Instrument trinitar
Trăsătura caracteristică a ființei umane este de a se ruga. La tot pasul auzim: "Dă-mi, te rog; ajută-mă, te rog; fă-mi, te rog etc". Cei care nu se roagă dezertează grav de la vocația lor umană, deoarece, în calitate de creatură, omul depinde întru totul de Creatorul său. Denumirea dată ființei umane "homo religiosus" tocmai asta vrea să indice: comunicarea omului cu Dumnezeu în rugăciunea multiformă: de laudă, de mulțumire, cerere, de iertare și implorare de ajutor.
Isus, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat și om adevărat, s-a rugat, așa cum atestă sfintele evanghelii. Rugăciunea pe care ne-a lăsat-o, "Tatăl nostru", este capodopera divină la îndemâna tuturor. "Ave, Maria" este și ea capodoperă divină, mesaj divin, încredințat de Dumnezeu arhanghelului Gabriel, către Fecioara nepătată de la Nazaret, mireasă a Duhului Sfânt, menită a deveni mama Cuvântului întrupat. Rostindu-le, pe prima de 15 ori, iar pe a doua de 150 de ori, însoțite de o reflecție bine adaptată la tainele mântuirii creștine, ele formează un adevărat instrument trinitar. I se mai spune sfântul Rozariu.
După jertfa Liturghiei este devoțiunea cea mai scumpă catolicilor dar și multor necatolici. Am văzut mulți musulmani, în biserica franciscană din Istanbul, îngenuncheați la picioarele Madonei de Lourdes, rugându-se cu multă evlavie Rozariul.
Toți cei care au participat și vor mai participa în anul sfânt jubiliar 2000, sub egida Sfintei Treimi, la gama largă de pelerinaje, au avut și au cu dânșii, în diferite feluri acest talisman trinitar, marian, salutar. Și, Doamne, cum să nu-ți electrizeze întreaga ființă, procesiunea nocturnă, cu lumânări aprinse, în ecoul fără sfârșit: Ave, ave, ave, Maria!
La Lourdes, la Fatima, la Medjugorje, Regina preasfântului Rozariu a cerut vizionarelor și vizionarilor și prin ei lumii întregi să se folosească numaidecât, constant, de acest instrument atât de practic și sugestiv. Mama lui Cristos, mama Bisericii, ajutoarea creștinilor, scăparea păcătoșilor, mijlocitoarea tuturor harurilor învață mereu, devine ghidul prin excelență spre Dumnezeu, spre patria cerească.
Venerabilul Sfânt Părinte, Ioan Paul al II-lea, a cărui deviză este: "Totus tuus" (cu totul al tău), ne invită la rugăciunea comună a sfântului Rozariu. El știe de ce. Rugându-ne, îi vom descoperi rostul și bucuria mântuirii veșnice. Regina preasfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!
Mons. Anton Despinescu