Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Între anotimpuri

Iată-ne la început de toamnă. Canicula acestei veri ne-a dus deseori cu gândul la răcoarea dulce a noului anotimp.

Au trecut emoțiile, bucuriile sau întristările atâtor examene din viața de elev, examene promovate poate nu întotdeauna pe criterii de cunoștințe și exigență.

Fie ca bunul Dumnezeu să dăruiască tuturor copiilor un an școlar bun, cu sănătate, putere de muncă, succese și împliniri, să fie ascultători, să aleagă calea cea bună, să reziste tentațiilor, ispitelor, să dobândească numai prin efort personal bucuria rezultatelor pozitive.

Fie ca bunul Dumnezeu să vegheze în mod deosebit asupra copiilor din casele de copii, din școlile speciale, să le dăruiască instructori și educatori buni, inimoși, să aibă căile spre cunoaștere deschise, să se realizeze.

În egală măsură părinților și personalului didactic să le dea Dumnezeu multă înțelepciune, răbdare și tot ce este de trebuință pentru instruire și pregătire școlară.

Fie ca bunul Dumnezeu să-i ajute pe cei care trebuie să vegheze ca unitățile de învățământ să arate corespunzător nu numai la început de an școlar, să aibă suficiente resurse materiale, dar și dorința de implicare în această problemă.

Fie ca bunul Dumnezeu să se îndure și de copiii străzilor, canalelor, de cei fără nici un acoperiș și fără un strop de afecțiune, să cunoască inimi iubitoare care să le ofere sprijin material și căldură sufletească.

Riscurile mai persistă

Perioada caldă și intervalul în care se pot produce îmbolnăviri digestive, inclusiv holera nu a trecut.

Recomandările Ministerului Sănătății privind supravegherea și controlul bolilor diareice, inclusiv holera, primite la începutul sezonului cald se referă la intervalul iunie-octombrie. În acest context considerăm util să reamintim o serie de măsuri de prevenție atât pentru populație, cât și pentru factorii răspunzători cu ocazia deschiderii colectivităților preșcolare și școlare, a celor sezoniere, cât și pentru unitățile de alimentație publică:
- supravegherea calității apei potabile și asigurarea unei distribuții corespunzătoare în toate localitățile;
- interzicerea folosirii apelor reziduale la irigarea culturilor de legume care se consumă fără prelucrare termică;
- interzicerea scăldatului în locuri neautorizate;
- interzicerea activităților de comerț stradal cu produse alimentare care nu respectă normele igienico-sanitare și care de cele mai multe ori atrag copiii care nu au putere de discernământ privind riscurile de îmbolnăvire imediate și în timp;
- asigurarea salubrității localităților prin intensificarea ritmului de ridicare a deșeurile solide;
- distrugerea vectorilor care pot transmite boli infecțioase (muște, gândaci, țânțari, rozătoare);
- acțiuni de educație a populației prin diverse mijloace auditive și vizuale care să întărească reguli de bază și la îndemâna tuturor în prevenirea diverselor afecțiuni: spălarea frecventă a mâinilor, păstrarea alimentelor în condiții corespunzătoare, igiena ambientului și a locului de muncă.

S-a vorbit în această vară despre antrax (cărbune sau dalac), boală specifică animalelor ierbivore și care se poate transmite la persoanele care vin în contact cu animalul bolnav sau cu produse de la un animal bolnav (piei, lână, carne și derivate). Există un risc mai mare de îmbolnăvire pentru anumite grupuri profesionale - crescători de animale, agricultori, veterinari, dar și pentru persoane care consumă carne fără control veterinar, provenită de la un animal sacrificat de urgență. Episoadele de antrax s-au datorat refuzului proprietarilor animalelor de a le vaccina împotriva acestei boli. Deci o măsură simplă de prevenire este vaccinarea animalelor.

Revenim asupra unor recomandări făcute și cu ocazia altor subiecte și anume: adresarea la medicul de familie, respectiv la o unitate sanitară în caz de urgență atunci când se înregistrează o simptomatologie care ar putea sta la baza unor boli care să genereze episoade nedorite și cu risc pentru anturaj (cefalee, grețuri, vărsături, tulburări de tranzit, crampe, lipotimie etc).

Dr. Maria Helena Bîrhală



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat