Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Întâlnire misionară
Luni, 27 noiembrie, la Casa de Reculegere din Traian, a avut loc o întâlnire cu caracter misionar la care a participat un număr de 15 preoți din dieceză. Întâlnirea a avut ca punct de plecare Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Misiunilor din anul acesta care "ne amintește despre urgența misiunii ad gentes ce trebuie promovată de toți creștinii, toate diecezele și parohiile, instituțiile și asociațiile ecleziale". Scopul întâlnirii a fost acela de a promova și dezvolta spiritul misionar în Dieceza de Iași.

În apărarea copiilor
Papa Ioan Paul al II-lea și-a ridicat din nou glasul în apărarea copiilor: "Nimeni nu poate rămâne indiferent la suferințele fără sfârșit ale copiilor care cad victime ale exploatării intolerabile și violenței". Pontiful a exprimat aceste gânduri într-o telegramă trimisă lui Juan Somavia, director general al Organizației Internaționale a Muncii (ILO), cu ocazia Convenției ILO asupra Muncii Copiilor, care a avut loc duminică, 19 noiembrie.

Un nou document
Un nou document al Vaticanului atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică o legislație care nu face diferența între uniunile "de facto" și căsătorie. Dat fiind faptul că numeroase parlamente adoptă legislații care pun pe picior de egalitate unirile "de facto" cu căsătoria, Vaticanul a publicat în ziua de 21 noiembrie un document în care denunță riscurile pe care le implică aceste măsuri. Textul de 79 de pagini, redactat în engleză, despre "Familie, căsătorie și unirile "de facto"", este rezultatul unui studiu mondial efectuat de Consiliul Pontifical pentru Familii, condus de cardinalul Alfonso Lopez Trujillo.

Vizită
Conform unor surse de la Sfântul Scaun, o delegație a Vaticanului și-a încheiat, în ziua de 14 noiembrie, vizita în Coreea de Nord. Ea a fost efectuată în urma sugestiei făcute în luna iulie de către președintele sud-coreean ca Pyongyangul să îl invite pe papa Ioan Paul al II-lea în nordul comunist. Într-o declarație oficială, Navarro-Valls a explicat că delegația Vaticanului, "după cea de a cincea vizită consecutivă la Pyongyang, speră să reafirme solidaritatea efectivă și constantă a Sfântului Părinte față de poporul din Coreea de Nord, și continuă relațiile stabilite anterior cu autoritățile guvernului, în particular cu Ministerul Afacerilor Externe". "Un moment important al vizitei a fost întâlnirea de rugăciune împreună cu comunitatea catolică din localitate, și Liturghia celebrată duminică, 12 noiembrie, în biserica din Chan Chung", a informat Navarro-Valls. În Coreea de Nord se crede că există 3.000-4.000 de catolici, fără nici un preot în capitală. Înainte de războiul din 1950-1953, în Coreea de Nord se aflau peste 100.000 de catolici, dar de aproape 50 de ani nu a mai avut loc nici o hirotonire de preoți.

Recunoaștere
Sfântul Ludovic Grignion de Montfort (în foto) va primi cât de curând titlul de "învățător al Bisericii", această știre a fost revelată de conducerea Congregației "Societatea Mariei" la începutul lunii octombrie. Sfântul Ludovic Grignion de Montfort a trăit în Franța în perioada 1673-1716 și a fost considerat mare apostol al devoțiunii mariane. El ne-a lăsat o valoroasă și imensă operă spirituală și editorială privind trăirea spiritualității mariane în viața cotidiană a creștinului.

Bartolomeu I în Detroit
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, liderul spiritual al 300 de milioane de creștini ortodocși, a adus la Detroit mesajul său de credință, iubire, pace, reconciliere și respect pentru mediul înconjurător, a relatat ziarul "Macomb Daily". Printre cei care l-au întâmpinat la serviciul interconfesional de sâmbătă dimineața la catedrala greco-ortodoxă a Înălțării din cartierul Greektown al Detroitului, a fost și cardinalul Adam Maida, arhiepiscop de Detroit. Cardinalul i-a dăruit patriarhului o icoană. Bartolomeu a pus accentul pe moștenirea de credință de 2000 de ani de la nașterea lui Isus, și pe răspândirea creștinismului din Țara Sfântă în lumea întreagă. "Cunoașteți-vă credința", a spus el. "Trăiți-o corect. Adevărata credință se câștigă prin studiu și iubire ca și prin exercițiul activ al credinței".

Întâlnire de tineri
Întâlnirea europeană de tineret, organizată de 20 de ani de călugării din Taizé proveniți din diferite țări, se va desfășura anul acesta la Barcelona, în perioada 28 decembrie - 1 ianuarie. Motoul întâlnirii va fi "Pelerinajul Încrederii pe Pământ". Mii de tineri din întreaga Europă vor fi primiți de parohii și familii, pentru a se ruga și întoarce la izvorul credinței. Din Dieceza de Iași vor participa 28 de tineri.

Aniversare
Miercuri, 1 noiembrie, papa Ioan Paul al II-lea a celebrat sărbătoarea tuturor sfinților printr-o Liturghie solemnă oficiată în bazilica "Sfântul Petru", arătând că la această dată se sărbătorește și a 50-a aniversare a zilei în care papa Pius al XII-lea a proclamat dogma înălțării la cer a Fecioarei Maria. În anul sfânt precedent, 1950, papa Pius al XII-lea a publicat constituția apostolică "Munificentissimus Deus", prin care a stabilit în mod oficial dogma înălțării Fecioarei. În acel document papa anunța că, după o largă consultare cu episcopii din toată lumea, el a definit în mod oficial adevărul că Fecioara Maria, "după ce și-a împlinit cursul vieții pe pământ, a fost înălțată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească".

Moaștele sfântului Grigore
Într-o ceremonie solemnă din ziua de 10 noiembrie, papa Ioan Paul al II-lea a returnat moaștele sfântului Grigore Iluminătorul reprezentanților Bisericii Armene Apostolice. Transferul a avut loc în cadrul unui serviciu ecumenic care s-a desfășurat în bazilica "Sfântul Petru", prezidat de Sfântul Părinte și de catolicosul Karekin al II-lea Nersissian, liderul Bisericii Armene Apostolice. Sfântul Grigore Iluminătorul este cel care a adus credința creștină în Armenia în anul 301, făcând ca armenii să fie prima națiune oficial creștină. Sfântul Grigore a fost un slujitor al împăratului și a fost închis pentru că a refuzat să se închine idolilor. Mai apoi a părăsit țara, a devenit episcop, și s-a întors în Armenia pentru a-i boteza pe mulți dintre conaționali la creștinism, inclusiv pe împăratul care l-a închis. Moaștele sfântului Grigore au fost păstrate de mai mulți ani în catedrala din Neapole. Ele vor fi mutate acum la Erevan, Armenia, unde Biserica Apostolică Armeană a construit o catedrală închinată sfântului Grigore.

Liturghie în limba română
Duminică, 19 noiembrie, a avut loc L'Aquila (Italia) instalarea oficială ca preoți asistenți a pr. Valerian Enășcuț și a pr. Adrian Dancă. În bazilica din această localitate are loc în fiecare duminică o sfântă Liturghie în limba română. Cei interesați pot lua legătura cu preoții amintiți mai sus la adresa: Piazzale Collemaggio, 5, I - 67100L'Aquila - Italia, tel. 0039/0347/6587168

Depunere de voturi
În ziua de 13 august în Comunitatea "Maestre Pie Venerini" din Roma a avut loc profesiunea perpetuă a 31 de surori dintre care trei din România. Acestea sunt: sr. Ana Simona Agheorghiesei, sr. Bernadeta Dior și sr. Monica Husariu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat