- Celebrarea marelui jubileu - |
Carta drepturilor familiei
În luna octombrie vor sta în atenția Bisericii trei jubilee: jubileul episcopilor (8 octombrie), jubileul familiilor (15 octombrie) și jubileul sportivilor (29 octombrie). Pentru jubileul familiilor propunem ca reflecție câteva pagini din "Carta drepturilor familiei" (în pregătire la Editura "Presa Bună"), document al Sfântului Scaun publicat la 24 noiembrie 1983. Carta indică unele criterii fundamentale, pentru construirea unei societăți mai juste, în interiorul căreia familia poate să-și vadă recunoscută și pusă în valoare propria identitate nu numai în planul vieții private, dar și în acela al alegerilor comunității în privința marilor probleme de politică socială și legislativă, în mare parte încă nerezolvate, care se pun și se vor pune într-o societate civilă chemată să se măsoare cu realitățile familiei și nu să le ignore, ori, mai rău, să le distrugă. Ea intenționează să prezinte tuturor contemporanilor, fie că sunt creștini sau nu, o formulare - cea mai completă și mai ordonată posibil - a drepturilor fundamentale inerente acelei societăți naturale și universale care este familia.
Articolul 5
Dând viață copiilor lor, părinții au originarul, principalul și inalienabilul drept de a-i educa; ei trebuie pentru aceasta să fie recunoscuți ca primii și principalii educatori ai fiilor lor.
a) Părinții au dreptul să-i educe pe fiii lor în conformitate cu convingerile lor morale și religioase, luând în considerare tradițiile culturale ale familiei care favorizează binele și demnitatea copilului; ei trebuie, pe lângă aceasta, să primească din partea societății ajutorul și asistența necesare pentru a desfășura în mod convenabil rolul lor educativ.
b) Părinții au dreptul de a alege liber școlile sau alte mijloace necesare pentru educarea fiilor lor în conformitate cu convingerile lor. Autoritățile publice trebuie să facă astfel ca ajutoarele publice să fie alocate în maniera în care părinții să fie într-adevăr liberi în exercitarea acestui drept, fără să întâlnească obstacole nedrepte. Nu trebuie să fie constrânși părinții să facă, direct sau indirect, cheltuieli suplimentare, care să împiedice sau să limiteze în mod nedrept exercitarea acestei libertăți.
f) Familia are dreptul de a pretinde ca mijloacele de comunicare socială să fie instrumente pozitive pentru construirea unei societăți care să consolideze valorile fundamentale ale familiei. În același timp familia are dreptul de a fi în mod adecvat protejată, în special cu privire la membrii săi mai tineri, de efectele negative și de abuzurile mass-mediei.
Articolul 9
Familiile au dreptul de a putea conta pe o adecvată politică familială din partea autorităților publice în domeniile juridic, economic, social și fiscal, fără discriminări de nici un fel.
a) Familiile au dreptul la condiții economice care să le asigure un nivel de viață potrivit demnității și dezvoltării lor depline. Nu trebuie să fie împiedicate de a obține și de a păstra proprietățile private care pot favoriza o viață familială stabilă; legile privind moștenirea sau transmiterea proprietății trebuie să respecte nevoile și drepturile membrilor familiei.
b) Familiile au dreptul la măsuri în mediul social care să ia în considerare nevoile lor, în special în cazul de moarte prematură al unuia sau a ambilor soți, de abandon al unuia dintre soți, de accident, de boală sau de invaliditate, în caz de șomaj și ori de câte ori familia are de susținut poveri extraordinare în favoarea membrilor săi din motive de bătrânețe, de handicapuri fizice sau mentale sau de educație a copiilor.
Articolul 11
Familia are dreptul la o locuință decentă, adaptată pentru viața de familie și proporționată cu numărul de membri, într-un loc care să prevadă serviciile de bază pentru viața familiei și a comunității.