Actualitatea convertirii
În anul liturgic, Miercurea Cenușii ocupă un loc deosebit. Sobrietatea cadrului bisericesc-religios, binecuvântarea cenușii și presărarea ei pe capetele creștinilor, lecturile sfinte, rugăciunile pline de conținut, devoțiunea "Calea crucii", toate vorbesc despre un timp foarte important, cât se poate de prielnic pentru viața creștină: Postul Mare. Este timpul reflecției sfinte când creștinul e chemat să se preocupe de rostul existenței sale în lumina oferită de Creatorul a toate.
Altădată presărarea cenușii era însoțită de avertizarea: "Amintește-ți, omule, că ești praf și în praf te vei întoarce". Îndemn prea pesimist? Realitate crudă, fără ieșire?
Reforma liturgică, promovată de Conciliul Vatican II, deschide un orizont nou, preconizat de însuși Isus Cristos: "Convertiți-vă și credeți în Evanghelie" (Mc 1,15). De aproape două milenii, acesta este ecoul care răsună necontenit în lume. "Dumnezeu care vrea ca toți oamenii să se mântuiască și să ajungă la cunoașterea adevărului" (1Tim 2,4), cheamă fără încetare și în diferite feluri. Biografia oricărui om se tipărește la "Editura Convertirii" sub acțiunea continuă a harului divin. Cele două tendințe mereu prezente în ființa umană, centrifugă (îndepărtarea de Dumnezeu) și centripetă (căutarea lui Dumnezeu), evidențiază necesitatea exercitării creștine în pedagogia Evangheliei: nu întunericului, da luminii! nu morții, da vieții! nu urii, da iubirii!
Anul jubiliar oferă lumii întregi această perspectivă: tristețea de ieri și de azi poate da loc bucuriei de mâine. Amenințările înspăimântătoare ale lumii contemporane dau de gândit. Soluțiile salvatoare îi aparțin lui Dumnezeu. El le oferă creaturii sale libere și o ajută să le pună în practică zi de zi pentru instaurarea "împărăției adevărului și a vieții, a sfințeniei și a harului, a dreptății, iubirii și păcii". Doamne, convertește-ne și vom fi mântuiți!
Mons. Anton Despinescu