- În apararea sanatatii - |
Omul, natura și mediul înconjurător
Scheletul omului însumează totalitatea oaselor, reprezintă structura de suport a corpului și asigură protecția unor organe și țesuturi. El permite omului să stea în picioare, să evolueze în ortostatism și să se servească de membre pentru a face față necesităților impuse de condițiile sale de viață. (...) Oasele își pot păstra înfățișarea ani mulți după moarte, secole întregi în unele condiții. Fără schelet, omul nu ar fi decât o făptură de rang inferior, târându-se greoi la suprafața solului.
În aceste condiții, privind semnificația valorică a oaselor în cadrul organismului, cel care meditează asupra acestei probleme rămâne cu impresia că natura a fost "foarte darnică" cu omul, punându-i la dispoziție o structură de suport și ajutor, fidelă și de durată. Impresia aceasta este întărită și de o eventuală analogie ce se poate face cu o altă componentă de mare utilitate pentru organism, care este dentiția. Aceasta este reprezentată tot de un ansamblu de elemente, în speță dinții, constituiți și ei dintr-un țesut dur și rezistent, dar expuși factorilor externi de ordin patogen. Necazurile încep cu o carie mică, care se lărgește și se adâncește progresiv dacă nu este tratată. Un dinte plombat este însă din ce în ce mai puțin rezistent și rareori o persoană în vârstă mai are în gură dinți plombați cu mulți ani în urmă. Cronicarul I. Neculce, vorbind despre Dumitrașcu Cantacuzino, spune că acesta - "de bătrân ce era nici dinți în gură n'avea". O spunea în anii 1684-1685.
(...) Cauza deteriorării dinților o constituie mediul bucal, unde, în afara resturilor alimentare, există substanțe chimice nocive și produse microbiene, care atacă dinții, în timp ce oasele nu suferă agresiuni de acest fel, fiind bine protejate de părțile moi și de mușchi. Deci și impresia cronicarului este greșită. Nu bătrânețea l-a făcut pe Dumitrașcu Cantacuzino să rămână fără dinți în gură, ci slăbiciunea lui pentru dulciuri și condimente. În acest sens, o dovadă peremptorie o constituie craniile trepanate din neolitic, găsite în mare număr, pe a căror maxilare persistă încă dinți în starea în care erau la decesul trepanatului. Așa cum s-a conservat osul, s-au conservat și dinții.
În cadrul relațiilor dintre natură și om trebuie deci să se țină seama de intervențiile nefavorabile ale unor factori de ordin extern. Omul dispune de posibilitatea de a se adapta și are, în general, câștig de cauză față de mediul natural. Dar natura se dezlănțuie uneori în mod imprevizibil și se întâmplă ca omul să sufere mari pierderi - inundații și cutremure. De fiecare dată învață însă ceva și se poate pregăti pentru a preveni în viitor asemenea evenimente sau a le combate mai eficient. Este o luptă cinstită pentru că natura folosește arme care sunt aceleași din toate timpurile și nu recurge la subterfugii și vicleșuguri. Alta este însă situația în lupta pe care omul o duce împotriva omului în mediul social, care nu este întotdeauna o luptă dreaptă. Omul poate fi constrâns să se supună unor legi nedrepte, ce îl pot duce la sărăcie, legi generate de rea-credință sau de ignoranță. În natură nu există nici egoism, nici corupție, nici ipocrizie, iar în domeniul sănătății, omul poate face față, în general, acțiunilor patogene ale mediului natural. Pe plan social, el poate însă ajunge să nu aibă nici cu ce să cumpere o perie de dinți.
(...) Omul poate preveni sau combate situațiile de natură patologică, cauzate de elemente sau fenomene existente în mediul natural. În acest domeniu, al sănătății și al bolilor, au fost făcute progrese uluitoare, care fac cinste omului. În schimb, în domeniul social, lupta rămâne deschisă. Expresia Homo homini lupus spune totul. Este ilustrarea unei laturi profund negative a speciei umane, existentă din toate timpurile, vizibilă și în oglinda viitorului. În ce privește natura, aceasta rămâne demnă de recunoștință și respect pentru că manifestă aceeași dragoste și solicitudine față de toți copiii săi, indiferent de culoarea pielii, de gradul de cultură, ori de condițiile de trai. (Din revista "Viața medicală", nr. 51/17, decembrie 1999)
Pagină îngrijită de dr. Maria Helena Bîrhală
Ne-a ajutat bunul Dumnezeu să fim la un alt început de an. Să-i mulțumim pentru acest dar și să urăm tuturor lucrătorilor sanitari, păstorilor sufletești, credincioșilor și în primul rând colectivului redacției "Presa Bună" multă sănătate, putere de muncă, resurse de răbdare și toleranță pentru cei din jur.
AMC Iași