Unitate! Unitate!
Acest strigăt pe care l-am auzit la București, în timpul vizitei mele, îmi revine cu un puternic ecou. Unitate! Unitate! a strigat atunci poporul care participa la celebrarea euharistică. Toți creștinii, catolici, ortodocși și protestanți evanghelici, au strigat:
Unitate! Unitate! Mulțumesc pentru acest strigăt, pentru aceste cuvinte consolante ale fraților și surorilor noastre. Poate că și noi putem ieși din această bazilică strigând ca și ei: Unitate, unitate...". Acestea au fost cuvintele improvizate ale Sfântului Părinte de la finalul omiliei sale din bazilica "Sfântul Paul" din afara zidurilor marți, 25 ianuarie, cu ocazia celebrării ecumenice de deschidere a celei de-a patra porți sfinte din Roma.
După proclamarea imnului din Scrisoarea către Efeseni (1,4-13), ales ca text cheie pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, Sfântul Părinte a deschis poarta sfântă împreună cu mitropolitul ortodox Athanasius, din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol și cu arhiepiscopul George Carey de Canterbury, președintele Comunității Anglicane. Papa a îngenuncheat împreună cu ei în rugăciune, iar apoi a prezentat credincioșilor cartea Evangheliilor, gest care a fost preluat de mitropolitul Amba Bishoi, secretarul Sfântului Sinod al Patriarhiei Copte Ortodoxe de Alexandria, apoi de arhiepiscopul Longin, reprezentantul permanent al Patriarhiei de Moscova în Germania, și de președintele Federației Luterane Mondiale, Christian Krause.
Prin poarta sfântă au trecut 50 de reprezentanți ai Bisericii Catolice, Ortodoxe, Anglicane, Luterane, Metodiste și Penticostale (în total reprezentanți ai 22 de Biserici creștine diferite). Au fost prezenți 7.000 de credincioși. Celebrarea a inclus trei lecturi: una din apostolul Paul (din 1 Corinteni - pasajul care vorbește de diferitele carisme în Biserică), una din teologul rus Gregor Florovsky (despre "unitatea dinamică a Bisericii") și a treia din pastorul luteran Dietrich Bonhöffer (despre Biserică, trupul lui Cristos).
În omilie, Sfântul Părinte a amintit de "responsabilitatea fiecăruia în diviziunile care marchează istoria trupului mistic al lui Cristos". El a invitat credincioșii "să lărgească orizonturile" pentru ca dialogul ecumenic să depășească "limitele unui schimb de idei" pentru a deveni "un schimb de daruri" grație unui "dialog al carității și adevărului". În fața scandalului diviziunilor papa a amintit de rugăciunea lui Isus pentru unitate care "continuă să aducă în mod misterios roade", făcând apel la mișcarea ecumenică. Papa a dorit ca în anul 2000 exigența ecumenică să devină cu adevărat "un imperativ al conștiinței creștine". A insistat într-un mod deosebit spre finalul omiliei asupra acestor cuvinte: "Doresc din toată inima... ca într-un viitor nu prea îndepărtat, creștinii reconciliați să poată din nou să meargă împreună ca un singur popor..., un popor în măsură să repete cu o singură voce, în bucuria fraternității reînnoite: Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos...". În timpul celebrării ecumenice, credincioșii au izbucnit de mai multe ori în aplauze.
Două alte momente au prelungit această speranță: profesiunea de credință și semnul păcii în timp ce se cânta: "Ubi charitas et amor, Deus ibi est". O parte din profesiunea de credință a spus-o în limba latină PS Vincențiu Ploieșteanu, reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române.
După celebrare, Sfântul Părinte a luat masa cu delegații prezenți în abația benedictină "Sfântul Paul" din afara zidurilor, exprimându-și recunoștința pentru participarea fiecărei delegații.
În Dieceza de Iași
În Dieceza de Iași momentele de rugăciune comună au fost un bun prilej în care a sporit și s-a întărit dragostea frățească, mai ales în acest an când toți creștinii sărbătoresc marele jubileu al celor două milenii de la nașterea lui Isus Cristos. În această săptămână în toate bisericile s-au făcut rugăciuni speciale pentru unitatea creștinilor. Au avut loc întâlniri între catolici și ortodocși la Huși, Roman, Onești. Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie) a început anul acesta în Iași, marți, 18 ianuarie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic, ora 18,00, cu participarea ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Anul trecut această perioadă de rugăciune a început în biserica ortodoxă "Ss. Petru și Paul" - Bărboi. Potrivit tradiției alternanței, anul acesta a început într-o biserică romano-catolică și s-a încheiat în catedrala veche ortodoxă "Sf. Gheorghe". Celebrarea de deschidere a fost prezidată de pr. Alois Bulai, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic. Au participat aproape 50 de preoți ortodocși și catolici, mulți seminariști călugări și credincioși. ÎPS Daniel, în cuvântul său, a subliniat caracterul trinitar al Epistolei către Efeseni din care s-a citit în toată Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. În Sfânta Treime este salvată în același timp unitatea și diversitatea. De asemenea, ierarhul ortodox a punctat alte două mari teme prezente în epistolă: înfierea și pecetluirea cu Duhul Sfânt. PS Petru Gherghel, la final, a mulțumit pentru participare și a marcat momentul pe care Biserica îl trăiește: marele jubileu. A amintit apoi vizita Sfântului Părinte la București și a citat din discursul suveranului pontif din Piața Unirii: "Să izbucnească din Biserica Ortodoxă Română și din cea Catolică o singură cântare de preamărire a numelui Domnului!". Preasfințitul a făcut referință și la strigătul mulțimii din Parcul Izvor "Unitate, unitate...". Înainte de binecuvântare toți au aprins câte o lumânare unii de la alții pe care au purtat-o aprinsă spre ieșire. Era un semn a ceea ce se dorea a fi această întâlnire: o lumină care să se reverse spre alții.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Programul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor din Iași
- Marți, 18 ianuarie - Capela Institutului Teologic Romano-Catolic, cu participarea ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a PS Petru Gherghel, episcop de Iași
- Miercuri, 19 ianuarie - Biserica ortodoxă "Sf. Andrei"
- Joi, 20 ianuarie - Biserica romano-catolică "Sf. Tereza" (cartier Nicolina)
- Vineri, 21 ianuarie - Capela Facultății de Teologie Ortodoxă
- Sâmbătă, 22 ianuarie - Catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului"
- Duminică, 23 ianuarie - Biserica ortodoxă "Ss. Apostoli Petru și Paul" - Bărboi
- Luni, 24 ianuarie - Biserica romano-catolică "Sf. Anton" (cartier Alexandru)- Marți, 25 ianuarie - Catedrala veche ortodoxă "Sf. Gheorghe", cu participarea ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a PS Petru Gherghel, episcop de Iași