Mai merită să trăiesc cu soțul meu?
După șapte ani de prietenie, timp în care am putut să ne cunoaștem îndeajuns, am decis să ne căsătorim, eu și Eugen. Ceea ce mă îmbucură este că în acest răstimp ne-am păstrat curați pentru a ne putea dărui reciproc în căsătorie. Iubirea noastră s-a consolidat, a devenit mai matură. A crescut între noi încrederea reciprocă.
Caracterul meu exuberant prefera un serviciu, dar gândindu-mă la proaspăta noastră familie și la patronii de azi care nu te plătesc, în acord cu Eugen, m-am dedicat total gospodăriei.
Ne-am căsătorit și după un an s-a născut prima noastră fiică, Adela. Totul a mers bine până când, nu știu cum, am început să observ la soțul meu multe lucruri de care nu mi-am dat seama la început. Mi se părea că nu este chiar o inteligență sclipitoare cum îl vedeam mai înainte, cuprinsă de interes și admirație. Și începuseră să mă plictisească conversațiile lui pe care le găseam lipsite de sens. Uneori îmi reprimam aceste idei, alteori nu. Încet, încet ne îndepărtam unul de altul, fiecare se izola în lumea închisă a propriilor convingeri, nu mai aveam în comun gândurile, gusturile, opiniile așa cum fusese la început. Apoi, îmi dădeam seama că nu era chiar atât de plăcut ca în fiecare zi să faci mâncare, să calci, să speli, să faci curățenie în casă și că entuziasmul de la început se stingea încet, dar sigur, în monotonie și plictiseală.
Visul luase sfârșit. Eugen nu mai era cel pe care-l cunoscusem; acum mă enerva chiar simpla lui prezență, nu mai suportam o căsătorie care nu-mi dădea ceea ce visam. "Mai merită să continui să trăiesc cu soțul meu? N-ar fi mai bine să ne despărțim?". Dar puteam eu distruge ceea ce împreună construisem? Cine-mi dădea acest drept? Tocmai în acele clipe am înțeles că sacramentul Căsătoriei este un lucru serios de care nu trebuie să-mi bat joc.
Chiar în acele zile (a fost aici numai mâna lui Dumnezeu) a trebuit să facem o călătorie mai lungă numai noi. Fetița am lăsat-o la mama. M-am folosit de această ocazie și i-am spus totul lui Eugen, toate gândurile mele, dificultățile, tot ceea ce nu-mi plăcea la el. A fost un șoc teribil pentru mine să aflu că Eugen întâmpina aceleași greutăți și poate chiar mai mari. Chiar și el începuse să se gândească la despărțire deoarece căsătoria noastră ni se părea goală și fără nici un sens.
Am înțeles atunci greșeala și egoismul în care căzusem privind numai la mine însămi, la dificultățile mele, fără să-mi dau seama de cele pe care le provocam soțului meu cu atitudinea mea independentă, despotică și uneori autoritară.
I-am cerut scuze și ne-am propus să reîncepem totul de la capăt, cu o nouă iubire, cu un nou entuziasm, o căsătorie adevărată. În fiecare zi, cu ochii purificați ne priveam ca și cum ar fi fost prima dată.
Simțeam că eu trebuia să încep prima să-l iubesc așa cum voia să fie iubit fără a aștepta ceva în schimb de la el. Am învățat în felul acesta să tac, să ascult, să accept... să iubesc.
Trăind așa ne-am dat seama cu bucurie că tocmai acea criză a fost ocazia de a descoperi, în bogăția iubirii supranaturale dintre noi, dimensiunea nouă care acum însuflețește și dă sens căsătoriei noastre: iubirea.
Pagină realizată de pr. Cristinel Fodor