Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Binecuvântat să fie Dumnezeu...

Săptămâna de rugăciune

Celebrarea "Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2000" vrea să fie reflexul temei: "Binecuvântat să fie Dumnezeu care ne-a binecuvântat în Cristos". Ea pune accentul pe anumite aspecte ale acestui verset: laudă și aducere de mulțumiri pentru binecuvântările lui Dumnezeu asupra noastră, ca și pe răspunsul nostru atunci când împreună ne mărturisim slăbiciunile și deficiențele în misiunea noastră pentru unitate și ne angajăm să ducem peste tot în lume lumina lui Dumnezeu. Textele au fost pregătite de un grup internațional numit de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Acest grup, alcătuit din treisprezece persoane, s-a reunit la sanctuarul franciscan din "La Verna" (Italia centrală) la jumătatea lunii octombrie 1998.

În timpul acestui an jubiliar va trebui să ne rugăm cu o fervoare aparte pentru unitatea creștinilor. Cele două milenii de istorie creștină au văzut născându-se printre discipolii lui Cristos dezacorduri profunde și persistente ale căror efecte le putem constata chiar și astăzi. Evanghelia a fost dusă până la marginile pământului, dar uneori în versiuni conflictuale și divergente. În schimb, căutarea unității printre creștini a marcat ultimul secol, iar angajamentul ecumenic al Bisericilor a început să dea roade care cu greu s-ar fi putut spera în trecut. Nu ne mai considerăm dușmani sau străini unii altora, ci dimpotrivă frați și surori în Cristos, tovarăși în cadrul pelerinajului care ne conduce spre Împărăția lui Dumnezeu.

Planul inițial al Rugăciunii pentru unitate din acest an a fost pregătit de către un grup din Orientul Mijlociu constituit special în acest scop și alcătuit din reprezentanții a patru "familii" de Biserici, aparținând Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu: ortodocși, ortodocși orientali, catolici și reformați. Conștienți de proveniența lor din regiunea în care Cristos s-a născut și și-a desfășurat activitatea, ca și de atenția specială pe care creștinii o acordă în timpul anului 2000 celebrării întrupării, ei au ales drept text de bază imnul care deschide Scrisoarea către efeseni (1,3-14). Acest text ne vorbește despre minunatul plan de mântuire al lui Dumnezeu. Textul ne invită să dăm slavă lui Dumnezeu. El cuprinde multe aduceri de mulțumire și de laudă, binecuvântându-l pe Dumnezeu pentru numeroasele moduri prin care ne-a binecuvântat în Cristos. Textul ne învață să preamărim Sfânta Treime pentru acest mister de mântuire de care beneficiem, dar la care suntem, de asemenea, chemați să luăm parte, căci el se întinde la toți bărbații și femeile.

Fără îndoială, binecuvântarea cea mai importantă este darul credinței, căci el ne descoperă misterul voinței lui Dumnezeu și planul său de readucere a toate în stăpânirea lui Cristos la împlinirea timpurilor (versetele 9-10). De asemenea, am fost binecuvântați cu toată binecuvântarea spirituală (versetul 3). În speță, noi am fost aleși în Cristos mai înainte de întemeierea lumii pentru a fi sfinți (versetul 4); am fost predestinați să fim fiii adoptivi ai lui Dumnezeu (versetul 5); am fost salvați prin sângele lui Cristos și greșelile ne-au fost iertate (versetul 7); suntem printre cei care-și pot pune speranța în Cristos și care trebuie să trăiască spre lauda slavei sale (versetul 12). Mereu, acest imn intenționează să ne determine să reflectăm asupra faptului că viața noastră ca și creștini decurge din planul plin de milostivire al lui Dumnezeu, din alegerea sa de iubire, și că totul ar trebui să fie spre lauda măreției sale. Toți creștinii participă la aceste binecuvântări. Având atât de mult în comun, aceasta ar trebui să fie pentru ei o sfidare spre rezolvarea a ceea ce-i mai divizează încă.

* * *

Rugăciune

Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care vrea ca toate ființele umane să ajungă la mântuire, trăind în această comuniune care este participarea la viața sa divină. Binecuvântat să fii tu, Tată, care, prin Duhul tău Sfânt, ai trezit printre creștinii din acest timp mișcarea spre unitatea pe care o dorești. Prin Duhul tău, ei vestesc împreună noilor generații că tu ești Domnul și Stăpânul istoriei, Salvatorul creației. Binecuvântat să fie tu, Tată, căci, în Cristos, ne-ai copleșit cu toate binecuvântările întărindu-ne în credință, speranță și dragoste. Fie ca viața fiecăruia dintre noi și comuniunea tuturor să fie spre lauda slavei tale. Amin.

Emblema special creată pentru a sublinia în anii 1999, 2000 și 2001 legătura profundă între rugăciunea pentru unitatea creștinilor și celebrările legate de marele jubileu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat