- Celebrarea marelui jubileu - |
Darul indulgenței jubiliare
"Să ne apropiem cu încredere de tronul harului" (Ev 4,16)
Anul sfânt 2000, cunoscut ca unul dintre cele mai mari jubilee, ne cheamă să ne apropiem mai mult de Dumnezeu Tatăl, care ni l-a trimis "la plinirea timpului" pe Isus Cristos, Mântuitorul nostru, ca prin el să-l primim pe Duhul Sfânt, duh de iubire și de viață.
Pe parcursul acestui an de grație ne vom reînnoi și mărturisi credința noastră, îl vom lăuda pe Dumnezeu pentru darurile sale și vom implora milă și iertare pentru toate păcatele noastre și ștergerea pedepselor datorate pentru păcate.
Dumnezeu, Părintele nostru, bogat în milostivire, ne așteaptă să ne întoarcem la el, iar el cu dragostea cea veșnică ne va îmbrățișa și ne va primi la ospățul său, așa cum Tatăl din evanghelie l-a primit pe Fiul risipitor (cf. Lc 15, 11-32), se va milostivi de noi și ne va trata ca pe fiii săi aici pe pământ și în veșnicie.
Pentru a obține darul indulgenței jubiliare se recer unele condiții prevăzute de Biserică, pe care le găsim prezentate pe larg în bula Incarnationis mysterium a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea și în Darul indulgenței, document cerut și recomandat de președintele Comitetului Național al Jubileului Anului 2000, transmis la toate parohiile noastre și la celelalte instituții ale Diecezei de Iași de către Editura "Presa Bună".
Precizăm că bisericile din Dieceza de Iași, unde se pot face pelerinaje speciale și dobândi indulgența jubiliară sunt: Iași - catedrala "Adormirea Maicii Domnului", Bacău Centru - "Sf. Nicolae", Roman Centru - "Sf. Tereza", Barați, Cacica, Focșani, Hălăucești, Huși - "Corni", Onești.
Părinții parohi ai acestor biserici:
- vor analiza cu grijă documentele Bisericii cu privire la darul indulgenței,
- vor pregăti cu grijă momentele speciale ale celebrărilor locale,
- se vor strădui să fie suficienți preoți disponibili pentru a asculta sfintele spovezi (acest lucru se va face împreună cu Ordinariatul de Iași, cu decanii zonali și cu parohiile învecinate),
- vor anunța din timp în zonele respective programul celebrărilor locale și vor afișa și publica desfășurarea zilelor de pelerinaj cu ocazia hramurilor și a sărbătorilor specifice parohiale.
Transmitem alăturat în sinteză condițiile pentru obținerea darului indulgenței jubiliare din documentul Comitetului Național al Anului 2000.
Pentru alte amănunte și clarificări veți lua legătura cu Cancelaria noastră și cu noi.
Dorim tuturor credincioșilor noștri un an cât mai bogat în haruri și binecuvântări cerești și alese împliniri tuturor preoților în munca apostolică, pastorală și spirituală în timpul acestui mare jubileu.
Cu prețuire și binecuvântare,
Petru Gherghel, episcop de Iași
* * *
În sinteză
Condițiile pentru obținerea darului indulgenței jubiliare
Pentru "a se apropia de tronul harului", și anume, de inima lui Dumnezeu Tatăl, bogat în milostivire, care ajunge la noi în Isus ca "indulgență și iertarea tuturor păcatelor noastre" printr-o revărsare supraabundentă a Duhului Sfânt, poporul lui Dumnezeu și fiecare credincios se predispun pentru "darul total al milostivirii lui Dumnezeu", și anume la iertarea jubiliară, prin unele semne exterioare și interioare de participare:
1. Angajându-se înainte de toate să dezvolte în ei înșiși o atitudine interioară de dezlipire afectivă de orice păcat.
2. Celebrând cu vrednicie sacramentul Pocăinței, pentru a-și deschide inima la milostivirea supraabundentă a lui Dumnezeu voită de Domnul pentru iertarea păcatelor.
3. Participând la sfânta Euharistie, banchetul sărbătoresc pe care Tatăl îl pregătește pentru cel care se convertește și se întoarce la el.
4. Rugându-se după intenția Sfântului Părinte, ca mărturie de comuniune cu întreaga Biserică.
5. Îndeplinind un act de caritate și de pocăință, pentru a exprima convertirea inimii la care conduce comuniunea cu Cristos prin sacramente, și anume: la Roma, în Țara Sfântă, în catedrală ori într-un sanctuar desemnat de episcopul diecezan, în orice loc (cf. IM, Dispoziții pentru dobândirea indulgenței jubiliare).