Știri interne
Parohie nouă
Prin decret episcopal, începând de la 1 septembrie s-a hotărât despărțirea filialei Tărâța de la Parohia Pustiana și constituirea ei ca parohie de sine stătătoare, cu oficiu parohial propriu. Numele oficial al acestei parohii este "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Suprafața o formează întreg teritoriul localității Tărâța și filialele Cucuieți și Bogdănești.
Întâlnire vocațională
Surorile Benedictine ale Divinei Providențe organizează o întâlnire vocațională care se va desfășura în casa de formare a mănăstirii surorilor din Oituz, jud. Bacău. Întâlnirea va avea loc în perioada 27-29 octombrie. La Oituz se poate merge cu autobuzul direct sau cu trenul până la Onești de unde se ia autobuzul până la biserica catolică Oituz. (Sr. Amabile Laniboni)
Casa de reculegere - Traian
- Cursuri de formare. Luând în considerare îndemnul Bisericii Catolice de a revigora activitatea laicilor, precum și propunerea prin care Conciliul Vatican II "îi face astăzi pe laici tot mai conștienți de propria responsabilitate și îi stimulează pretutindeni la slujirea lui Cristos și a Bisericii" (AA 1), Casa de reculegere Traian propune înființarea unui curs de teologie pentru laici și persoane consacrate. Cursurile sunt propuse în comuniune cu episcopul Diecezei de Iași și au un scop formativ și pastoral: însușirea și aprofundarea credinței catolice, pentru o trăire și o colaborare mai conștientă în cateheză și parohii. Cursurile durează 3 ani, cu atestat de absolvire la final din partea școlii și a episcopiei; se fac numai sâmbăta (5 ore) și sunt împărțite pe semestre. Se susțin examene și o lucrare anuală. Contribuția este de 100.000 lei pentru un an. Înscrierea se va face personal la Casa de reculegere până la 10 septembrie, iar cursurile vor începe pe 23 septembrie.
- Curs biblic: profeții lui Dumnezeu. Tot la Casa de reculegere din Traian se organizează un program de studiu al profeților Bibliei cu scopul de a recupera memoria curajoasă și provocatoare a profeților. Ei sunt purtătorii și martorii cuvântului lui Dumnezeu. În momentele mai critice și mai importante ale istoriei poporului au fost izvorul prețios al noilor energii. A ne gândi la viața lor și a actualiza mesajul lor este un dar prețios pentru noi la începutul unui nou mileniu. Materialul va fi însușit prin scheme, discuții în grup, actualizarea mesajului în adunarea generală. Întâlnirile se vor desfășura conform programului redat mai jos.
- Programul întâlnirilor. Septembrie: 10 - reculegere: persoane consacrate; 11-15 - exerciții spirituale: preoți, București; 15-17 - Adunare generală: Acțiunea Catolică; 18-22 - exerciții spirituale: preoți București; 24 - curs biblic; 25-29 - exerciții spirituale: preoți, București. Octombrie: 1-7 - exerciții spirituale: persoane consacrate; 9-13 - exerciții spirituale: preoți, Iași; 15 - reculegere: persoane consacrate; 17-19 - Adunarea CSMR; 22 - curs biblic; 23-27 - seminar CSMR. Noiembrie: 6-10 - exerciții spirituale: fecioare consacrate; 12 - reculegere: persoane consacrate; 13-17 - exerciții spirituale: fecioare consacrate; 19 - curs biblic; 19-25 - curs de formare: animatori "Proviața". Decembrie: 10 - reculegere: persoane consacrate; 17 - curs biblic.
- Alte informații se pot obține la Casa de reculegere, prin pr. Gianfranco Maronese sau sr. Carolina Duma.
(Adresa: Casa de reculegere, com. Săbăoani, jud. Neamț, 5591 - Traian, tel. 033/735370)
Numiri și transferuri
Începând cu data de 3 septembrie sunt numiți parohi: pr. Iosif Dămătăr la Mărgineni; pr. Eugen Ciuraru la Fundu Răcăciuni; pr. Claudiu Iștoc la "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Piatra Neamț; pr. Ionel Roșu la Sarata; pr. Iosif Mărtinaș la Focuri; pr. Cristian Vacaru la Siret. pr. Valentin Ciceu este numit administrator parohial la Tărâța, iar pr. Florin Spătariu asistent la catedra de muzică a Institutului Teologic Romano-Catolic, Iași. Începând cu data de 10 septembrie sunt numiți parohi următorii părinți franciscani: pr. Ioan Borșa la Nisiporești; pr. Andrei Ficău la Huși-Corni; pr. Pavel Gabor la Buruienești; pr. Adrian Herciu la Hălăucești; pr. Damian Pișta la Târgu Trotuș; pr. Eusebiu Pișta la Galați; pr. Ioan Solomon la Prăjești. Începând cu data de 1 septembrie sunt transferați următorii parohi: pr. Andrei Ciobănică - de la Valea Seacă la Huși "Sfântul Anton"; pr. Ieronim Enășoaie - de la Mărgineni la Valea Seacă; pr. Isidor Gheorghieș - de la Focuri la Poiana (Negri); pr. Francisc Lenghen - de la Adjud la Tămășeni; pr. Petru Pătrașcu - de la Barați la Adjud; pr. Ferenț Tancău - de la Sărata la Barați. Începând cu 1 septembrie sunt numiți vicari următorii părinți franciscani: pr. Anton Acatrinei la Hălăucești; pr. Francisc Bălteanu la Prăjești; pr. Ioachim Blaj la Nisiporești; pr. Cristian Blăjuț la Buruienești; pr. Ioan Butacu la Hălăucești; pr. Eugen-Petruț Demșa la Prăjești; pr. Ionel-Cristian Diac la Târgu Trotuș; pr. Fabian Iacob la Galați; pr. Maricel Roșu la Galați; pr. Daniel Pal la Luizi-Călugăra; pr. Gheorghe Pișta la Luizi-Călugăra; pr. Ioan-Manole Șerban la Luizi-Călugăra. La aceeași dată sunt transferați preoții vicari: pr. Leonard Diac - de la Bacău "Sfântul Nicolae" la Oțeleni; pr. Cristian Farcaș - de la Suceava la Bacău "Fer. Ieremia Valahul"; pr. Marcelin Rediu - de la Bacău "Fer. Ieremia Valahul" la Suceava; pr. Mihai Roca - de la Bacău "Sfântul Nicolae" la Tămășeni; pr. Adrian Stoica - de la Roman "Inima Neprihănită a Mariei" la Șcheia; pr. Damian Anton, OFMConv - de la Târgu Trotuș la Luizi-Călugăra; pr. Petre Cervencu, OFMConv - de la Huși-Corni la Târgu Trotuș; pr. Liviu Brudaru, OFMConv - de la Prăjești la Huși-Corni; pr. Carmil Sociu, OFMConv - de la Buruienești la Nisiporești. Pentru a corecta informațiile apărute în numărul trecut al revistei precizăm că la 1 august au fost transferați preoții vicari: pr. Carmil Duma de la Butea la Gioseni și pr. Dominic Felician Petre-Antica de la Gioseni la Pildești.