Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Aspecte ale vieții din Africa

Orice persoană care merge pentru prima dată în Africa este impresionată de "noutățile" nenumărate pe care această "lume diferită" i le prezintă. Printre acestea se numără și un element care se întâlnește pretutindeni și care face parte integrantă din viața africanului, din cultura sa, inclusiv din trăirea sa religioasă și din practica liturgică, este vorba de dans.

În acest sens aș dori să scriu câteva rânduri pentru cei dornici de a cunoaște, puțin câte puțin, anumite aspecte ale vieții din Africa, în special din Africa ecuatorială, de pe coasta Oceanului Indian, unde mă aflu ca misionar.

Oricine își dă seama cu ușurință că dansul în Africa, înainte de a fi un instrument de divertisment, este o expresie genuină a sufletului acestor locuitori. Aici, dansul nu evocă un mod trecut de a trăi, nici nu invocă perfecțiunea unui viitor iluzoriu, ci este trăirea unui ansamblu de aspecte ale vieții casnice, de muncă, ale vieții religioase etc. Nu se întrevede nici o distanță între dans și modul de a trăi. Cu dansul își exprimă bucuria și tristețea, speranța și disperarea, optimismul și nostalgia. Dansul este omniprezent în viața individului și a comunității: dans în casă, dans în piața publică, dans în biserică, dansează de cum învață să meargă pe picioare până când vreo situație nefericită îi împiedică să o mai facă.

Orice dans este frumos, mișcător și plin de simboluri. Spre deosebire de alte dansuri folclorice, care mi se par că evocă un mod trecut de a trăi spre care nimeni nu s-ar mai întoarce sau care, în anumite ambiente, doar distrează, aici dansul este existențial, africanii îl au în sânge, în suflet; fără dans nu ar avea simțăminte, nu ar avea viață; fără dans nu ar fi africani.

Dansul îi unește cu natura, între ei, cu cei care au plecat din lumea aceasta și cu Dumnezeu. De aceea nu poate fi văzut doar ca o ocazie de destindere sau ca ceva izolat de conjunctura vieții, ci ca un element care face parte integrantă din tot ceea ce înseamnă existența și armonia trăirii. Aici dansul nu poate să se rupă de cultură, de religie, de tradiție pentru că s-ar goli de orice conținut, nu ar avea nici o semnificație. Este trăit din plin atât de cei care-l interpretează cât și de cei care-l privesc, întrucât sunt uniți în dorință, în cunoaștere și în datorie. Dansul este darul celor prezenți făcut strămoșilor, sfinților și lui Dumnezeu. Este unul din cele mai eficace și mai potrivite daruri, întrucât nu implică nici o mijlocire, nici un obiect, ci persoana însăși ca subiect de neînlocuit în relație cu tot ceea ce îi este superior, în mod special cu divinitatea.

Dansul alimentează sufletul individului și al comunității. Într-însul se găsește forța de a se ierta reciproc, de a programa viața, de a spera, de a împărtăși bunurile materiale, morale sau spirituale, de a accepta destinul nu ca pe ceva necruțător, ci ca o pedagogie misterioasă a divinității.

Tocmai de aceea Biserica, înțelegând importanța dansului pentru omul african și în virtutea fenomenului înculturării (armonizarea Evangheliei cu o nouă cultură), a acceptat ca africanii să-și exprime trăirea lor religioasă, chiar și în cadrul Liturghiei, și prin dans (bineînțeles este vorba de un dans decent și plin de simboluri), pentru ca într-adevăr omul să se implice trup și suflet în a aduce laudă și preamărire lui Dumnezeu.

În concluzie, dansul în Africa este glasul inimii, ca sinteză a întregii persoane, trup și suflet, individ și comunitate. Acesta implică toate aspectele existenței omului. Este dar, dăruire, cult, binecuvântare. Dansul este conștiința omului african pe care a primit-o de la strămoși și care constituie actul său de identitate.

Pr. Eugen Blaj



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat