Poduri de iubire
Fascinația corăbiilor sosind în port mi-au creat din totdeauna un sentiment de curiozitate, neliniște și pace. Călători solitari, sosim în această lume cu o destinație precisă și uneori, fără să găsim răspuns la toate întrebările, ne îndepărtăm lăsând în urma noastră valuri de nedumerire. Dar ca un mister e că dorim să străbatem drumul nostru alături de cineva care să accepte dragostea noastră, să ne accepte așa cum suntem. Să fie aceasta dorința destinată eșecului înainte de a ieși în larg corabia noastră?
Sunt convins totuși că dincolo de autoapreciere și autoestimare, în profunzimea ființei noastre avem nevoie de cineva din afară care să ne iubească și să ne spună că suntem atât de minunați, atât de unici și de neînlocuit.
Câte relații promițătoare nu se sting pentru că unul din ei a așteptat la infinit ca celălalt să-și deschidă inima mărturisind ceea ce simte?
Sigur, tu nu poți construi o relație intimă alături de cineva care nu-ți încurajează propria-ți personalitate, dar o profundă legătură de dragoste izvorăște între cei care au curajul să dărâme zidurile ridicate cu fiecare decepție și preconcepție înrădăcinată de-a lungul anilor, care au curajul să-și deschidă inimile fără ca toate acestea să aibă efectul unui bumerang.
Cred că esența fiecărei relații intime este dragostea și încrederea, asta presupunând acceptarea vulnerabilității tale cât și a celuilalt.
Sigur, noi ne deschidem sufletele când inima simte acea încredere din partea celuilalt, când eu accept vulnerabilitatea mea și a ta, această acceptare fiind corabia care ne va purta spre ținuturi nedescoperite ale personalității noastre construind astfel poduri de iubire între două suflete care au curajul să rămână împreună mai ales pe timp de furtună.
La o cercetare mai atentă vom vedea că ceea ce ne-a blocat de-a lungul timpului să ne deschidem celuilalt a fost durerea.
Sau poate că la urma urmei problemele și conflictele dintre noi s-ar rezolva mult mai simplu dacă fiecare dintre noi am privi în propria-i inimă, acolo unde își are izvorul dragostea, încrederea și credința. Numai atunci când voi avea curajul să privesc în interiorul meu voi ști ce înseamnă a fi vulnerabil, deschizând astfel fereastra spre celălalt, spre adevăr, spre dialog, spre mine însumi.
Dar avem totuși momente când durerea este atât de profundă încât este dificil să găsim soluțiile și răspunsurile problemelor noastre, când avem impresia că speranța ne-a părăsit și corabia este gata să se scufunde iar intuiția nu mai are puterea să simtă lumina dincolo de întuneric... Și chiar dacă este așa, tot mai avem încă o șansă: iertarea. Acolo unde durerea separă două persoane, iertarea are putere magică. Poate că primul pas ce ar fi bine să-l facem în încercarea noastră de a construi poduri de iubire între noi, este de a ierta pe cei care ne-au provocat durerea.
Uneori suntem prea severi cu noi înșine și refuzăm să ne iertăm propriile greșeli, iar de aici și până la refuzul de a ierta prietenul sau prietena, soțul sau soția, pasul este iminent. Peste puțin timp va fi sărbătoarea morții și învierii, un motiv în plus, invitându-ne să privim în interiorul nostru. Oare nu poate fi această sărbătoare o invitație de a depăși orgoliile noastre, simțind cu adevărat ce înseamnă a fi vulnerabil și celor cărora le-am produs durerea să le spunem un sincer... iartă-mă!
Cerând iertare, gândește-te la tine ca la o flacără care poate reaprinde atâtea altele fără a pierde nimic din propria-i intensitate, căci pe timp de furtună ce-i mai consolator decât să te simți ancorat în credința ta, în dragostea celui iubit, traversând împreună poduri de iubire în așteptarea răsăritului... Avem lumina!
Baron Benoni Robu (Dublin, Irlanda)