Recepție la Nunțiatura Apostolică
La 22 de ani de pontificat
Joi, 19 octombrie, nunțiul apostolic în România, Jean Claude Périsset, a oferit o recepție cu ocazia celei de-a 22-a aniversări a inaugurării pontificatului papei Ioan Paul al II-lea. Cu această ocazie, la intrarea Nunțiaturii a fost dezvelit un monument în amintirea vizitei în România a suveranului pontif (7-9 mai 1999). La eveniment au participat episcopii catolici din țară, ambasadori, oameni politici și numeroși invitați.
Adresându-se asistenței, nunțiul apostolic a prezentat mai întâi monumentul, care este o creație din 1995 a artistului plastic Gerardt F. Baur Guatini - bustul propriu-zis a tânărului arhitect Laurențiu Hanu, căruia i se datorează concepția soclului din marmură, și a inginerului Cristian Filip, care s-a însărcinat cu realizarea lucrării. Nunțiul i-a invitat apoi pe președintele României, Emil Constantinescu, pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist, și pe mitropolitul Bisericii Greco-Catolice și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, PS Lucian Mureșan, să dezvelească bustul. Ambasadorul Sfântului Scaun a menționat că evenimentul are loc la exact 527 de zile de la prima vizită a suveranului pontif într-o țară majoritar ortodoxă, că el este menit să mențină viu spiritul de cordialitate și de fraternitate ecumenică, spirit care a dominat această vizită.
A vorbit apoi președintele Emil Constantinescu, care a spus că "mulți au văzut" în vizita papei pe pământ românesc "un semn al Domnului, o prevestire că în mileniul trei Biserica va deveni una sfântă, apostolică și universală". Șeful statului român s-a referit, de asemenea, la recenta sa primire la suveranul pontif, la îndelunga discuție purtată cu acest prilej, când papa și-a "amintit cu multă emoție de vizita sa în România". El a subliniat că participarea întâi stătătorilor celor două Biserici la acest eveniment reprezintă o reluare a angajamentului cu care Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma s-au implicat în mișcarea ecumenică.
În numele Sfântului Sinod al BOR, PF Teoctist a spus, referindu-se la vizita la București a suveranului pontif, că "un eveniment este mare când creează urmări mari". Aceasta, a mai spus patriarhul, a fost o vizită dumnezeiască pusă în slujba unității creștine, prilejuind un dialog al întregului popor. Monumentul dezvelit astăzi reactualizează bucuria și nădejdea aduse de această vizită. Este timpul, a încheiat PF Teoctist, ca cele două Biserici românești și celelalte Biserici din România să împlinească prin lucrarea lor dorința de unitate, iubire, adevăr și libertate a lui Isus Cristos.
PS Lucian Mureșan și-a construit micul discurs rostit cu acest prilej în jurul îndemnului rostit la înscăunarea în scaunul papal de actualul pontif: "Nu vă temeți!", cuvinte spuse și la sosirea pe aeroportul Otopeni, la 7 mai 1999. Poporul român, indiferent de apartenența sa religioasă, de culoarea politică, a recepționat mereu acest mesaj, de a-și asuma cu mult curaj responsabilitățile și de a privi cu încredere înainte, a mai spus PS Lucian, care a încheiat cu o rugăciune pentru sănătatea suveranului pontif. (După "Viața cultelor")
Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea a devenit al șaptelea ca durată din istorie, depășindu-l pe cel al papei Alexandru al III-lea, pontiful care l-a înfruntat pe Frederic Barbarossa. 16 octombrie a fost ziua celei de a 22-a aniversări a alegerii în scaunul papal a lui Karol Wojtyla. În acest an, papa Ioan Paul al II-lea a depășit în lungime pontificatele a doi sfinți: Silvestru I și Leon I. În 2002, el va depăși în durată pontificatele papilor Pius al VII-lea, care l-a înfruntat pe Napoleon Bonaparte și Adrian I, care a fost papă în timpul lui Carol cel Mare.
Lista papilor, după durata pontificatelor
- Sf. Petru (30-64 sau 67): 34 sau 37 de ani, dintre care, potrivit tradiției, 25 i-a petrecut în Roma
- Pius al IX-lea (1846-1878): 31 de ani și 7 luni
- Leon al XIII-lea (1878-1903): 25 de ani și 5 luni
- Pius al VI-lea (1775-1799): 24 de ani și 6 luni
- Adrian I (772-795): 23 de ani și 10 luni
- Pius al VII-lea (1800-1823): 23 de ani și 5 luni
- Ioan Paul al II-lea (1978): 22 de ani, la 16 octombrie 2000
- Alexandru al III-lea (1159-1181): 21 de ani, 11 luni și 23 de zile
- Sf. Silvestru I (314-335): 21 de ani și 11 luni
- Sf. Leon I (440-461): 21 de ani și 1 lună