Biserica Greco-Catolică: 300 de ani
Duminică, 3 septembrie, Biserica Română Unită cu Roma a celebrat la Blaj jubileul celor 300 de ani de la unire, fiind pentru Biserica Greco-Catolică din România unul dintre cele mai importante și semnificative evenimente ale anului. Liturghia festivă a început la ora 10.00, în catedrala "Sfânta Treime". Alături de numărul mare al credincioșilor, au participat Excelența sa Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, ÎPS arhiepiscop George al Clujului, PS Virgil al Oradiei, PS Alexandru al Lugojului, PS Ioan al Maramureșului și PS Florentin, episcop auxiliar de Cluj-Gherla. Au concelebrat peste 200 de preoți.
ÎPS mitropolit Lucian, după ce a salutat prezența la această sărbătoare a înalților oaspeți, i-a pomenit și pe ierarhii care au trecut la cele veșnice, dar a căror contribuție întru săvârșirea acestei uniri a fost însemnată. Au fost amintiți și cei trei întemeietori ai Blajului: Ioan Inocențiu Micu, Ioan Vancea, Vasile Vodă Suciu, precum și Petru Pavel Aron.
ES Jean Claude Périsset a rostit un cuvânt cu prilejul acestei aniversări jubiliare și a transmis mesajul Sfântului Părinte din scrisoarea apostolică pentru Cel de-al III-lea Centenar al Unirii.
S-a rostit ectenia pentru cei adormiți, mitropoliții Teofil și Atanasie, părinții unirii. S-a citit de către Mons. Ciro Bovenzi și PS Virgil al Oradiei mesajul ES cardinal Achille Silvestrini, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, mesaj în care s-a accentuat încă o dată semnificația profundă a acestei uniri care împlinește voința lui Cristos și anume aceea că "Biserica este de fapt una și indivizibilă".
Această dorință și acest îndemn la unitate au fost accentuate și în cuvântul rostit de ÎPS mitropolit Lucian, care a evidențiat efortul tuturor creștinilor, de-a lungul istoriei pentru împlinirea acestei unități.
Celebrarea aniversară s-a încheiat cu procesiunea spre locul de odihnă veșnică al celor șapte arhierei ai Blajului: episcopii Petru Pavel Aron, Atanasie Rednic, Grigore Maior, Ioan Bob, Ioan Lemeni și mitropoliții Ioan Vancea și Alexandru Niculescu.
* * *
Cine sunt greco-catolicii?
Sunt ortodocși care în anul 1700 s-au unit cu Biserica Romei. Această unire religioasă a fost realizată prin trei documente fundamentale: Declarația unirii, elaborată de Sinodul din februarie 1697, semnată de mitropolitul Teofil și 12 protopopi ai săi; Cartea de mărturie, semnată de episcopul Atanasie Anghel al Ardealului, împreună cu 38 de protopopi adunați în sobor mare la Alba-Iulia la 7 octombrie 1698 și Manifestul unirii semnat în anul 1700 de același episcop și de 54 de protopopi. Referindu-ne la ultimul document, el a fost redactat pe 5 septembrie 1700 după ce Sinodul convocat cu o zi înainte a stabilit admiterea celor patru puncte care îi diferențiau pe ortodocși de catolici. La Sinod, pe lângă protopopi, au participat nu numai preoți (1.563), dar și țărani fruntași. În document se arată: "Slobozi de bună voie și porniți de Duhul Sfânt ne-am unit cu Biserica Romano-Catolică și prin rândul acestora ne mărturisim a fi mădularele ei, toate primindu-le, mărturisindu-le și crezându-le, câte le primește, le mărturisește și le crede dânsa și mai ales acele patru puncte în care ne vedem până acuma a fi deosebiți".
Prin documentele numite mai sus s-au pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică), înnodându-se firul rupt cu Biserica Romei la 1054. Unirea de la 1700 a fost o unire în credință și nu în rit, astfel încât BRU și-a păstrat ritul ei oriental, de aici fiind și celălalt nume adesea folosit de ortodocși uniți cu Roma.
În 1948 Biserica Greco-Catolică a fost desființată de statul comunist. Erau pe atunci aproximativ 2.500.000 de credincioși în cinci dieceze sub Mitropolia de la Blaj. Biserica avea aproape 2.000 de preoți. Bunurile au fost luate de stat; bisericile și casele parohiale au fost luate de Biserica ortodoxă. La 31 decembrie 1989 Biserica Română Unită cu Roma a fost recunoscută oficial. La 14 martie 1990 papa Ioan Paul al II-lea a numit în cele cinci episcopii reînființate episcopi.