Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Un nou decalog

A respinge poruncile lui Dumnezeu este puțin - trebuie create în locul lor altele noi, căci vine noua eră, adică timpul pentru maimuțele lui Dumnezeu.

Când ascult - ca pe o flașnetă - una din dogmele discipolilor astrologiei, adică despre sfârșitul erei peștilor (creștinismul) și începutul erei vărsătorului (new age), trebuie să recunosc că totuși ceva se sfârșește. Ce anume? Timpul adevărului și al legilor unice, timpul idealurilor și principiilor, timpul logicii și disciplinei intelectuale, timpul absolutului și sacralității legate de singurul Dumnezeu. Dar ce începe sau, mai bine spus, ce s-a instaurat, cu deosebire în așa-zisul spațiu medial, sub semnul discipolilor vărsătorului? A început un timp de inundații a tot și a toate, adică s-a lărgit fluiditatea definițiilor, principiilor, normelor. Această fluiditate este un gen de epidemie produsă de virusul hidrocefaliei minții și conștiinței maselor, printre tinerimea sedusă de muzică și anarhie, printre imitatorii extaziați ai măscăricilor, care nu mai gândesc, pentru că au în cap doar puf și scame. Nu sunt ape obișnuite acestea, ci un soi de balansare cu plescăituri, până la aruncarea fundamentelor culturii, civilizației și demnității omului.

Aș dori să analizez împreună cu voi, pe baza exemplelor chestionării și negării celor 10 porunci dumnezeiești, cu scopul de a fi înlocuite cu altele noi, poate nescrise, dar practicate. Toate acestea sunt posibile numai prin cunoașterea slabă sau nulă a decalogului de o mare parte a creștinilor care au dat crezare prea lesne că acele porunci ar fi stresante, represive și opresive. Prin urmare, omul noii ere trebuie să le evite sau să permită înlocuirea lor cu altele, pline de toleranță, deschidere și acceptare, acestea fiind cele trei virtuți principale ale epidemiei hidrocefalitei.

Voi încerca, așadar, să prezint decalogul nostru (dar poate că nu mai este al nostru!), dat nouă de Dumnezeu, pentru ca omul să-și aibă începutul între granițele omeniei și să nu alunece în animalitate și bestialitate sau în tot ceea ce înlocuiește astăzi poruncile și pedepsele lor amănunțite. Voi începe, firește, cu "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te-a scos din țara Egiptului, din casa robiei". Adepții toleranței afirmă ceva cu totul contrar: Numai tu ești Dumnezeul tău, doar noi o să te aducem înapoi în țara zeilor, naturii și magiei, ca să dorești să-ți înrobești mintea instinctelor, energiilor, puterilor fatale, etc.

1. "Să n-ai alt Dumnezeu afară de mine" se preschimbă azi în: Să nu-l ridici pe acest Dumnezeu deasupra altora, pentru că totul este divin și tu ești divin, puterea ta trăgându-se din energie cosmică, iar începutul de la mama natură.

2. "Să nu iei în deșert numele Domnului Dumnezeului tău" este înlocuit cu: Nu-ți manifesta credința creștină acolo unde ai putea răni sentimentele celor de altă credință sau invocă tot mai frecvent numele dumnezeilor erotici și cosmici în diverse ritualuri de "concentrare", prin exerciții de lupte asiatice și ritualuri de inițiere în jocuri demonice, computerizate, în ritualuri spiritiste, în ședințe "tămăduitoare".

3. "Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău" a devenit: Ține minte că nimeni nu-ți dictează ce să faci duminica! Poți s-o serbezi cum îți place, chiar prin muncă, televizor, ritualul cumpărăturilor sau festinuri cu băuturi alcoolice.

4. "Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău" se transformă în: Învinuiește-ți părinții de toate relele, mai ales tatăl, pe care, dacă nu ajungi să-l urăști, niciodată nu vei fi tu însuți. Divinizează tinerețea și disprețuiește-i pe bătrâni cu povețele lor. Respinge-i pe toți cei care-ți limitează libertatea, adică pe părinți, profesori, autorități. Neagă patriotismul, căci este un naționalism.

5. "Să nu ucizi" presupune "puțin", cu alte cuvinte: Nu ucide animalele cu blană scumpă, balenele, delfinii, ucigașii, criminalii... Apără-te umanitar față de victimele violenței, mijloacelor anticoncepționale care ți-ar putea împovăra desfătările sexuale. Fii milostiv și ajută-i să plece din lumea asta pe cei care n-o mai pot sluji.

6."Să nu faci fapte necurate" se interpretează în acest fel: Să nu accepți ca religia să-ți îngrădească satisfacerea instinctelor tale sexuale. Să te bucuri de relații nu numai cu o singură persoană. Să nu te mărginești la concepția despre căsătorie și familie de model tradițional în fața necesității acceptării relațiilor homosexuale.

7. "Să nu furi" a fost ușor modificat cu: Folosește-te de orice posibilitate pentru înmulțirea bunurilor tale, pentru că, dacă ai defectul cinstei, nu ajungi la nimic, legile fiind dictate de cei bogați.

8."Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău" s-a schimbat cu perfidie în: Deoarece adevărul doar ți se pare că este adevăr, tot ce spui, tipărești, arăți la televizor - chiar dacă ar distruge viața cuiva - este permis prin "dreptul la informație", al interpretării proprii sau pur și simplu al invenției. Ai dreptul la citit, ascultat, privit tot ce vrei, ai dreptul să vorbești tot ce-ți place.

9."Să nu poftești femeia aproapelui tău" s-a prefăcut în: Să nu pretinzi dreptul nelimitat la exprimare artistică liberă, deoarece pornografia nu poate fi definită. Să pretinzi dreptul deplin la satisfacerea necesităților de diverse orientări sexuale, deoarece expresia sexualității este baza iubirii. Să respingi etica nevrotică, represivă, catolică.

10. "Să nu poftești la bunul altuia" sună acum diferit: Se impune să dobândești cutare lucru! Ți se cuvine! Dorește-l pentru tine! Ce mai aștepți? Lasă statul și bisericile să se îngrijească de cei sărmani, tu de tine să ai grijă! Pretinde ceea ce ți se cuvine, nu permite nimănui să ceară ceva de la tine. În ultimă instanță, nevoile tale sunt pe primul plan!

Dacă știți pe de rost acest nou catehism al adepților toleranței, dacă sunteți de acord cu unele porunci întoarse pe dos, dacă acest nou decalog va înlocui complet în mass-media, în gândurile și conștiințele oamenilor pe cel dumnezeiesc, atunci era vărsătorului se va termina cu potopul! (Fr. Tadeusz Racinski, în "Nedziela", nr. 27/2000).

Traducere de Natalia Cantemir



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat