Lansare de carte. Pelerin în Țara Sfântă
Episcopia Romano-Catolică și Complexul Național Muzeal "Moldova" au organizat lansarea volumului "Pelerin în Țara Sfântă. Ghid geografic, istoric și religios al Israelului" de pr. Claudiu Dumea. Lansarea a avut loc joi, 10 februarie, la ora 16,00 la Palatul Culturii, sala "Henri Coandă". Invitați de onoare: PS Aurel Percă, episcop auxiliar, și prof. dr. Vasile Chirica, director general al Complexului Național Muzeal "Moldova" - Iași. Au prezentat: pr. Alois Bulai, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic - Iași, prof. Nicolae Barbu de la Universitatea "A.I. Cuza" - Iași, iar din partea sr. Anne-Catherine Avril de la Institutul Ratisbonne - Ierusalim, care nu a reușit să ajungă, au prezentat relatarea trimisă prin fax sr. Maria Celia Coelho și Mons. Anton Despinescu. Și-a dat concursul "Schola Cantorum" a Institutului Teologic Romano-Catolic Iași. Moderator al întâlnirii a fost Mons. Anton Despinescu. Marți, 7 martie, cartea va fi lansată și la Chișinău. Volumul a apărut la Editura "Presa Bună" Iași, are 458 de pagini, 60 de ilustrații color, bibliografie și index.
Cu această nouă apariție editorială, pr. Claudiu Dumea, profesor de teologie liturgică în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic - Iași, adaugă la bogata sa bibliografie, care include tratate de liturgie, cărți de meditații, hagiografii, manuale pentru predarea religiei în școală, un nou gen literar, cel enciclopedic. Într-adevăr, noua publicație vrea să fie un ghid geografic și religios adresat nu numai pelerinilor care vizitează Țara Sfântă, ci și celor care, de acasă, vor să cunoască mai multe despre locul în care s-a consumat Vechea și Noua Alianță a lui Dumnezeu cu poporul său. De fapt, după cum se exprimă sr. Anne-Catherine Avril N.D.S în prefața cărții, "unicul scop al acestui ghid este acela de a vă ajuta să străbateți acest Pământ în toate dimensiunile sale, să-l faceți să pătrundă în voi prin toți porii trupului vostru [...] Acest Pământ este misterul prezenței lui Dumnezeu, misterul istoriei lui Dumnezeu cu Israelul și cu omenirea".
Vizitând Țara Sfântă, pelerinul poate rămâne descumpănit în fața numeroaselor vestigii sacre, neștiind de unde să înceapă și unde să termine. De aceea, pentru a facilita pelerinajul la Locurile Sfinte, autorul propune, în partea a cincea a ghidului, 18 itinerare, mai lungi sau mai scurte, în funcție de intenția și dispoziția pelerinului. Mai înainte de aceasta însă, tot din dorința ca vizita la Locurile Sfinte să fie cât mai eficace din punct de vedere spiritual, autorul pune la dispoziția pelerinului, în primele patru părți ale ghidului său, o bogată documentație geografică, istorică, iconografică și scripturistică a Țării Sfinte și a poporului ales. Astfel, în prima parte, cititorul este introdus în geografia Israelului. În partea a doua în schimb, îi este oferită o privire succintă asupra istoriei Israelului, de la primele începuturi până astăzi. Partea a treia a lucrării este dedicată Ierusalimului vechi și împrejurimilor sale, cu descrierea vechii cetăți, a templului, a Grădinii Măslinilor, a Sfântului Mormânt, precum și a altor obiective care atrag privirea vizitatorilor. În fine, partea a patra, prezintă vestigiile sacre prezente în Ierusalimul nou.
Conceput în anul în care pr. Claudiu se afla la Ierusalim în vederea specializării sale în teologie liturgică (1988), acest ghid geografic și religios al Israelului crește în valoare și interes în ochii cititorilor prin faptul că vede lumina tiparului acum, în pragul anului jubiliar, când Biserica se pregătește să sărbătorească 2000 de ani de la nașterea Mântuitorului. În această atmosferă sărbătorească, pelerinajul, în special în Țara Sfântă, dobândește o semnificativă încărcătură spirituală de împrospătare a credinței, prin întoarcerea la acele locuri unde Dumnezeu a manifestat într-un mod deosebit dorința sa de a locui cu oamenii și de a-i introduce în viața sa de iubire.
Pelerinajul înseamnă de fapt plecare, ieșire dintr-o lume cunoscută, pentru a merge altundeva, sau, biblic vorbind, este un exod, o trecere de la starea de sclavie la libertate, de la idoli la Dumnezeu, de la egoism și singurătate la o nouă viață fraternă. Chiar dacă este obositor, pelerinajul este trăit ca un timp de bucurie, cu rugăciune și cântări.
Cartea costă 49.000 lei și se poate comanda de la Librăria Presa Bună.
Pr. Ștefan Lupu