Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Trebuie pregătire
Joi, 27 iulie, Subcomisia pentru Familie și Viață a Conferinței Episcopale Spaniole a atribuit creșterea numărului de căsătorii eșuate lipsei de formare umană și creștină a persoanelor care urmează să se căsătorească. Într-o declarație dată publicității la sfârșitului cursului de formare a miniștrilor pastorației familiei, desfășurat în El Escorial, conferința a menționat printre concluzii și ideea că "mulți dintre cei care se căsătoresc primesc sacramentul fără o suficientă pregătire umană și creștină, cerută de angajamentul la viața de căsătorie și de familie". Participanții la curs, veniți din mai multe dieceze din Spania, au exprimat în mod unanim convingerea că pregătirea creștinilor pentru căsătorie trebuie să fie "un itinerar clar și prelungit de maturizare și creștere în dimensiunea umană și în viața de credință".

Surpriza noii tehnologii
Studierea Bibliei nu a fost niciodată așa de pasionantă ca acum, cu noul soft "Bible live", disponibil pe CD-Card (un fel de CD-ROM de dimensiunea unei cartele telefonice), care include un atlas geografic, hipertexte (texte pe care se poate naviga cu mouseul, ca pe web), posibilitatea notițelor personale etc. Această realizare excepțională a lumii publicațiilor electronice a fost lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. Printre surprizele oferite este și posibilitatea paginării conținutului ca într-o carte. Mai mult, una din cele mai mari noutăți, sunt incluse note de subsol după Biblia de la Ierusalim și trimiteri la pasaje paralele.

Un nou prefect
Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat demisia cardinalului Lucas Moreira Neves din funcția de prefect al Congregației pentru Episcopi, și l-a numit în această funcție pe arhiepiscopul Giovanni Battista Re. Arhiepiscopul Re a fost subsecretar de stat al Sfântului Scaun. El va fi înlocuit în această funcție de către arhiepiscopul Leonardo Sandri, nunțiu papal în Mexic. Succesorul arhiepiscopului Sandri în Mexic nu a fost numit încă.

Longevitate
În ziua de 17 septembrie, papa Ioan Paul al II-lea a împlinit 21 de ani, 11 luni și o zi de când ocupă tronul lui Petru - fapt ce îl plasează pe al optulea loc între papi ca durată a slujirii. La 17 septembrie, papa Ioan Paul al II-lea l-a depășit pe sfântul Silvestru, care a slujit între anii 314 și 335. Pontiful care a slujit cel mai mult a fost și primul: sfântul Petru, care a condus Biserica aproximativ între 34 și 37 de ani.

Întâlnire
"În cadrul mișcării ecumenice, dialogul teologic este modalitatea adecvată pentru noi de a aborda împreună subiectele în privința cărora au fost divizați creștinii, și de a construi împreună unitatea la care Cristos îi cheamă pe discipolii săi", a spus Ioan Paul al II-lea în dimineață zilei de 18 septembrie, când s-a întâlnit cu 20 de membri ai Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialog între Biserica Catolică și Alianța Mondială a Bisericilor Reformate. Comisia s-a întâlnit la Roma la jumătatea lunii septembrie în contextul celei de a treia faze a unui dialog internațional care a început la scurt timp după Conciliul Vatican II și care, așa cum a spus chiar pontiful, a avut deja rezultate semnificative. Papa a subliniat importanța acestui dialog în clarificarea fiecărei poziții și în explorarea cauzelor diferențelor.

Canonizare
Duminică, 1 octombrie, papa Ioan Paul al II-lea va prezida canonizarea a 120 de martiri chinezi. El va mai canoniza o călugăriță sudaneză care a fost în sclavie, și fondatoarele a două ordine religioase. Guvernul Chinez a protestat pentru timpul ales al ceremoniei, arătând că 1 octombrie este o sărbătoare națională, marcând aniversarea înființării noului guvern comunist al țării în 1949. Canonizarea a mai stârnit plângeri la Beijing deoarece unii dintre martirii care vot fi onorați au fost victime ale Revoltei Boxerilor, care a urmărit eliminarea influenței europene din China; guvernul de la Beijing îi proclamă acum pe liderii boxerilor ca predecesori ideologici și eroi naționali. Vaticanul a înlăturat aceste obiecții, arătând că timpul pentru ceremoniile de canonizare este fixat de calendarul Sfântului Scaun, fără referire la orice sărbătoare națională. Mai mult, oficialitățile Vaticanului au arătat că martirii sunt onorați pentru fidelitatea lor față de credința catolică, nu pentru rolul lor în problemele politice.

Papa va vizita Armenia
Papa Ioan Paul al II-lea va vizita Armenia în iunie 2001, a relatat un oficial al Bisericii Catolice. Episcopul Gregory Ghabroyan, liderul spiritual al catolicilor de rit armean din Europa apuseană, a anunțat că papa va accepta invitația ce îi va fi făcută oficial la începutul lunii noiembrie, când catolicosul Karekin al II-lea Nersissian, capul Bisericii Apostolice Armene, va vizita Roma. Karekin al II-lea, "catolicosul suprem al tuturor armenilor", a fost ales în octombrie 1999 pentru a-i succede lui Karekin I. Acesta din urmă, șeful oficial al unei Biserici ce este separată de secole de Roma, se afla în relații strânse cu papa Ioan Paul al II-lea și a făcut pași mari spre restabilirea unității dintre Biserica Apostolică Armeană și cea Romano-Catolică. Karekin I a decedat în iunie 1999, iar boala sa finală a cauzat amânarea călătoriei papale în Armenia, care a fost programată la invitația sa.

O nouă catedrală
Biserica Catolică din Siberia și-a sfințit noua sa catedrală vineri, 8 septembrie, în sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria. Festivitățile au continuat cu primul congres mariologic din istoria Rusiei. Biserica Catolică a venit în Siberia prin exilații politici din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Misionarii au început să vină în secolul al XIX-lea. După Revoluția din anul 1917, Biserica a suferit atacuri grele. Multe clădiri bisericești au fost închise sau confiscate. Toate structurile Bisericii au fost distruse. Pe teritoriul Siberiei Biserica s-a putut restabili abia în 1990, după căderea comunismului. Această renaștere a început prin stabilirea unor administrații apostolice. Există în prezent patru administrații apostolice în Federația Rusă, cea a Rusiei nord-europene (Moscova), condusă de arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz, cea a Rusiei sud-europene (Saratov), condusă de episcopul Clemens Pickel, a Siberiei apusene (Novosibirsk), condusă de episcopul Joseph Werth, și cea a Siberiei răsăritene (Irkuțk), condusă de episcopul Jerzy Mazur.

Congres mariologic
Congresul mariologic s-a ținut în Irkuțk, în perioada 8-10 septembrie. Tema întâlnirii a fost "Theotokos (Născătoarea de Dumnezeu) - în diferitele tradiții creștine", făcând referire la titlul de Maică a lui Dumnezeu pe care Biserica i-l dă Mariei. Aceasta a fost prima conferință de acest fel ținută în istoria Rusiei. La conferințe s-a vorbit despre felul în care este văzută Maria în ortodoxie și catolicism, în iconografia rusă... Sâmbătă seara a avut loc o procesiune mariană, condusă de episcopul Clemens Pickel, administratorul apostolic al Rusiei sud-europene. Congresul s-a încheiat printr-o sfântă Liturghie și intonarea unui "Te Deum" ca mulțumire pentru darul catedralei și renașterea Bisericii în Rusia.

Genfest 2000
Aproximativ 25 de mii de tineri s-au întâlnit la Roma pe stadionul "Flaminio" pentru a participa la Genfest. Întâlnirea organizată de mișcarea focolarinilor, s-a bucurat anul acesta de un ambient deosebit, marcat de bucuria jubileului. Ca și celelalte întâlniri anterioare, adunarea de anul acesta a strâns nu numai tineri focolarini, dar a fost o ocazie de manifestare a tinereții din partea catolicilor, ortodocșilor, musulmanilor etc. Toți au dorit să fie o întâlnire marcată de bucurie, pace și credință. În acest sens toate activitățile au scos în relief importanța mărturiei credinței în viața de fiecare zi a tinerilor prin cântece, dansuri și întâlniri spirituale.

Jubileul catolicilor armeni
Joi, 14 septembrie, papa Ioan Paul al II-lea i-a primit pe cei 350 de pelerini catolici armeni sosiți la Roma la mormintele apostolilor. Ei au fost conduși de patriarhul Nerses Bedros al XIX-lea. Sfântul Părinte a descris poporul armean ca unul care a făcut din cruce propria lui identitate istorică. Armenia este citată ca fiind prima țară care a îmbrățișat creștinismul, exact cu 17 secole în urmă. De aceea, armenii catolici nu celebrează doar jubileul anului 2000, ci și al 17-lea centenar de la încreștinarea națiunii.

Lanțul vieții
Cea mai mare manifestare pro-life anuală din Canada, Lanțul vieții, se apropie cu repeziciune și organizatorii pro-life au încurajat liderii locali să înceapă pregătirile. Duminica din acest an în care se va ține Lanțul vieții va fi 1 octombrie. Mary-Ellen Douglas, organizatorul național pentru Coaliția Campaniei pentru Viață, a declarat pentru LifeSite că liderii locali ar trebui să înceapă să contacteze Bisericile pentru a le atrage atenția asupra evenimentului care urmează. Ea a mai spus, de asemenea, că CLC le cere cu hotărâre canadienilor pro-life să participe. Duminica Lanțului vieții coincide cu prima zi a Săptămânii Internaționale de Rugăciune și Post pentru Oprirea Avortului, care se desfășoară între 1-9 octombrie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat