Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Recepție la Nunțiatura Apostolică

La 22 de ani de pontificat

Joi, 19 octombrie, nunțiul apostolic în România, Jean Claude Périsset, a oferit o recepție cu ocazia celei de-a 22-a aniversări a inaugurării pontificatului papei Ioan Paul al II-lea. Cu această ocazie, la intrarea Nunțiaturii a fost dezvelit un monument în amintirea vizitei în România a suveranului pontif (7-9 mai 1999). La eveniment au participat episcopii catolici din țară, ambasadori, oameni politici și numeroși invitați.

Adresându-se asistenței, nunțiul apostolic a prezentat mai întâi monumentul, care este o creație din 1995 a artistului plastic Gerardt F. Baur Guatini - bustul propriu-zis a tânărului arhitect Laurențiu Hanu, căruia i se datorează concepția soclului din marmură, și a inginerului Cristian Filip, care s-a însărcinat cu realizarea lucrării. Nunțiul i-a invitat apoi pe președintele României, Emil Constantinescu, pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist, și pe mitropolitul Bisericii Greco-Catolice și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, PS Lucian Mureșan, să dezvelească bustul. Ambasadorul Sfântului Scaun a menționat că evenimentul are loc la exact 527 de zile de la prima vizită a suveranului pontif într-o țară majoritar ortodoxă, că el este menit să mențină viu spiritul de cordialitate și de fraternitate ecumenică, spirit care a dominat această vizită.

A vorbit apoi președintele Emil Constantinescu, care a spus că "mulți au văzut" în vizita papei pe pământ românesc "un semn al Domnului, o prevestire că în mileniul trei Biserica va deveni una sfântă, apostolică și universală". Șeful statului român s-a referit, de asemenea, la recenta sa primire la suveranul pontif, la îndelunga discuție purtată cu acest prilej, când papa și-a "amintit cu multă emoție de vizita sa în România". El a subliniat că participarea întâi stătătorilor celor două Biserici la acest eveniment reprezintă o reluare a angajamentului cu care Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma s-au implicat în mișcarea ecumenică.

În numele Sfântului Sinod al BOR, PF Teoctist a spus, referindu-se la vizita la București a suveranului pontif, că "un eveniment este mare când creează urmări mari". Aceasta, a mai spus patriarhul, a fost o vizită dumnezeiască pusă în slujba unității creștine, prilejuind un dialog al întregului popor. Monumentul dezvelit astăzi reactualizează bucuria și nădejdea aduse de această vizită. Este timpul, a încheiat PF Teoctist, ca cele două Biserici românești și celelalte Biserici din România să împlinească prin lucrarea lor dorința de unitate, iubire, adevăr și libertate a lui Isus Cristos.

PS Lucian Mureșan și-a construit micul discurs rostit cu acest prilej în jurul îndemnului rostit la înscăunarea în scaunul papal de actualul pontif: "Nu vă temeți!", cuvinte spuse și la sosirea pe aeroportul Otopeni, la 7 mai 1999. Poporul român, indiferent de apartenența sa religioasă, de culoarea politică, a recepționat mereu acest mesaj, de a-și asuma cu mult curaj responsabilitățile și de a privi cu încredere înainte, a mai spus PS Lucian, care a încheiat cu o rugăciune pentru sănătatea suveranului pontif. (După "Viața cultelor")

Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea a devenit al șaptelea ca durată din istorie, depășindu-l pe cel al papei Alexandru al III-lea, pontiful care l-a înfruntat pe Frederic Barbarossa. 16 octombrie a fost ziua celei de a 22-a aniversări a alegerii în scaunul papal a lui Karol Wojtyla. În acest an, papa Ioan Paul al II-lea a depășit în lungime pontificatele a doi sfinți: Silvestru I și Leon I. În 2002, el va depăși în durată pontificatele papilor Pius al VII-lea, care l-a înfruntat pe Napoleon Bonaparte și Adrian I, care a fost papă în timpul lui Carol cel Mare.

Lista papilor, după durata pontificatelor
- Sf. Petru (30-64 sau 67): 34 sau 37 de ani, dintre care, potrivit tradiției, 25 i-a petrecut în Roma
- Pius al IX-lea (1846-1878): 31 de ani și 7 luni
- Leon al XIII-lea (1878-1903): 25 de ani și 5 luni
- Pius al VI-lea (1775-1799): 24 de ani și 6 luni
- Adrian I (772-795): 23 de ani și 10 luni
- Pius al VII-lea (1800-1823): 23 de ani și 5 luni
- Ioan Paul al II-lea (1978): 22 de ani, la 16 octombrie 2000
- Alexandru al III-lea (1159-1181): 21 de ani, 11 luni și 23 de zile
- Sf. Silvestru I (314-335): 21 de ani și 11 luni
- Sf. Leon I (440-461): 21 de ani și 1 lună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat