Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință
Ziua Mondială a Păcii
Prin mesajul său pentru Cea de-a XXXIII-a Zi Mondială a Păcii, papa Ioan Paul al II-lea vrea să transmită tuturor urarea sa de pace și invită la construirea păcii deja din primele zile ale marelui jubileu al anului 2000. "Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință" - aceasta este tema mesajului Sfântului Părinte dat publicității în dimineața zilei de luni, 13 decembrie.
Din păcate, ultimele luni au fost marcate de tragice și sângeroase conflicte în diferite părți ale lumii, în care, în cea mai mare parte, victimele sunt civili nevinovați sau popoare de același sânge. Marele jubileu trebuie să devină un moment de rugăciune intensă și angajare reînnoită pentru depășirea războiului. Armele se dovedesc a fi ineficiente în construirea păcii. Pe zi ce trece, găsirea altor mijloace pentru înlăturarea conflictelor și pentru garantarea raporturilor pașnice între popoare devine tot mai stringentă. Pe data de 27 aprilie 1999, Sfântul Părinte a subliniat deja nevoia urgentă de a porni hotărât pe acest drum spunând că "războiul conduce numai spre tragedie și disperare, secerând victime nevinovate și distrugând vieți și case, familii și popoare. Repet insistent ceea ce am spus de multe ori în trecut: războiului trebuie să-i căutăm orice alternativă".
Astăzi, marea sfidare a păcii se propune în contextul unei lumi care actualmente, pe de o parte, este preocupată de un proces de globalizare, și paradoxal, pe de altă parte, de o fragmentare generalizată care conduce spre instabilitate și nesiguranță socială. Pentru a avea pace, nu mai este suficient să facem să tacă armele. Pacea cuprinde fiecare aspect al vieții sociale: dezvoltare, economie, drepturi umane, salvgardarea creației. Pentru a înfrunta sfidările moderne, ne trebuie noi programe de pace și structuri care să fie adaptate la noua configurație mondială. În plus, fără eliminarea mizeriei, fără dezvoltarea integrală a tuturor popoarelor, pacea va rămâne totdeauna fragilă. De fapt, pacea se bazează pe persoana umană, înzestrată cu demnitate inalienabilă, chemată să trăiască împreună cu ceilalți într-o societate deschisă conviețuirii pașnice în diversitate.
Prin primul său mesaj al anului 2000, Sfântul Părinte vrea să arate tuturor convingerea sa profundă: "pacea este posibilă dacă omenirea îl caută și-l regăsește pe Dumnezeu, care este Dumnezeul păcii. Dumnezeu vrea pacea; prin urmare pacea este posibilă".
Punctele principale ale mesajului:
- Prin război, cea care pierde este omenirea - "Numai prin pace și cu pace se poate garanta respectarea demnității persoanei umane și a drepturilor sale inalienabile".
- Chemarea de a fi o unică familie - "Un principiu exigent: va fi pace în măsura în care întreaga omenire va ști să redescopere chemarea de a fi o unică familie".
- Crimele împotriva omenirii nu pot fi considerate afaceri interne ale unei națiuni - "Instituirea unui Tribunal Penal Internațional chemat să judece aceste crime, oriunde și oricum ar avea loc ele, este un pas important în acest sens".
- Dreptul la asistență umanitară - "Legitimarea morală și politică a unor astfel de drepturi vine din principiul conform căruia binele persoanei umane este înainte de toate și transcende orice instituție umană".
- Cooperare umanitară - "Va fi necesară pentru aceasta utilizarea la maxim și cel mai bine a ceea ce s-a prevăzut în Carta Națiunilor Unite".
- Pace și solidaritate - "Echitate, adevăr, dreptate și solidaritate".
- Redresarea economiei - "Este necesară o nouă și aprofundată reflecție".
- Care sunt modelele de dezvoltare? - "Noua cultură a solidarității".
- Isus, darul păcii - "Sacrament, adică semn și instrument de pace în lume și pentru lume".
- O angajare mai generoasă pentru pace - "Un edificiu mereu în construcție".