Merinde pentru pelerini
"Obosit de drum cum era, Isus se așezase lângă fântână" (In 4,6)
Călătorim mult azi. Mai mult ca altădată. Întrebarea zilei nu mai este "ce voi avea?", ci "unde voi merge?". Conform parcă unei chemări primordiale trebuie să ne deplasăm, chiar dacă suntem tineri sau cu mai multe amintiri, săraci sau bogați, sănătoși sau fragili, vinovați. Putem călători în orice anotimp, pe orice distanță, cu mijloace moderne rapide, cu pașii sau cu mintea, cu imaginația. O călătorie (poate uneori, aparent, obosește, epuizează forțele și economiile) dă omului putere pentru marile idealuri, pentru menținerea generozității și purității; dă curaj pentru a ieși din cercul vicios al greșelilor, indiferenței și slăbiciunii. O călătorie bună, bine organizată, aduce fiecăruia lumina pentru a vedea și aprecia evenimentele altor vieți, istorii și geografii în perspectiva aducătoare de noutate și mister. Prin călătorie deschizi un dialog între tine și alții, între spațiul interior și peisajul exterior, între realizările oamenilor și creațiile lui Dumnezeu. Dincolo de trăirea directă în raport cu un anume decor natural sau artificial (de civilizație), în genere sumară și individualizată, peregrinul se definește prin considerabile acumulări culturale interioare, care îi amplifică structural și sub raportul profunzimii, complexul de receptare, transformând călătoria turistică într-o experiență de cunoaștere și modelare după planul divinității. Călătoria inteligentă nu este o distracție zgomotoasă, ci este o căutare nouă, misterioasă, dar reală, a lui Dumnezeu pe un drum al curiozității și încrederii, un fel de rugăciune de adorație a căilor, adevărurilor și vieții pe pământ. Să nu așteptăm să vină totul la noi! Nu! Să mergem noi la sărbătoare, să ieșim în întâmpinarea continuă căutând drumul cel bun! Să mergem mai ales în locurile sfinte, în pelerinaje, și mai ales acum, în anul jubiliar 2000!
Cum poți să-l urmezi cu adevărat pe Cristos rămânând închis locului, eului? Trebuie să evadăm în cunoaștere și acțiune pe poarta deschisă de el! Pelerinajul ne ajută să vedem nevăzutul, ne învață să fim călători curați, înșelați de absolut. Un pelerinaj reușit începe în iubire și se sfârșește în mai multă iubire (are capetele ancorate în iubire).
Peregrinăm fie împreună cu alții, fie însoțiți de cei mai fideli prieteni "3s": singurătatea, suferința și speranța. Nu întotdeauna însă este important unde plecăm (depinde și de posibilități), ci, dacă avem unde (și mai ales cum!), să revenim. Dintr-un pelerinaj ne întoarcem mai bogați, mai buni, cu sufletul călit, vindecat, pregătit să rămână și să rodească. În final, adevăratul rost al unei călătorii pe o cale bună este o întoarcere - convertire - (cu pașii sau dorul, dar nu în sensul sec că "mergem ca să avem de unde veni") la o familie, o casă, o mamă (în viață aici sau în cer), la o vârstă a inocenței "ca un copilaș!" și la o viață cu care să merităm intrarea în familia fericiților și în viața veșnică. Pelerinii trebuie să fie turiști moderni, superiori, pașnici, înzestrați cu sensibilitate și orizont religios, căutând repere sfinte pe pământ - țintele unui pelerinaj care mărește credința, mărește cunoașterea, mărește iubirea, care mărește raiul!
Petru Gălățeanu (Roman)
* * *
Te-am căutat
Te-am căutat, Doamne,
în materia universului,
dar nu te-am găsit.
Te-am căutat, Doamne,
în bucuriile și plăcerile lumii,
însă tu nu erai acolo.
Te-am căutat, Doamne,
în gândirea celor mai mari filozofi,
dar nu erai tu.
Te-am căutat, Doamne,
în tehnologiile oamenilor de știință,
însă nu te-am găsit.
Dar nu te-am căutat în zadar,
căci te-am găsit!
Te-am găsit în momentul în care
mi-am dat seama că
tu ești creatorul universului;
te-am găsit în ființa pe care tu ai creat-o;
te-am găsit în Cristos Isus, Fiul tău;
te-am găsit în aproapele meu,
care este o imagine a înțelepciunii tale;
te-am găsit în interiorul meu,
căci m-ai făcut o imagine a dumnezeirii tale;
te-am găsit în cel sărac, care poartă chipul tău;
te-am găsit în sfânta Euharistie,
pentru că revărsai necontenit
asupra mea darurile tale.
După ce te-am găsit, am căzut în genunchi
și am început să plâng de bucurie, exclamând:
"Doamne, nu te-nțeleg, dar te iubesc,
de aceea-ți mulțumesc
că tu exiști și mă iubești".
Fr. Ciprian Ban (Prăjești)