Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

A fi misionar

Aflându-se la cea de-a 74-a ediție, Ziua Mondială a Misiunilor de anul acesta a avut o însemnătate deosebită la nivel mondial și diecezan.

La nivel mondial, această zi s-a celebrat la Roma, fiind marcată de Congresul Internațional al Directorilor Operelor Misionare Pontificale care duminică, 22 octombrie, s-a încheiat cu solemna celebrare euharistică prezidată de însuși Sfântul Părinte.

Dieceza de Iași a fost reprezentată la congres de Mons. Petru Mareș, director național al Operelor Misionare Pontificale din România, de pr. Benone Lucaci, director al Centrului Misionar Diecezan, Iași, și de pr. Marcelin Rediu, secretar al Operelor Misionare din România.

Dacă anul trecut, în ajunul Zilei Misiunilor, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de episcopul Petru Gherghel, îi însoțeam cu rugăciunile și entuziasmul nostru pe pr. Eugen Blaj și pr. Pavel Chelaru, care primeau mandat special de a desfășura activitate misionară pe pământ kenyan, anul acesta, ce-i drept, la dimensiuni mai reduse, un alt eveniment ne-a oferit ocazia de a ne manifesta interesul față de misiuni tot prin rugăciune și entuziasm.

Celebrarea de anul acesta a fost la fel de edificatoare ca și cea de anul trecut prin prezența unei invitate din Italia, în persoana "Mammei Lea", o credincioasă laică în vârstă de 74 de ani. Aceasta a acceptat să vină în Moldova spre a ne oferi o mărturie concretă a modului în care un creștin, prin ceea ce este și are, poate răspunde vocației misionare.

Celebrarea Zilei Mondiale a Misiunilor, pe plan local, a avut loc în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași și a cuprins trei momente: dialog misionar cu "Mamma Lea", sfânta Liturghie și propuneri concrete pentru viitor.

În cadrul dialogului de dinainte de sfânta Liturghie, o bună parte dintre tinerii membri ai cursului de misiologie de la Traian, a avut posibilitatea să cunoască detalii importante referitoare la persoana și activitatea misionarei. Ceea ce ne-a frapat a fost descoperirea unei disponibilități mai rar întâlnite la o persoană care, asemenea atâtor altora, ar fi putut foarte bine să treacă cu vederea și să fie indiferentă față de problemele pe care, cu ani în urmă, le-a întâlnit vizitând Kenya și pe preoții misionari italieni de acolo.

În cadrul sfintei Liturghii, ne-a reținut atenția predica pr. Pavel Chelaru și mărturia oferită de "Mamma Lea" care au edificat, cred, sufletele tuturor participanților. Momentul ofertoriului a fost semnificativ prin darurile oferite, printre care merită să amintim globul pământesc împreună cu o pereche de sandale, simbol al "viei Domnului" care își așteaptă lucrătorii, și rozariul împreună cu câteva plicuri conținând buchete spirituale, simbol al rugăciunii prin care putem sprijini operele misionare.

Din discuțiile purtate după sfânta Liturghie, la sugestiile pr. Pavel Chelaru și ale "Mammei Lea", ni s-a conturat ideea că putem sprijini într-o formă nouă, originală, atât ideea misionară, în genere, cât și misiunea concretă a preoților români care se află deja angajați în câmpul misionar kenyan. Un lucru la care poți renunța pentru misiuni, o rugăciune pe care o faci pentru misiuni, o sfântă Liturghie la care participi pentru misiuni etc., sunt modalități concrete, la îndemâna oricui, prin care orice creștin poate sprijini și contribui la răspândirea evangheliei.

Fie ca întâlnirea de anul acesta a "tinerilor misionari", mărturia directă a pr. Pavel și a "Mammei Lea" și comuniunea frățească motivată de Ziua Mondială a Misiunii să se prelungească în viața cotidiană și să se concretizeze în roade bogate menite să contribuie la împlinirea dorinței Mântuitorului ca Evanghelia să ajungă până la marginile pământului.

Pr. Paul Budău



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat