Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ziua Mondială a Misiunilor

Citind mesajul Sfântului Părinte...

Mesajul de anul acesta al Sfântului Părinte, dat cu ocazia Celei de-a 74-a Zile Mondiale a Misiunilor se va celebra în ziua de 22 octombrie. "Toți sunt misionari în Biserică", spune Ioan Paul al II-lea în mesaj, reamintind catolicilor că "nimeni nu se poate considera scutit de la a colabora la misiunea Bisericii".

Dacă în anumite situații vechea maximă latinească: "Roma locuta, causa finita" (Roma a vorbit, discuția s-a încheiat), este folosită pentru a curma orice discuție, în cazul unui document papal, în special, aș spune eu, unul ca acela pentru Ziua Mondială a Misiunilor, mi se par mult mai potrivite cuvintele: "Roma locuta causa incepta" (Roma a vorbit, discuția a început). Dacă am reduce scopul unui document bisericesc numai la acela de a lămuri doar niște lucruri și nu și de a provoca discuții și luări de poziție, am fi în situația cât se poate de periculoasă de a ne reduce singuri la simple instrumente pasive, să le zicem receptoare de informații, sau chiar rezervoare de cunoștințe, dar nimic mai mult. La această idee mă gândeam în timp ce parcurgeam rândurile scrise de Sfântul Părinte cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor din anul acesta.

Întregul document vrea să sublinieze două idei. Prima: "reînnoirea conștiinței despre dimensiunea misionară a Bisericii"; a doua: "urgența misiunii "ad gentes" care îi privește pe toți creștinii".

Fiecare dintre cele opt puncte ale mesajului scoate în evidență câte o idee:

1. Misiunea își sărbătorește anul acesta aniversarul de 2000 de ani, inițiatorul ei fiind Cristos, "primul și cel mai mare misionar al Tatălui", iar continuatoarea ei fiind Biserica, prin "toți fiii ei botezați".

2. Papa cere "angajarea tuturor forțelor ecleziale pentru noua evanghelizare și pentru misiunea "ad gentes"".

3. "Misiunea "ad gentes" are nevoie de apostoli dispuși să persevereze până la capăt", chiar până la "sacrificiul de sine până la moarte".

4. Sentimentului de nevrednicie al misionarilor în fața măreției misiunii trebuie să i se răspundă cu încrederea în "puterea care vine de la Dumnezeu".

5. Câmpul de activitate al misionarilor este imens, "existând încă vaste arii geografice, culturale, umane sau sociale, unde Cristos și evanghelia sa încă nu au pătruns".

6. "Protagoniștii misiunii specifice "ad gentes" sunt episcopii și preoții". "Un rol important le revine însă și cateheților, pentru a căror formare este necesară o pregătire doctrinală, pedagogică precum și o reînnoire spirituală și apostolică".

7. "De la copii la vârstnici, de la episcopi la preoți, de la călugări la credincioșii laici, toți sunt chemați să fie misionari în propria comunitate locală", fiecare fiind conștient că poate colabora la viața misionară "prin rugăciune, sacrificiu, oferirea suferințelor proprii și contribuția economică". 8. Concluzia este cât se poate de grăitoare, mesajul vrând să se constituie, după mărturia însăși a Sfântului Părinte, "într-o încurajare pentru toți aceia care au la inimă activitatea misionară" și înțeleg asemenea Mariei să "repete în toate circumstanțele acel "fie mie" la planul mântuirii lui Dumnezeu, în slujba noii evanghelizări".

În încheiere aș avea de remarcat două idei:

1. universalitatea chemării la viața misionară, scoasă așa de frumos în evidență prin repetatele insistențe ale papei, care nu lasă loc nici unui botezat să creadă că "se poate sustrage de la datoria supremă de a-l vesti pe Cristos tuturor popoarelor, contribuind fiecare, în diferite forme, după puteri la susținerea misiunilor, conștienți fiind că "nimeni nu este atât de sărac ca să nu poată da ceva".

2. Radicalitatea angajării în viața misionară care trebuie să facă din cei chemați "apostoli dispuși să persevereze până la capăt, urmând aceeași cale pe care a parcurs-o Cristos, calea sărăciei, ascultării, slujirii, sacrificiului de sine până la moarte".

Ca să fiu loial cu mine și cu dv., cititorii, nu pot să nu-mi exprim și ultima impresie cu referire la viața mea personală pe care mi-a lăsat-o textul mesajului: să fiu între aceia care nu au fost "credincioși misiunii primite, care nu și-au urmat vocația misionară, perseverând până la capăt, urmând drumul sărăciei, ascultării, slujirii, sacrificiului de sine până la moarte"? Am ferma convingere morală că nu. Ascultând de îndemnul Preasfințitului Petru Gherghel de a mă întoarce acasă din Kenya, nu doresc altceva decât să-mi urmez chemarea de misionar aici în Dieceza de Iași și poate într-o zi din nou în Kenya, până la capăt.

Pr. Pavel Chelaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat