Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Mondială a Misiunilor
"Toți sunt misionari în Biserică", spune Sfântul Părinte în mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor, care se va ține în ziua de 22 octombrie. Papa a reamintit catolicilor că "nimeni nu se poate considera scutit de la a colabora la misiunea Bisericii (...) Sunt mulți misionari, martiri ai credinței, care, asemenea lui Cristos, și-au dat viața și și-au vărsat sângele. Fie ca mărturia lor de credință, pe care trebuie să ne-o amintim mereu, să fie un exemplu și un impuls pentru toți creștinii, astfel încât proclamarea lui Cristos să fie văzută de fiecare creștin ca o datorie personală".

Mănăstirea crucilor
Din ziua de 8 iulie "Dealul crucilor" din ©Oauliai (Lituania), simbol al persecuțiilor suferite de Biserică în timpul comunismului, s-a îmbogățit cu un nou obiectiv spiritual: Frații Minori din Provincia Toscana au inaugurat aici o mică mănăstire, care va funcționa ca și casă de noviciat și centru de rugăciune. Ideea a fost inspirată în septembrie 1993 de către papa Ioan Paul al II-lea, care vizitase în acea lună atât Dealul crucilor cât și sanctuarul din Verna, și afirmase: "Ar trebui ca toți, și îndeosebi Europa, să treacă prin aceste două locuri, pentru a putea depăși secularismul și pentru a nu zădărnici crucea lui Cristos". Punerea primei pietre a mănăstirii a avut loc la 9 mai 1998 în prezența părintelui Stefan Ottenbreit, vicar general al ordinului.

Pionier al ecumenismului
Duminică, 30 iulie, vorbind despre cei mai mari mărturisitori ai credinței creștine ai secolului al XX-lea, pentru care credința nu a fost o simplă doctrină ori o serie de principii, ci o întâlnire cu Cristos, papa Ioan Paul al II-lea l-a amintit pe filozoful și teologul rus Vladimir Sergueyevich Soloviev (1853-1900), de la a cărui moarte s-au comemorat 100 de ani. Considerat ca unul dintre cei mai mari gânditori ruși ai secolului al XIX-lea, Soloviev a lăsat în urmă o impresionantă moștenire spirituală. El a murit în 21 iulie 1900 la periferia Moscovei, la doar 47 de ani. Și-a dedicat viața, în special ultimii ani, cauzei unității Bisericii. O viziune, iluminată de profunzimea experiențelor mistice, l-a condus la recunoașterea carismei apostolului Petru, prezentă în succesorii lui. A fost o viziune ecumenică profetică ce i-a provocat multe neplăceri și suferințe, chiar și din partea spiritualului său, care i-a refuzat sfânta Împărtășanie.

Refuz categoric
Patriarhul ortodox rus Alexei al II-lea a declarat joi, 3 august, că o întâlnire cu papa Ioan Paul al II-lea nu va fi posibilă atâta timp cât disputele dintre catolicii și ortodocșii din Ucraina continuă. Patriarhul a declarat că "atâta timp cât greco-catolicii continuă să confiște catedrale ortodoxe în Ucraina, atâta timp cât romano-catolicii își continuă expansiunea în regiunile vestice ale Ucrainei și Bielorusiei, o întâlnire cu papa nici nu intră în discuție". Cuvintele se referă la disputele dintre Bisericile catolice de rit răsăritean și Biserica Ortodoxă Rusă, cu privire la bisericile confiscate de sovietici și date ortodocșilor, precum și la preocuparea catolicilor față de cei care nu frecventează biserica.

Întâlnire la ONU
În ziua de 28 august s-a desfășurat la sediul din New York al Națiunilor Unite o întâlnire a principalilor lideri religioși ai lumii, care au discutat probleme precum pacea, sărăcia și mediul. Au participat peste 1.000 de personalități religioase, care au analizat modurile în care comunitățile religioase pot coopera cu ONU pentru implementarea concretă a inițiativelor de apărare a păcii, de luptă contra sărăciei și de conservare a mediului. Pe lângă creștini de diferite culte, au participat și evrei, musulmani, budiști, hinduși, taoiști, animiști etc. Biserica Catolică a fost reprezentată de cardinalul Francis Arinze, președintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

Jubileu
Jubileul Bisericii din Kazakhstan (23-25 iunie) a fost prima celebrare catolică ținută în public în partea asiatică a fostului imperiu sovietic. Circa 3.500 din cei 5.000 de credincioși, răspândiți pe teritoriul Republicii, s-au adunat în orașul Karaganda, sediul singurei dieceze din țară, condusă de Mons. Jan Pawel Lenga, care a celebrat duminică, 25 iunie, împreună cu circa 50 de preoți. Cu această ocazie cercetătoarea italiană Emanuela Marinelli a expus o copie a Giulgiului în mărime naturală. Biserica Catolică, având în Kazakhstan în afară de dieceză încă trei administraturi apostolice, reprezintă o minoritate în cadrul unei țări de optsprezece ori mai mare decât România.

Codul penal musulman
Nigeria devine din ce în ce mai mult islamică: după Zamfara, Sokoto și Kaduna, și statul Kano, cel mai mare stat din nordul țării, a adoptat la 21 iunie codul penal musulman, provocând ca reacție o fugă în masă a creștinilor către sudul țării. Există teama că ar putea să se repete violențele care au urmat după introducerea acestui cod în Kaduna în februarie 1999. În ciuda acestui fapt, Mons. John Olorunfemi Onaiyekan, arhiepiscop de Abuja și președinte al Conferinței Episcopale, a invitat să nu se înrăutățească situația, opunându-se încă de la început tentativei de a folosi mijloacele legale: "Această criză nu este o problemă religioasă, ci este politică", a spus ierarhul, care speră într-o soluționare pașnică, fără a apela la sălile tribunalelor.

Din primele veacuri
În Sudan erau creștini deja atunci când Petru predica la Roma. Acesta este rezultatul unui studiu lung, prezentat în cartea Day of devastation, day of contentment, publicată anul acest de Editura "Paoline" în Kenya. Cercetarea, rod al colaborării dintre părinții comboniani și pastorii protestanți, contrazice ideea unei țări cu rădăcini islamice, motivând-o cu documente și rămășițe arheologice care dau mărturie despre prezența creștină din primele secole și până astăzi. În contextul actual din Sudan, volumul este o adevărată declarație politică împotriva violențelor pe care le îndură creștinii în fiecare zi din partea regimului islamic. Ultimul episod a avut loc la 7 iulie, la Hajj Yousif, la sud de Khartoum. Un misionar aspirant de naționalitate mexicană, oprit în plin centrul orașului de către agenți ai poliției secrete, a fost supus la un interogatoriu foarte dur și torturat, fiind acuzat că este responsabil de divulgarea veștilor în străinătate cu privire la violările drepturilor umane ce au avut loc în țară. Și anterior, poliția a intrat cu forța în colegiul combonian din Khartoum pentru a confisca fotografii și documente "incomode".

Locurile Sfinte
Pentru patriarhul latin de Ierusalim, Mons. Michel Sabah, negocierile de pace dintre israelieni și palestinieni de la Camp David nu trebuie considerate chiar un eșec. El consideră că, de acum înainte Biserica va putea să-și exprime punctul de vedere în negocierile cu privire la viitorul orașului Ierusalim. "Glasul Bisericii a fost ascultat, a declarat el la Radio Vatican. Cele două părți ne-au consultat. Aceasta înseamnă că în viitor, atunci când se va vorbi despre Locurile Sfinte, va fi întrebată și Biserica ce gândește".

Avortul
Episcopii francezi au criticat cu vigoare proiectul de guvern care prevede ridicarea la două săptămâni a timpului legal pentru a avorta. Prin purtătorul lor de cuvânt, părintele Lalanne, ei sunt indignați că un asemenea proiect este prezentat în numele "respectării femeilor", și afirmă că ființa care trebuie să se nască trebuie să fie respectată încă din primul moment al existenței sale. De asemenea ei se ridică împotriva avortului făcut de minore fără permisiunea părinților, și cer "respectarea familiilor". "Mobilizarea creștinilor trebuie să continue", a spus președintele Conferinței Episcopale, Mons. Billé.

În Republica Moldova
Începând cu data de 1 august, la numărul preoților din Dieceza de Iași ce activează în cadrul Administraturii Apostolice de Moldova s-a mai adăugat încă unul. La cererea episcopului Anton Coșa adresată Diecezei de Iași de a veni în ajutorul nevoilor crescânde ale credincioșilor din Republica Moldova, Preasfințitul Petru Gherghel a răspuns pozitiv și l-a delegat pe pr. Ioan Blaj din Barticești, sfințit în acest an, să activeze pe o perioadă de cinci ani (cu posibilitatea prelungirii) în cadrul Administraturii Apostolice din Moldova. După o scurtă perioadă de pregătire, începând cu data de 3 septembrie, pr. Ioan Blaj este numit vicar cooperator în Parohia din Chișinău, unde va lucra împreună cu pr. Aleksander Suchan, parohul catedralei și vicarul general al Administraturii. La aceeași dată, pr. Stanislav Cucharec a fost numit paroh în Stîrcea (satul natal al pr. Cazimir Cotolevici), iar pr. Ștefan Socaciu paroh în Grigorauca și director al revistei diecezane "Providența divină".

Jubileu
Duminică, 3 septembrie, Biserica Română Unită cu Roma va celebra jubileul celor 300 de ani de la unire. Liturghia festivă va începe la ora 10.00, aceasta urmând să se celebreze fie în catedrala "Sfânta Treime", fie pe Câmpia Libertății. În zilele de 13 și 14 septembrie, Vicariatul de Gherla va celebra jubileul celor 300 de ani de la unirea cu Biserica Romei. Programul va începe miercuri, 13 septembrie, la ora 10.00, cu sesiunea științifică de comunicări cu tema "300 de ani de la unirea din 1700", urmată de întrebări și răspunsuri. După-amiază, la ora 16.00, se va oficia un parastas întru pomenirea și pentru odihna sufletelor celor doi episcopi greco-catolici, Ioan Sabo și Vasile Hossu. La ora 17.00 va avea loc inaugurarea festivă a "Muzeului Eparhial de Istorie și Artă Bisericească". La ora 19.00 urmează Vecernia la Mănăstirea "Sfânta Cruce". A doua zi, 14 septembrie, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, începând cu ora 10.00, se va celebra la aceeași mănăstire, Liturghia arhierească. (Pr. Gavril Pop)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat