Fericiți ochii voștri care văd
Mesaj pentru muncitorii români din Israel
După unele statistici, în Israel lucrează peste 150.000 de muncitori români, angajați în construirea de orașe noi și de locuințe. Mai mult de 2.500 sunt catolici. Pentru păstorirea credincioșilor catolici care se află în Israel la 1 iulie 1995 a fost numit asistent spiritual pr. Iosif Dorcu. În prima parte a lunii februarie, Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit fiind de pr. Dumitru Gabor și pr. Iosif Doboș, a vizitat comunitățile catolice din Țara Sfântă și a adresat un mesaj tuturor catolicilor care lucrează aici. Locurile unde se celebrează Sfânta Liturghie în limba română în Israel: Tel Aviv: în fiecare sâmbătă la ora 8.00; Ierusalim: în fiecare sâmbătă la ora 11.00 în Biserica Patriarhiei; Haifa: la două săptămâni, sâmbătă seara la ora 17.00 (str. Hameginim 80); Beer Sheva: la două săptămâni, sâmbătă seara la ora 19.00 (str. Hashalom 51); Ashkelon: la două săptămâni, sâmbătă la ora 16.30; Kfar Vitkin: la două săptămâni, sâmbătă la ora 14.30; Modiin: la două săptămâni, duminică seara la ora 19.00; Kadima: la două săptămâni, duminică seara la ora 18.00.
Cu aceste cuvinte pe care Isus le-a adresat ucenicilor săi atunci când le-a prezentat și le-a explicat parabola semănătorului, vreau să mă îndrept și eu spre voi, încredințându-vă aceste câteva rânduri, acum la sfârșitul vizitei, pe care am avut bucuria să o fac în Țara Sfântă, chiar la locurile voastre de muncă, pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu cu atâta istorie, și mai ales cu trimiterea Fiului său născut din Fecioara Maria și încredințat unui tată purtător de grijă, Iosif cel drept, muncitor și el ca și voi toți.
Chemarea fiecăruia dintre voi este să munciți și să vă dăruiți pentru familia voastră, pentru copiii voștri și pentru cei dragi ai voștri. Această chemare cere mult efort și multă jertfă, cere renunțare, iar rămânerea departe de casa proprie și de pământul vostru, cere iubire și dăruire totală.
Venind aici, în Țara Sfântă, unde Isus s-a născut și a crescut într-o familie la Nazaret, voi aveți, pe lângă greutatea muncii și a înstrăinării, bucuria să vedeți cu ochii și să auziți cu urechile voastre ceea ce Dumnezeu a făcut pentru oameni și ceea ce oamenii au făcut pentru Dumnezeu.
La Betleem, la Nazaret, în jurul Lacului Genezaret, în Galileea și în Iudeea, pe muntele Tabor și în Ierusalim aveți bucuria de a-l întâlni pe însuși Isus, să mergeți pe urmele lui și să experimentați direct ceea ce el însuși a făcut și a învățat.
Aici, în Țara Sfântă, îl auziți pe Isus predicând ucenicilor și întregului popor, proclamând carta fericirilor pentru cei care îl urmează. Cât de mângâietor răsună cuvântul lui Isus adresat celor săraci, celor ce plâng, celor flămânzi și însetați de dreptate, celor persecutați din pricina lui și a adevărului, celor ocărâți și prigoniți: "Bucurați-vă și veseliți-vă, căci mare va fi în ceruri răsplata voastră" (cf. Mt 5,1-12).
Aici, în Țara lui Isus, auziți cuvântul său încurajator: "Cine vrea să vină după mine, să se lepede de sine însuși, să-și ia crucea și să mă urmeze!" (Mt 16,24). Tot aici răsună mai puternic asigurarea dată de el tuturor ucenicilor: "Cine vine după mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții!" (In 7,12).
Aici, în Țara Sfântă, îi puteți vedea pe Iosif și pe Maria plini de grijă pentru copilul Isus și să descoperiți cu adevărat farmecul familiei din Nazaret și sensul profund al familiei creștine.
Mă bucur, așadar, ca întâlnindu-vă și rugându-ne împreună, să vă îndemn să-l primiți cu bucurie pe Isus pe drumurile Țării Sfinte și, întâlnindu-l, să-l iubiți și să-i slujiți așa cum au făcut Maria și Iosif, păstorii din jurul Betleemului și magii veniți din Orient.
Vă îmbrățișez pe toți cu dragoste părintească și cu iubirea celor de acasă și vă păstrez în rugăciunile și în iubirea mea.
Vă încredințez grijii speciale a părintelui Iosif Dorcu, păstorul și prietenul vostru, pe care mă bucur să-l asigur de toată prețuirea, recunoștința și dragostea noastră în această minunată, frumoasă, dar și grea muncă spirituală.
Împart o binecuvântare specială părintelui Iosif, surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", tuturor muncitorilor din Țara Sfântă, precum și tuturor binefăcătorilor noștri.
Petru Gherghel, episcop de Iași