și susținătorul adevăratei veselii este numai Dumnezeu. Ceea ce se proiectează și se ridică fără Dumnezeu, sau și mai trist împotriva lui Dumnezeu, mai degrabă sau mai târziu se prăbușește pentru că "moara lui Dumnezeu macină încet și sigur".
Fără îndoială, ca urmare a păcatului strămoșesc și a păcatelor personale, neamul omenesc geme, suferă de multe ori cumplit și plătește tributul morții. Fiul lui Dumnezeu întrupat s-a supus benevol acestora. Dar, a treia zi a înviat! Iată adevărata cheie a schimbării! Blestemul devine binecuvântare. Gemetele devin resemnare și șoapte de mulțumire; suferințele, purificare; moartea, speranță de înviere fericită.
Când auzim în sărbătoarea Sfintelor Paști și chiar pe tot parcursul timpului pascal cântecul "Voioși să fim cu adevărat...", putem fi siguri că nu este vorba de un slogan ieftin, demagogic, ci este expresia temeliei creștine a mântuirii noastre veșnice. Fără Înviere, religia creștină ar fi un diletantism: "Dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică și credința voastră" (1Cor 15,14).
Cei 2000 de ani de creștinism, cu probele de foc și sânge, cu numeroasele legiuni de martiri, mărturisitori și fecioare, cu mulțimea de creștini credincioși, practicanți, cu splendorile arhitectonice, artistice, științifice, umanitar creștine, toate și toți se ancorează în Învierea lui Cristos.
Când un creștin își păstrează calmul, învingând toate dificultățile vieții pământești, o face în mod conștient, convins că știe cui crede: lui Isus Cristos, Fiul Dumnezeului celui Viu care s-a întrupat, a murit și a înviat pentru mântuirea lui, pentru fericirea veșnică. El este totdeauna vesel, pentru că voioșia lui este întemeiată.
Mons. Anton Despinescu