Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Jubileul episcopilor
Aproape 1.400 de episcopi din lumea întreagă, pe lângă cei care sunt deja în Vatican, s-au adunat la Roma în ziua de 8 octombrie pentru a celebra jubileul episcopilor. Conform Congregației pentru Episcopi, la eveniment au participat reprezentanți a cel puțin 100 de conferințe episcopale naționale. În lume sunt aproximativ 4.400 de episcopi. Episcopii s-au întâlnit mai întâi în după amiaza zilei de 6 octombrie, în bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran, pentru un serviciu penitențial și pentru spovada individuală. A doua zi, sâmbătă, 7 octombrie, ei s-au adunat în bazilica "Sfântul Paul" din afara zidurilor pentru o celebrare "misionară", și apoi au fost primiți în aula "Paul al VI-lea" de către Sfântul Părinte. Seara, episcopii s-au rugat Rozariul în Piața "Sfântul Petru", în fața statuii Fecioarei de la Fatima. Punctul maxim al jubileului episcopilor a fost atins a doua zi, în timpul Liturghiei solemne concelebrată în bazilica "Sfântul Petru". Papa Ioan Paul al II-lea a încredințat omenirea și cel de-al treilea mileniu protecției Fecioarei Maria.

Problema vocațiilor
Într-un mesaj adresat Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, papa Ioan Paul al II-lea a subliniat nevoia concentrării asupra crizei de vocații la preoție, asupra formării religioase a laicilor, asupra importanței căsătoriei precum și asupra problemei Uniunii Europene. Mesajul papei a fost adresat cardinalului de Praga Miloslav Vlk, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene. Papa a cerut episcopilor să se concentreze asupra "îngrijorătoarei lipse de seminariști și preoți tineri" din unele țări și a îndemnat episcopii diecezani să adopte "o pastorație curajoasă de atragere a vocațiilor". Sfântul Părinte a remarcat faptul că în unele țări - din Estul Europei în general - există un număr de vocații relativ mare față de celelalte țări.

Ziua Misiunilor
La 22 octombrie, la Roma a avut loc un congres internațional al directorilor Operelor Misionare Pontificale. Această zi a fost pentru Biserica Catolică Ziua Misiunilor. Sfântul Scaun a numit pentru fiecare țară câte un director național care se ocupă cu misiunea de evanghelizare desfășurată de Bisericile locale. Directorul național al Operelor Misionare în România este Mons. prof. dr. Petru Mareș, care a participat la congresul de la Roma împreună cu pr. Benone Lucaci, director al Operelor Misionare Pontificale din Dieceza de Iași. Au mai participat din România pr. Sorin Brandiu, pr. Felician Biriș, Mons. Amma Zoltán. Congresul s-a încheiat cu celebrarea euharistică, la care a luat parte și suveranul pontif.

Celebrare ecumenică
Papa Ioan Paul al II-lea va participa la o celebrare ecumenică în ziua de 10 noiembrie, alături de Karekin al II-lea Nersissian, șeful Bisericii Apostolice Armene. Ceremonia va avea loc în bazilica "Sfântul Petru" din Roma. "Karekin al II-lea arată o dorință clară de a continua dialogul cu Biserica Catolică, asemenea predecesorului său", se spune într-o declarație a Vaticanului. "De la alegerea sa, el și-a exprimat intenția de a merge la Roma pentru a se întâlni cu papa".

Decese
- Cardinalul italian Vincenzio Fagiolo a murit la 22 septembrie, la vârsta de 82 de ani. El a fost arhiepiscop de Chieti-Vasto, în regiunea Abruzzi, între 1971 și 1984. A fost, de asemenea, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Italieni. Din 1984 până în 1990 a activat ca secretar al Congregației pentru Viața Consacrată. Ulterior, în 1990, a devenit președinte al Consiliului Pontifical pentru Interpretarea Textelor Legislative.
- Cardinalul francez Paul Gouyon, arhiepiscop emerit de Rennes, a murit în ziua de 26 septembrie, la vârsta de 90 de ani. Născut în Arhidieceza de Bordeaux, unde a fost vicar general, papa Pius al XII-lea l-a numit episcop de Bayonne. În 1963, papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop coadiutor de Rennes; un an mai târziu a devenit arhiepiscopul locului.
- Cardinalul Egano Righi Lambertini, una dintre cele mai eminente figuri ale diplomației Vaticanului, a murit miercuri, 4 octombrie la Roma. Avea 94 de ani. Cardinalul a fost nunțiu apostolic în Paris timp de 10 ani, după ce l-a reprezentat pe Sfântul Părinte în Coreea, Liban, Chile și Italia.
- În ziua de 11 octombrie, într-o clinică din Roma, a trecut la cele veșnice cardinalul Pietro Palazzini, fost profesor de teologie. Avea 88 de ani. Cardinalul a fost o personalitate proeminentă a Colegiului Cardinalilor, fiind și prefect emerit al Congregației pentru Cauzele Sfinților. El a fost un teolog jurist și moralist excepțional.

Sinodul episcopilor din 2001Sinodul Episcopilor care se va desfășura în anul 2001 va fi punctul culminant al unei serii de întâlniri episcopale care au ajutat la implementarea reînnoirii inspirate de Conciliul Vatican II. Întâlnirile anterioare și-au concentrat atenția asupra familiilor, laicilor, preoților și călugărilor; cea din anul 2001 își va concentra atenția asupra episcopilor. Tema Celei de-a 10-a Adunări a Sinodului episcopilor este "Episcopul: slujitor al evangheliei lui Isus Cristos pentru speranță în lume".

Migranții din EuropaÎn perioada 14-17 septembrie, directorii naționali ai pastorației pentru migranții din Europa s-au întâlnit la Strasbourg, la invitația Consiliului Conferințelor Episcopale Catolice din Europa (CCEE). Reuniunea, prezidată de Mons. Fernand Franck, arhiepiscop de Luxemburg, delegat al CCEE pentru pastorația migranților, a reunit participanți din 19 țări. Aceasta este a patra întâlnire în domeniu, după cele care au avut loc la München (Germania) în 1993, Dubrovnik (Croația) în 1995 și Iași (România) în 1999. Evoluția migrației în Europa, activitatea Bisericii în acest domeniu și soluțiile pentru problemele puse de situațiile nou create au stat în atenția acestei întâlniri.

Elisabeta a II-a la VaticanPapa Ioan Paul al II-lea și regina Elisabeta a II-a a Angliei s-au întâlnit în dimineața zilei de 17 octombrie într-o audiență privată. Regina a subliniat coincidența acestei vizite cu anul jubiliar și a recunoscut sprijinul Vaticanului pentru procesul de pace din Irlanda de Nord. "Eu cred că vom putea continua pe calea care duce spre unitatea creștină", s-a exprimat regina. Papa a subliniat că "nu poate fi nici o întoarcere înapoi de la obiectivele ecumenice pe care ni le-am fixat noi înșine, în conformitate cu porunca lui Dumnezeu".

Relicvele sfântului LucaRelicvele păstrate în bazilica "Sfânta Iustina" din Padova, Italia, sunt cu adevărat ale sfântului Luca, spun noile cercetări. După doi ani de studiu, oamenii de știință au ajuns la concluzia că scheletul fără cap, păstrat într-o raclă de plumb, aparține autorului celei de a treia Evanghelii, de profesie medic, care a murit la vârsta de 84 de ani în Boeotia, Grecia, și a fost înmormântat la Teba. Corpul evanghelistului, care a scris Evanghelia în jurul anului 63, cu un vocabular grec foarte rafinat, a fost dus la Constantinopol, în timpul împăratului Constantius, în secolul al IV-lea, iar până la urmă a ajuns, conform tradiției, la Padova, în timpul cruciadelor. De atunci, el a fost păstrat în bazilica "Sfânta Iustina". Craniul a fost luat de la Padova pentru a fi dus în catedrala "Sfântul Vit" din Praga, la cererea Împăratului Carol al IV-lea.

În vizită la VaticanVineri, 6 octombrie, Emil Constantinescu, președintele României, împreună cu 12 persoane printre care ministrul de Externe, cel de Interne și ambasadorul României la Vatican au fost în vizită la Sfântul Părinte pentru a răspunde vizitei Sanctității sale în țara noastră, în timp ce în același scop este așteptat și patriarhul României. "M-ați primit atât de bine", a amintit papa de vizita de anul trecut în România. A avut loc apoi schimbul de daruri: președintele i-a oferit o icoană mare, iar papa un basorelief de bronz cu Maica Domnului. Președintele Constantinescu și delegația care l-a însoțit au avut apoi o întâlnire cu cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat al Sfântului Scaun. Au fost evocate cu acest prilej evoluția extrem de îmbucurătoare a relațiilor României cu Sfântul Scaun, progresele înregistrate de integrarea României în Uniunea Europeană și de dialogul ecumenic în Europa, în special, și în lume, în general. S-a discutat, de asemenea, despre situația din Balcani.

Recuperarea imobilelorÎncepând cu luna noiembrie, informează "Viața cultelor" va deveni operațională ordonanța de guvern prin care Bisericilor le vor fi restituite și alte imobile decât lăcașurile de cult. Precizarea a fost făcută de secretarul de stat pentru Culte, Nicolae I. Brânzea, în timpul conferinței de presă ținută la 19 septembrie, la București, împreună cu delegația Comisiei Europene în România, la Centrul de Informare al acesteia. Conform acestui act normativ, Bisericilor din România le pot fi restituite până la zece imobile - altele decât lăcașurile de cult - din cele care le-au aparținut înainte de a fi confiscate de statul comunist. Ordonanța prevede un termen de trei ani pentru ca actualii ocupanți ai imobilelor de restituit să se poată muta în altă parte. Pentru rezolvarea problemelor patrimoniale dintre ortodocși și greco-catolici Secretariatul de Stat pentru Culte are în vedere o nouă rundă de tratative.

Clerul militarLa 14 septembrie Senatul României a aprobat proiectul de Lege pentru clerul militar (după aprobarea acestuia și de către Camera Deputaților, în noiembrie 1999). Potrivit acestui proiect, preoții militari au grade de ofițeri superiori, dar nu pot purta armă. Ei sunt încadrați în Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Serviciul Român de informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Justiției - Direcția Generală a Penitenciarelor. Preotul militar de garnizoană, categoria I, și preotul asistent au gradul de maior; preotul de garnizoană, categoria II - gradul de locotenent colonel, iar preoții garnizoanei București și din compartimentul de asistență religioasă al MApN au gradul de colonel. Preotul militar cu funcția de inspector general și șeful compartimentului asistență religioasă au gradul de general de brigadă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat