Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Declarația "Dominus Iesus"

Congregația pentru Doctrina Credinței a publicat un text, sub forma unei declarații, "Dominus Iesus", referitor la doctrina asupra unicității și universalității mântuitoare a lui Isus Cristos și a Bisericii. Declarația, datată la 6 august, a fost prezentată marți, 5 septembrie. Structurată în șase capitole precedate de o introducere și urmate de o concluzie, declarația reia principalele adevăruri ale credinței catolice, fiind, de asemenea, indicate unele probleme de mare importanță care rămân deschise discuțiilor teologice.

În dezbaterea contemporană cu privire la raportul dintre creștinism și celelalte religii, se impune tot mai mult ideea că toate religiile sunt pentru adepții lor căi de mântuire la fel de valabile. Așa-numita teologie a pluralismului religios se afirmase încă din anii '50, dar astăzi a căpătat o importanță fundamentală pentru conștiința creștină. Declarația nu-și propune să descrie aspectele esențiale ale acestor tendințe teologice și nici nu are pretenția să le cuprindă într-o formulă unică. Documentul semnalează mai degrabă câteva aspecte de natură filozofică și teologică ce stau la baza diferitelor teologii ale pluralismului religios.

Dizolvarea cristologiei și apoi a ecleziologiei devine concluzia logică a filozofiei relativiste, care stă la baza atât a gândirii postmetafizice a Occidentului cât și a teologiei negative din Asia. Rezultatul este că figura lui Isus Cristos își pierde caracterul său de unicitate și de universalitate mântuitoare. Apoi, faptul că relativismul se prezintă ca adevărata filozofie a omenirii, în măsură să garanteze toleranța și democrația, duce la marginalizarea ulterioară a celui care se străduiește să apere identitatea creștină și să răspândească adevărul universal și mântuitor al lui Isus Cristos. Lipsind însă întrebarea despre adevăr, esența religiei nu se mai diferențiază de "nonesența" ei, credința nu se deosebește de superstiție, experiența de iluzie. În sfârșit, fără o pretenție serioasă de adevăr, însăși aprecierea celorlalte religii devine absurdă și contradictorie, deoarece nu posedă criteriul pentru a constata ceea ce este pozitiv într-o religie deosebindu-l de ceea ce este negativ sau rod al superstiției și înșelătoriei.

Declarația reia învățătura lui Ioan Paul al II-lea din enciclica Redemptoris missio: "Ceea ce Duhul lucrează în inima oamenilor și în istoria popoarelor, în culturi și în religii, capătă un rol de pregătire evanghelică" (RM, 29). Acest text se referă în mod explicit nu numai "la inima oamenilor" dar și "la religii". Totuși contextul așază această acțiune a Duhului în misterul lui Cristos de care nu poate fi separat niciodată; de asemenea, religiile sunt alăturate istoriei și culturii popoarelor, unde amestecul dintre bine și rău nu poate fi pus niciodată în îndoială. Deci trebuie considerată ca pregătire evanghelică nu tot ceea ce se găsește în religie, ci numai "ceea ce Duhul lucrează" în ele. De aici rezultă o consecință foarte importantă: cale spre mântuire este binele prezent în religii, ca lucrare a Duhului lui Cristos, și nu religiile ca atare. Tot ceea ce este adevărat și bun în religii nu trebuie să fie pierdut, dimpotrivă trebuie recunoscut și valorizat. Ceea ce este bun și adevărat, oriunde s-ar găsi, provine de la Tatăl și este lucrarea Duhului; semințele Logosului sunt răspândite peste tot. Dar nu se pot închide ochii în fața erorilor și a înșelătoriilor care sunt și ele prezente în religii.

Reafirmând adevărurile pe care credința Bisericii le-a crezut și respectat întotdeauna la fel și apărându-i pe credincioși de greșeli sau de interpretări ambigue răspândite astăzi, declarația are un rol dublu: pe de o parte se prezintă ca o mărturie autoritară reînnoită pentru a arăta lumii "strălucirea evangheliei mărețe a lui Cristos" (2Cor 4,4); pe de altă parte arată că este obligatorie pentru toți credincioșii baza doctrinală care trebuie să călăuzească, să inspire și să orienteze atât reflecția teologică cât și acțiunea pastorală și misionară a tuturor comunităților răspândite în lume.

Traducere pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat